zondag, januari 23, 2022

Error IconPCLeek! top 10 van meest voorkomende fouten, gemaakt door zelfverklaarde computerexperts en pc-leken!

In al die jaren dat we vrienden en familie hielpen met computerproblemen, stellen we vast dat steeds dezelfde fouten gemaakt worden in een poging om computerproblemen zelf op te lossen. De gevolgen laten zich raden! Te gek voor woorden...soms.

Meest gemaakte fouten door zelfverklaarde computerexperts en pc-leken

1: De back-up!

Een back-up maken is nu eenmaal tijdrovend, maar waarom zou u een back-up maken als e-mailberichten met flauwe moppen en blote tetten controleren zoveel leuker is?  Het aantal keren dat wij mensen uit de nood moesten helpen om hun computer aan de praat te krijgen, maar er geen back-up gemaakt was, is niet meer te tellen. Vaak gehoorde excuses zijn. Geen tijd (hahaha) of heb geen software of geen geld om een back-up programma te kopen. Wel dames en heren. Als u Windows 7 gebruikt hebt u al software om een back-up te maken. Als u een ander besturingssysteem gebruikt, koopt u gewoon gespecialiseerde software, dikwijls goedkoper als een handvol Farmville cash om jouw 20ste item aan te schaffen.

2: De back-up (deel 2)!

Elke computer is uitgerust met een CD/DVD-station. Maar waarom in godsnaam zou u uw foto's, muziek en documenten op een cd branden? De opslagcapaciteit van harde schijven is gigantisch en hebben enkel maar tot doel  te zien hoeveel  u er op kwijt kan. Bovendien wilt u al uw foto's, muziek en documenten bereikbaar hebben onder de linkermuisknop, niet toch? U doet maar! Wij branden ze wel op een DVD of CD, kwestie van een beetje zekerheid in te bouwen.

3: Defragmentatie!Desktop Repair

Nog zo een tijdrovende maar noodzakelijke taak is defragmentatie. Nu zullen de meeste computergebruikers de schijven wel defragmenteren maar het loopt pas goed fout als men begint met het defragmenteren van USB-Sticks en geheugenkaartjes! Defragmenteer NOOIT USB-sticks of geheugenkaartjes! Dit kan de bestanden beschadigen en onbruikbaar maken! Ijverig zijn is goed, maar niet overdrijven hé.

4: De schroevendraaier!

De schroevendraaier is het gereedschap bij uitstek voor de zelfverklaarde computerexperts. Van zodra een schijfje geblokkeerd zit in een station, is het eerste wat u doet een schroevendraaier ter hand nemen om het open te breken. Groot gelijk! Waarom zou u überhaupt de moeite nemen om dit artikel te lezen. Dat gaatje aan de voorkant van een CD/DVD-station dient trouwens enkel maar om de productiekosten te reduceren.

5: De stofzuiger!

Stof is de grootste vijand van een computer. We raden de mensen dan ook aan om minstens 1 keer per jaar de binnenkant stofvrij te maken. Het geliefkoosd gereedschap om dat te doen blijkt een stofzuiger te zijn. Alweer hebt u gelijk! Waarom zou u enkele euro's spenderen aan een perslucht spuitbusje als u een stofzuiger binnen handbereik hebt? De gevoelige printplaten zijn bestand tegen het geweld van het huishoudapparaat.

6: Snel, sneller, snelst!

Als u uw computer echt supersnel wil maken, download en installeert u best zoveel mogelijk software die beloven dat te doen! Althans volgens de zelfverklaarde computerexperts. Elk programma heeft zo zijn voor- en nadelen, het is een kwestie van een keuze te maken welk het beste voldoet aan uw behoefte.

7: Gratis is gratis!

Als u een gratis programma kan downloaden, twijfelt u geen seconde! Gratis is gratis! Downloaden doet u dan ook meteen zo snel mogelijk ook al hebt u al 5 mediaspelers en 7 fotobewerkingsprogramma's geïnstalleerd. Morgen is het misschien te laat! U hebt het echt nodig want zonder is je collectie niet compleet! Bij voorkeur opslaan op de (externe) harde schijf, die opslagcapaciteit moet gebruikt worden!

8: Upgraden naar een nieuw besturingssysteem!

Van zodra er een nieuw besturingssysteem uitkomt, gooit u uw oude computer in de vuilbak en koopt u een nieuwe! Met de nieuwe machine kunt u veel beter e-mail versturen en surfen! De gouden raad van de computerexpert in je kennissenkring! In werkelijkheid hoeft u enkel maar het besturingssysteem of computer te upgraden van zodra die taken niet meer kan uitvoeren die u wil doen. Bij het gros van de computergebruikers blijkt dat e-mailen en surfen de belangrijkste bezigheden zijn. Dat kan zelfs nog met Windows 98! Of een smartphone/tablet!

9: Het beeldscherm reinigen!

Als u een trotse bezitter bent van een groot plat scherm, reinigt u dat bij voorkeur met Dreft, Bref of Cillit Bang! Gespecialiseerde producten om je beeldscherm te reinigen zijn puur weggegooid geld! Dat het scherm, mat en vol vlekken staat door het gebruik van bovengenoemde merken, is helemaal niet zo erg!

10: Bestanden en software verwijderen!

Als uw harde schijf vol raakt, opent u Windows Verkenner en navigeert u naar de bestanden en mappen van het programma dat u wil verwijderen. Als u onderweg bestanden of mappen tegenkomt die u niet kent, kiepert u deze bij voorkeur ook in de prullenbak! Dat u met Windows zelf via het Configuratiescherm, software kan verwijderen op een simpele en correcte manier, doet helemaal niets ter zake! U moet en zal plaats maken op de harde schijf!

11: De computer uitschakelen!

Schakelt u de computer vooral niet uit via Start > Afsluiten! Op deze manier verliest u wellicht kostbare seconden! De power-knop even ingedrukt houden is veel efficiënter en sneller. Vooral doen als u de computer naar de haaien wil helpen.

12 Eten en drinken!

Tijdens uw drukke bezigheden aan de computer hebt u uiteraard geen tijd om even te pauzeren om wat te eten. Het beste wat u in dat geval kan doen is uw caloriegehalte op pijl houden aan het toetsenbord! De kruimels en koffie zijn totaal ongevaarlijk en zorgen ervoor dat de toetsen gesmeerd lopen en nooit blijven 'hangen'. Extra tip! Frisdrankjes met een hoog suikergehalte zijn een absolute aanrader! U hoeft zelfs de plaktoetsen van Windows niet meer te activeren! Geniaal toch?

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!