Bent u tuk op Chrome? Fijn, dan zullen deze alternatieven voor Chrome (gebaseerd op Chromium) u zeker ook kunnen bekoren. Ontdek samen met ons waarom.
Google Chrome blijft marktaandeel winnen op het Europese vasteland. Niet geheel onterecht, toch zijn er heel wat computergebruikers die zich vragen stellen. Zo blijkt vooral het privacybeleid een doorn in het oog van menig surfer. Vooral het unieke ID dat Google meestuurt bij elke Chrome gebruiker blijft een punt van discussie. Surfen met Chrome biedt dus voor- en nadelen, zoveel is zeker. Toch bestaan er voldoende alternatieven die de voordelen van Chrome (snelheid) aanbieden zonder dat u de nadelen erbij hoeft te nemen. Wij geven u de beste alternatieven, gebaseerd op Chromium.
Chromium: De beste alternatieven voor Chrome!
Wat is Chromium?
Vooraleer we u een opsomming geven van alternatieven voor Chrome, willen we even uitleggen wat Chromium is. Chromium is een opensourceproject (gratis dus) dat de broncode levert voor onder andere Chrome van Google. Iedereen die kan programmeren, is in staat om op basis van de broncode van het Chromium project, een browser te compileren, wat enkelen dan ook gedaan hebben. Verder willen we u nog meedelen dat de engine (de motor) achter Chromium gebaseerde browsers, WebKit is.
Chromium: De alternatieven voor Chrome
Opera
Opera was de eerste van de belangrijkste browsers die overging op Chromium als kernmotor. Dit gebeurde in 2013, met de release van Opera 15, en indertijd schokte het de browserindustrie. Tot het overgeschakeld was op Chromium, gebruikte Opera zijn eigen browser-engine en werd het beschouwd als een van de meest aanpasbare en innovatieve browsermakers op de markt. Dit stopte niet bij de Chromium-switch, omdat Opera bleef innoveren en nieuwe redenen voor browsers opriep, omdat hij de eerste was die standaard een ad blocker heeft geïntegreerd, een VPN-achtig systeem, een cryptocurrency-portemonnee en het ook de eerste browser was om een zwevend videospeler-venster jaren te experimenteren voordat Google-ontwikkelaars er zelfs aan dachten om er een toe te voegen aan Chrome.
Vivaldi werd officieel gelanceerd in april 2016 door Vivaldi Technologies, een bedrijf dat mede werd opgericht door Jon von Tetzchner, een van de oprichters van Opera. Net als de originele Opera, is Vivaldi gebouwd rond het principe van de aanpasbaarheid van de gebruiker. Van alle Chromium-gebaseerde browsers is Vivaldi degene met de meeste aanpassingsmogelijkheden van allemaal. Momenteel is Vivaldi een stabiele browser die kan wedijveren met andere Chromium-gebaseerde browsers in functies en snelheid, zelfs Chrome.
Brave
Brave is de afgelopen jaren een van de meest uitdagende browserprojecten. De Brave-browser is opgericht door een van de voormalige CEO's van Mozilla en bevat enkele unieke concepten, zoals het weergeven van eigen advertenties op browserniveau in plaats van advertenties op websites en het betalen van inhoud aan uitgevers voor advertentie-inkomsten die zijn geblokkeerd door de ingebouwde adblocker. De browser is aanvankelijk gestart met slechts een klein deel van de Chromium-codebase, met behulp van zijn eigen UI-pakket, maar is onlangs overgeschakeld naar een volledige Chromium-integratie.
Colibri
Colibri een andere Chromium-gebaseerde browser die een unieke benadering heeft gekozen voor de ontwikkeling en marketing. In plaats van een nieuwe Chrome-achtige kloon te maken, heeft het Colibri-team een browser ontwikkeld die is geoptimaliseerd voor navigatie op het web in een no-tab-ervaring. Dat is juist! Colibri is een browser die niet meerdere tabbladen ondersteunt en gebruikers slechts één tabblad laat gebruiken in een lichte en compacte GUI die eruit ziet als geen andere op Chromium gebaseerde browser.
