Microsoft vs Google! De ene monopolist tegen de andere, en de strijd wordt steeds heviger. Wie wint?
In een niet zo ver verleden lagen de core business van Microsoft en Google mijlenver uit elkaar. Heden zitten beiden giganten steeds vaker in elkaars vaarwater op zoek naar extra dollars.
Microsoft vs Google: En de winnaar is...
Er was een tijd dat als u een computer opstartte, de kans dat u het Windows logo zag verschijnen, groter was dan 90%. Van zodra u wat opzoekingen deed op het Internet, was de kans dat u dat met Google deed, eveneens groter dan 90%. Om een lang verhaal kort te maken, Microsoft had met Windows een huizenhoog monopolie met Windows op de desktop. Aan de andere kant had u Google. De zoekmachine had een marktaandeel dat menig ander bedrijf deed kwijlen dat het geen naam had. Beide technologiebedrijven groeiden uit tot de grootsten uit de sector. De aandeelhouders uit beide kampen wreven zich in de handen en streken jaar na jaar monsterwinsten op. The sky was the limit! Maar tijden veranderen en de technologie ook. Zowel Google als Microsoft moesten nieuwe markten aanboren om de winsten op peil te houden en de aandeelhouders tevreden te stellen. Gevolg is dat 2 bedrijven die van bij de start nauwelijks uitstaans met elkaar hadden, steeds meer op het terrein van de andere op zoek ging naar extra inkomsten onder het motto "Wat zij kunnen, kunnen wij beter!" Of dat ook altijd lukte is een andere vraag. We geven u een overzicht.
1 De zoekmachines:
Google is absolute leider als het op zoeken aankomt. Geen enkele andere zoekmachine komt tot aan de enkels van Google en dat was duidelijk niet naar de zin van Microsoft. Het bedrijf uit Redmond rook zijn kans om ook een graantje mee te pikken en deed een bod op Yahoo!, een vrij grote speler aan de andere kant van de oceaan. Toen de deal afgeblokt werd, besliste Microsoft het heft zelf in handen te nemen en kwam op de proppen met Bing. In eerste instantie leek het met Bing niet echt goed te lukken maar volgens de statistieken uit mei vorig jaar bleek dat het aantal gebruikers van Google daalde met 16% en Bing een kleine 8% won (van 9,75 naar 17%). Google wint!
2 E-mail:
Een andere veldslag die Google en Microsoft uitvechten is deze van de online maildiensten. In 1998 nam Microsoft Hotmail over (intussen omgedoopt tot Outlook.com) en werd in één klap, 1 van de grootste spelers op de markt. Google gebruikte Gmail als intern mailsysteem maar merkte op dat er met een online maildienst ook wel dollars te verdienen vallen. Wat Microsoft kan, kunnen wij ook en op 1 april 2005 ging Gmail naar het grote publiek. De maildienst van Google werd zodanig gehypet dat gebruikers bijna smeekten om een uitnodiging vast te krijgen (destijds moest u door een gebruiker uitgenodigd worden om Gmail te kunnen gebruiken). Gmail werd een grandioos succes en Hotmail, dat het spam probleem maar niet onder knie kreeg, verloor zienderogen marktaandeel. Microsoft antwoordde met de introductie van hun Live diensten en bracht recentelijk nog talrijke verbeteringen aan in Hotmail en Windows Live en later outlook.com. De verbeteringen zijn zo verregaand, dat we zelfs durven stellen dat op moment van schrijven, outlook.com een ernstige concurrent is voor Gmail. Draw!
3 De browsers:
De derde veldslag tussen Microsoft en Google speelt zich af in de browserwereld. Microsoft had jarenlang een monopolie met Internet Explorer dat sterk verweven zat in het besturingssysteem Windows. Op een bepaald ogenblik was het monopolie dermate groot, dat zelfs webmasters nauwelijks rekening hielden met andere browser zoals onder andere Firefox en Opera. Het keerpunt kwam er nadat er steeds meer veiligheidsproblemen opdoken in Internet Explorer (en Windows). Gebruikers waren het op en bepaald ogenblik zo beu dat ze zochten naar alternatieven. De gespecialiseerde pers deed er nog een schepje bovenop waardoor Firefox steeds meer zielen won. Firefox en Google waren dikke vrienden en Google betaalde zelfs dikke sommen aan Mozilla om hun zoekmachine als standaard te verwerken in de vuurvos. Door het succes van Firefox moeten ze op een gegeven moment bij Google het gevoel hebben gehad dat ze het monopolie van Internet Explorer wel degelijk konden doorbreken. Alweer was de redenering "Wat we zelf doen, doen we beter" en in september 2008 werd Chrome op de mensheid losgelaten. De uitgeklede browser wist meteen enkele procenten marktaandeel te veroveren, maar er was ook kritiek. Chrome zou te kaal zijn en enkele basisfuncties missen. Er volgden een hoop updates voor Chrome en intussen heeft Google's surfplank een marktaandeel weten te veroveren van om en bij de 20% en heeft het zelfs Firefox van de tweede plaats weten te verdringen. De impact van Chrome was dermate groot, dat zelfs Microsoft en Mozilla, de ideeën uit Chrome klakkeloos overnamen. De gebruikersinterface van Internet Explorer en Firefox werd eveneens tot een absoluut minimum beperkt. Veel zoden brengt dit echter niet aan de dijk. Internet Explorer blijft marktaandeel verliezen en het aantal gebruikers dat met Chrome surft, blijft stijgen. Google wint!
