Windows bestaat in verschillende varianten. Zo is er een 32-bit en een 64-bit variant. Maar wat zijn de voordelen van 32-bit tegenover 64-bit, en vica versa?
Vooraleer we van wal steken willen benadrukken dat dit artikel enkel gaat over voor- en nadelen van 32-bit en 64-bit systemen (en visa versa) en niet over de (technische) verschillen tussen beiden. We willen het niet te ingewikkeld maken voor u (en voor ons) maar u enkel helpen bij het maken van een keuze als u in de (nabije) toekomst opzoek gaat naar een nieuwe computer.
32-bit of 64-bit? De voor- en nadelen.
Er is een bekend citaat dat zegt "Met cijfers kan je alles bewijzen" en dat is bij computer en bijhorende getallen niet anders. Doorgaans vertrekt men vanuit het idee "Hoe hoger de cijfers, des te beter". Voor een deel klopt dat wel want 4 Gigabyte geheugen zal Windows soepeler draaien als met 2 Gigabyte. Helaas benadrukt men in reclamefolders niet altijd de juiste cijfers. Een gekend voorbeeld hiervan is de videokaart. Maar al te graag pakt men uit met de hoeveelheid geheugen op een videokaart, maar zwijgt men in alle talen over de snelheid van datzelfde geheugen. En dat terwijl de snelheid van het geheugen vaak meer invloed heeft op de prestaties van de videokaart. Maar goed, we gingen het hebben over de voor- en nadelen van een 32-bit systeem ten opzichte van een 64-bit systeem en visa versa. Logischer wijze gaat men er vanuit dat een 64-bit systeem sneller en beter is dan een 32-bit systeem, maar is dat ook zo? Het antwoordt luidt ja, niet altijd, nee!
Is 64-bit sneller dan 32-bit?
Om het eenvoudig uit te leggen mag u ervan uitgaan dat 64-bit systemen sneller zijn, maar niet altijd (haha). Eerst en vooral moet u weten dat 32-bit systemen maximaal 4 gigabyte geheugen kan verwerken. In de praktijk blijft daar echter maar een dikke 3 gigabyte van over dat Windows effectief kan gebruiken. Een 64-bit systeem kan overweg met maximaal 17,2 miljard gigabyte, maar er is uiteraard geen enkel moederbord beschikbaar dat met deze hoeveelheid overweg kan. Gevolg is dat 64-bit systemen vaak voorzien zijn "slechts" 8 of 16 gigabyte geheugen wat ruim voldoende is voor Windows. Conclusie? 64-bit systemen zijn meestal voorzien van meer RAM-geheugen waardoor ze sneller zijn. Toch mag er een kanttekening geplaatst worden bij deze conclusie omdat de manier waarop 64-bit systemen data verwerken, enkel snelheidswinst opleveren bij complexe handelingen zoals beeldverwerking onder andere. Voor simpele taken zoals het maken van een tekstdocument, of het schrijven van e-mails, is de snelheidswinst miniem of zelfs onbestaande.
Is 64-bit veiliger dan 32-bit?
De veiligheid van 32-bit systemen is adequaat en voldoet voor de meeste computergebruikers. Hen die bezorgd zijn om veiligheid en privacy, kiezen vaker voor 64-bit systemen vanwege de betere veiligheidsfuncties. 64-bit Windows versies zijn dus veiliger tenzij u uw wachtwoorden toch open en bloot op Facebook post.
De nadelen van 64-bit Windows systemen?
64-bit systemen zijn sneller en veiliger,zijn er dan ook nadelen? Toch wel. Om te beginnen is er de hardware compatibiliteit. Gebruikt u bijvoorbeeld nog een oude printer of scanner, is de kans reëel dat deze niet zal werken om een 64-bit Windows systeem. Niet alle fabrikanten brengen updates uit voor het nieuwere 64-bit systeem. Het zelfde verhaal bij software. Bent u iemand die verknocht is aan een 'oud' brandprogramma of gaat u nog met oudere software aan de slag, is de kans groot dat u er weinig plezier zal aan beleven op een 64-bit Windows systeem.
Kiezen tussen een 32-bit of 64-bit Windows?
Ook hier is het antwoord op de vraag simpel. Alles hangt af van hoe u uw computer gebruikt. Beperkt uw computergebruik zich tot surfen, mailen en tekstverwerking, hebt u helemaal geen 64-bit Windows nodig, meer nog u kan zelfs kiezen voor een ARM variant die u onder andere vindt op tablets en smartphones. Bent u met iets veeleisender taken bezig, kies dan voor een 64-bit Windows, maar hou er rekening mee dat u uw oude hardware eventueel mee moet vervangen.