maandag, november 29, 2021

Ipv6Reeds in 2012 was men begonnen met de grote update van het Internet. Het aantal beschikbare IP-adressen (IPv4) was beperkt en er werd gezocht naar een oplossing. Die oplossing kwam er in de vorm van Ipv6, maar staatIPv6 wel actief op jouw computer? Ontdek in deze tip hoe u dat controleert.

Enkele jaren geleden kon u al lezen op PCLeek dat men (in België) begon met het overschakelen van IPv4 naar IPv6. In principe hoeft u hier niet van wakker te liggen, want de overgang verliep nagenoeg vlekkeloos en het besturingssysteem Windows was, en is er klaar voor. Maar toch vinden we het een goed idee om u te vertellen hoe u kan controleren of IPv6 wel degelijk actief staat op jouw computer. Hoe u dat doet leest u in deze tip. Verder reiken we computergebruikers, die nog met oude versies van Windows aan de slag zijn, enkele links aan waar ze tooltjes kunnen downloaden m.b.t. IPv4 en IPv6. De downloads komen van Microsoft, van het intussen stopgezette Fix-It, maar de hulpmiddeltjes zijn nog beschikbaar.

Stap1: Hoe controleren of uw computer klaar is voor IPv6 ?

Tenzij u nog met een (heel) oude machine aan de slag bent, zou dit  in normale omstandigheden geen probleem mogen zijn. De eenvoudigste manier om te controleren of uw computer klaar is voor IPv6, is door te surfen naar http://test-ipv6.com/. Op deze pagina wordt gecontroleerd of alles in orde is voor uw browser en locatie. De pagina is in het Nederlands en spreekt duidelijke taal. Maak u vooral niet ongerust als uw score geen 10/10 is. Dat is normaal.

Hoe controleren of IPv6 actief staat op uw computer?

Windows computers gebruiken bij voorkeur IPv6 en bijgevolg is bij standaardinstellingen deze optie ook aangevinkt. Hebt u twijfels, of wilt u op zeker spelen dat dit effectief ook zo is, controleert u de even de eigenschappen van je internetverbinding. De eigenschappen van je Internetverbinding openen doet u als volgt:

 • Open het Configuratiescherm, dat kan bijvoorbeeld door Configuratiescherm te typen in het Startmenu en op de gelijknamige app te klikken.

Configuratiescherm Openen 1904 1

 • Van zodra het Configuratiescherm opent, klikt u op: Netwerkcentrum.

Netwerk Centrum Openen

 • In het dialoogvenster dat volgt, opent u (klik met linkermuisknop) de actieve internetverbinding.

Ipv6 1

 • In het dialoogvenster dat opent, klikt u op: Eigenschappen

Ipv6 2

 • Bij de volgende stap controleert u of zowel IPv4 en IPv6 aangevinkt zijn.

Ipv6 3

Nota: Mocht u om welke reden dan ook IPv6 niet willen gebruiken of uitschakelen, kunt u deze optie hier uitvinken.

IPv6 of IPv4? Laat anderen het werk voor u doen.

Bent u technisch niet zo onderlegd of wilt u het uzelf gemakkelijk maken om uw computer te configureren voor IPv6 of IPv4? Dan is de online dienst van Microsoft de ideale oplossing. Fix It voorziet diverse gereedschappen dat u helpen naargelang uw voorkeur. We sommen (en linken) ze even voor u.

Voor hen die meer informatie wensen over IPv6 verwijzen we graag door naar de betreffende pagina op Wikipedia.

Succes!

Recente Reacties

 • Pieter zei Meer
  Duidelijk handleiding Idea . Dank je, had me reeds suf gezocht...
 • Peter Janssen zei Meer
  Prima oplossing! Nu nog kijken wat er op blijft staan na het schonen van de PC. Hier word ik heel blij van  Smile
 • Desi zei Meer
  Mijn beeldscherm blijft ineens zwart na het opstarten. De computer draait wel. Als ik op ctrl...
 • Alex zei Meer
  Er zijn veel opstartprogramma's beschikbaar. Ik gebruik Startup Manager For Windows Free. Het is...