4: Het besturingssysteem:
Microsoft is nog steeds marktleider wat betreft het besturingssysteem....op de desktop. De kans dat u Windows draait op uw desktop of laptop is +/- 8/10. Maar, de mobiele markt groeit gestaag en steeds meer mensen surfen en tokkelen op een tablet of smartphone. Een groeiende (afzet) markt waar op moment van schrijven Apple met iOS en Google met Android de plak zwaaien. Een gemiste kans voor de heren uit Redmond die met hun Windows Mobile een te verwaarlozen aandeel weten te veroveren. Maar bij Microsoft zijn ze uit hun diepe slaap gehaald. Onlangs sloten ze een deal met Nokia en ook Samsung kondigde recentelijk aan smartphones te gaan maken die op Windows Mobile zouden draaien. Bovendien zou Windows 8, dat later dit jaar uitkomt, ook geschikt zijn voor mobiele apparaten en aanverwanten. We hebben geen glazen bol, maar we denken wel dat Windows Mobile een speler wordt om rekening mee te houden in de toekomst, al was het maar omdat we zelf zeer tevreden zijn met ons Windows gestuurde smartphone. Maar voorlopig wint Google!
5: Sociaal:
Google zette zwaar in op hun sociale netwerksite Google+ als antwoord op het uitermate succesvolle Facebook. Google pompte zoveel geld en tijd in Google+ dat zelfs andere projecten op de lange baan werden geschoven of zelfs stopgezet werden. Helaas, Google+ lijkt (voorlopig) een dode mus. Veel gebruikers hebben enkel een account omdat ze door Google (bijna) verplicht werden om eentje te nemen, maar veel valt er momenteel niet te beleven en de aandeelhouders beginnen te morren. Nu stelt u zich wellicht de vraag, welk gevecht wordt er dan met Microsoft gevoerd? Wel, Microsoft heeft met MySpace en Live Messenger natuurlijk al een deel van de online sociale activiteiten in handen. Hardnekkige geruchten doen zelfs de ronde dat Microsoft met het idee speelt om ook met een sociale netwerksite te beginnen, iets wat ze makkelijk (en goedkoop) zouden kunnen verwezenlijken met het potentieel dat ze momenteel al hebben. Maar waarom zou Microsoft zicht haasten? Ze hebben zich namelijk voor een (groot) deel ingekocht bij ...... Facebook! Geef toe, wie is de slimste? Microsoft wint!
6 Het kantoor:
Het Office pakket van Microsoft is al sinds jaar en dag een dominantie op het kantoor van menig werkgever (en bij u thuis). Een beetje eigenaardig want Office is niet bepaald goedkoop. Google ziet de kans schoon en komt op de proppen met een gratis alternatief Google Docs. Het grote voordeel van Google Docs is dat uw documenten online bewaard worden (cloud) en dat u met meerdere personen aan een document kan werken. "Eath this Microsoft" denkt u dan? Toch niet! Microsoft antwoord met Office 365. Met Office 365 kan u voor een (kleine) abonnementsprijs eveneens online, en met meerdere gebruikers in de cloud, documenten afwerken. Office 365 kreeg bij de introductie zelfs veel bijval van critici en haperende software behoort ook tot het verleden. Microsoft wint!
7 Reclame:
Google haalt het grootste deel van hun inkomsten uit advertenties en is absolute marktleider. Als u iets doet, of opent met Google, ziet u advertenties op uw scherm. Dat dit niet naar de zin is van Microsoft moge duidelijk zijn. De softwaregigant doet er alles aan om ook hier een deel van de koek te krijgen maar voorlopig lukt dat niet echt. Maar met de groei van Bing, outlook.com, Office 365 en andere diensten, waar u uiteraard advertenties via het Microsoft kanaal voorgeschoteld krijgt, hebben ze toch enkele troeven in handen, maar Google wint!
The Final Battle!
Wie uiteindelijk de oorlog zal winnen blijft koffiedik kijken. Beide partijen hebben elk sterke troeven in handen. De koerswijziging die Google onlangs doorvoerde met de wijziging van hun privacyverklaring(en) en de (bijna) verplichting om een account te nemen, lijkt alvast in de kaart van Microsoft te spelen. Het kat en muis spelletje tussen Microsoft en Google zal wellicht nog jaren duren, maar treuren moet u er echt niet om. Meer keuze is meer vrijheid! U kan er maar wel bij varen!