We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

ActiveX IconActiveX besturingselementen zijn programma's, ontworpen door Microsoft, om Windows, Windows Media Player en Internet Explorer toepassingen te laten uitvoeren binnen hun eigen omgeving. Vergelijk het een beetje met met de Java-applets.

Door het gebruik van ActiveX-besturingselementen wordt het mogelijk kleine aanpassingen te doen aan het programma zonder dat daarvoor de hele programmatuur hoeft aangepast of vernieuwd te worden. Maar u weet, of hebt van horen zeggen, dat er aan ActiveX ook nadelen verbonden zijn. U begrijpt dat als er kleine aanpassingen mogelijk zijn door Activex-besturingselementen te gebruiken, het programma ook kwetsbaar is voor voor malware-aanvallen, ook wel eens "drive-by" genoemd. Er bestaat dus wel degelijk de kans dat personen de controle van uw computer vanop afstand overnemen. Nu willen wij u zeker niet de stuipen op het lijf jagen, maar hoe u het ook draait of keert, ActiveX heeft niet echt een goede reputatie. Als u op veilig wilt spelen kunt u desgewenst alle ActiveX-besturingselementen uitschakelen via de Internetopties in het configuratiescherm.

  • Om uw configuratiescherm openen, klikt u op de knop Start en vervolgens op Configuratiescherm (Categorie weergave > rechter bovenhoek). Bij Windows 8 klikt u met rechts op het logo (links beneden, de veredelde startknop) > Configuratiescherm
  • In het Configuratiescherm klikt u dan op Netwerk en Internet.
  • Onder Internetopties, ziet u een optie: Invoegtoepassingen voor browser beheren (zie schermafdruk).

ActiveX Uitschakelen1

Bij het dialoogvenster dat opent selecteert u het tabblad Beveiliging.

  • U ziet een schuifregelaar staan die bij standaardinstellingen (meest comfortabele) op Normaal-hoog staat. Schuift u deze helemaal naar boven (Hoog), worden alle binnenkomende ActiveX-besturingselementen geblokkeerd.

ActiveX Uitschakelen2

  • Afhankelijk van uw Windows-versie, moet u mogelijk eerst op de knop Aangepast niveau klikken. In het venster dat volgt, scrolt u dan naar beneden tot u de instellingen voor activeX ziet verschijnen.
  • Plaats een bolletje bij u keuze en bevestig met OK.

Activex

  • Bedenk wel dat door het beveiligingsniveau op hoog te plaatsen, sommige websites niet meer goed functioneren. Hebt u echt teveel last van slecht openende websites, kunt u overwegen om het niveau terug naar standaardwaarden te brengen en weg te blijven van sites die u beveiligingspakket markeert als onveilig.