Blisk
Blisk is een Chromium-browser als geen ander, vooral omdat het vooral gericht is op ontwikkelaars. Gewone gebruikers kunnen het ook gebruiken, maar de browser zit boordevol functies en functies die ontwikkelaars vaak als extensie installeren in Chrome-installaties. Deze ontwikkelaar-georiënteerde browser wordt geleverd met functies zoals een hulpmiddel waarmee ontwikkelaars kunnen testen hoe een website eruit zou zien op zowel laptops, tablets als smartphones; ondersteuning voor aanraakgebeurtenissen; user-agent switching; verschillende weergave van de pixelverhouding van het apparaat; en nog veel meer. De meeste ontwikkelaars onmiddellijk overschakelen van Chrome naar Blisk op het moment dat ze er voor het eerst de aandacht op vestigen.
Epic Browser
Epic Browser is een Chromium-gebaseerde browser gericht op blokkeren ... bijna alles. Het is een van de meest privacy-geharde Chromium-gebaseerde browsers die er zijn. Volgens zijn website blokkeert de browser "advertenties, trackers, vingerafdrukken, cryptomining, ultrasone signalering en meer." Epic Browser-ontwikkelaars beweren dat de browser meer dan 600 verschillende soorten trackingpogingen kan blokkeren. De browser wordt ook geleverd met een gratis VPN-service met servers in 8 landen.
https://epicbrowser.com/index.html
SRWare Iron
In tegenstelling tot anderen pakken de mensen van SRWare het heel anders aan om de privacy van Chrome te verbeteren. In plaats van veiligheidsfuncties toe te voegen, hebben ze er zowat alles uitgesloopt wat enigszins uw privacy (of veiligheid) kan bedreigen. Ze gaan daar zelfs zo ver in dat de Google auto-updater wordt verwijderd. Om de nieuwste versie binnen te halen moet u dus regelmatig een bezoekje brengen aan hun website.
https://www.srware.net/en/software_srware_iron.php
Ungoogled Chromium
Ungoogled Chromium is een van de meest recente vertakking van het Chromium-project en een resultaat van de ontevredenheid en paranoia van sommige gebruikers ten aanzien van de gebruikerstraceringspraktijken van Google. Zoals de naam van het project duidelijk aangeeft, is Ungoogled Chromium een vertakking van het Chromium-project dat alle onderdelen heeft verwijderd die interacteren of enige relatie hebben met Google-services. Ondanks dat het een nieuw project is, heeft Ungoogled Chromium al behoorlijk wat aanhang verzameld bij Chrome-fanboys.
https://github.com/Eloston/ungoogled-chromium
Product- of service gebonden Chromium alternatieven
Om het Internet zijn een aantal bedrijven actief die Chromium gebruiken om hun eigen browser te ontwikkelen. Vaak wordt hun product of dienst netjes geïntegreerd. Een overzicht:
En er zijn nog kleinere vertakkingen waarvan je wellicht nog nooit gehoord hebt;
Coc Coc, Falkon, Xvast, Polarity, TheWorld Chrome, Naver Whale, Kinza, Iridium, Tungsten, Ghost Browser, Superbird, Lulumi, Chedot, Orbitum, Cent Browser
Er zijn intussen ook al Chromiuim-takken gestopt nadat de ontwikkelaars beseften dat ze de wereld toch niet zouden veranderen (of geen tijd meer hadden).
RockMelt, Maelstrom, Slim Browser, Aviator, Flock, Dartium, Beamrise, Sentria, Titan Browser, Sleipnir, WebFreer, Redcore
Maar het grootste nieuws kwam van Microsoft. In Redmond kondigde men in december van vorig jaar (2018dus) aan dat er een Edge browser zit aan te komen, gebaseerd op........ juist ja ...Chromium. Zin om eens te testen? Neem dan eens een kijkje op onderstaande link:
Succes!