Ipv6Zoals eerder aangekondigd is men begonnen met de grote update van het Internet. Langzaam maar zeker schakelen we over van IPv4 naar IPv6, maar is uw computer klaar?

We kondigende eerder al aan op PCLeek dat men worige week begonnen is met het overschakelen van IPv4 naar IPv6 in Belgiƫ. In principe hoeft u hier niet van wakker te liggen, want men beloofd dat u als gebruiker daar nauwelijks hinder van zal ondervinden. Andere bronnen insinueren dan weer dat er "kleine ergernissen" mogelijk zijn tijdens het update proces. Wat er ook mogen van zijn, het is altijd een goed idee om even te controleren of uw computer klaar is voor IPv6. Hoe u dat doet leest u in deze tip.

Controleer of uw computer klaar is voor IPv6

De eenvoudigste manier om te controleren of uw computer klaar is voor IPv6, is door te surfen naar http://test-ipv6.com/. Op deze pagina wordt gecontroleerd of alles in orde is voor uw browser en locatie. De pagina is in het Nederlands en spreekt duidelijke taal. Maak u vooral niet ongerust als uw tweede score 0/10 is. Dat is voorlopig nog normaal.

Controleer of IPv6 actief staat op uw computer.

Windows computers gebruiken bij voorkeur IPv6 en bijgevolg is bij standaardinstellingen deze optie ook aangevinkt. Hebt u twijfels of wilt u op zeker spelen dat dit effectief ook zo is, controleert u de even de eigenschappen van je internetverbinding. De eigenschappen van je Internetverbinding openen doet u als volgt:

  • Open het Configuratiescherm en ga naar Netwerk en Internet.
  • Klik op Netwerkstatus en taken -taken weergeven.
  • In het venster dat opent klikt u dan op jouw Internetverbinding.

Ipv61

  • In het dialoogvenster dat opent, klikt u op Eigenschappen

Ipv62

  • Bij de volgende stap controleert u of zowel IPv4 en IPv6 aangevinkt zijn.

Ipv3

Nota: Mocht u om welke reden dan ook IPv6 niet willen gebruiken of uitschakelen kunt u deze optie hier uitvinken.

IPv6 of IPv4? Laat anderen het werk voor u doen.

Bent u technisch niet zo onderlegd of wilt u het uzelf gemakkelijk maken om uw computer te configureren voor IPv6 of IPv4? Dan is de online dienst van Microsoft de ideale oplossing. Fix It voorziet diverse gereedschappen dat u helpen naargelang uw voorkeur. We sommen (en linken) ze even voor u.

Voor hen die meer informatie wensen over IPv6 verwijzen we graag door naar de betreffende pagina op Wikipedia.