Chromium IconBent u tuk op Chrome? Fijn, dan zullen deze alternatieven voor Chrome (gebaseerd op Chromium) u zeker ook kunnen bekoren. Ontdek samen met ons waarom.

Google Chrome blijft marktaandeel winnen op het Europese vasteland. Niet geheel onterecht, toch zijn er heel wat computergebruikers die zich vragen stellen. Zo blijkt vooral het privacybeleid een doorn in het oog van menig surfer. Vooral het unieke ID dat Google meestuurt bij elke Chrome gebruiker blijft een punt van discussie. Surfen met Chrome biedt dus voor- en nadelen, zoveel is zeker. Toch bestaan er voldoende alternatieven die de voordelen van Chrome (snelheid) aanbieden zonder dat u de nadelen erbij hoeft te nemen. Wij geven u de 5 beste alternatieven, gebaseerd op Chromium.

Chromium: De alternatieven voor Chrome

Wat is Chromium?

Vooraleer we u een opsomming geven van alternatieven voor Chrome, willen we even uitleggen wat Chromium is. Chromium is een opensourceproject (gratis dus) dat de broncode levert voor onder andere Chrome van Google. Iedereen die kan programmeren, is in staat om op basis van de broncode van het Chromium project, een browser te compileren, wat enkelen dan ook gedaan hebben. Verder willen we u nog meedelen dat de engine (de motor) achter Chromium gebaseerde browsers, WebKit is.

Chromium: De alternatieven voor Chrome

1 Comodo Dragon

De u wellicht bekende veiligheidsfirma Comodo, heeft een alternatief voor Chrome. Comodo Dragon lijkt op het eerste zicht als 2 druppels water op Chrome maar voegt er er enkele veiligheids- en privacyfuncties aan toe. Volgens Comodo zelf overtreft Dragon Chrome als het op veiligheid en privacy aankomt. We zullen hen niet tegenspreken want u kan met Comodo Dragon surfen via de SecureDNS servers van henzelf waardoor websites die gemarkeerd worden als gevaarlijk, automatisch geblokkeerd worden. Hun add-on Site Inspector ontbreekt uiteraard ook niet.

Alternatief Chrome Dragon B

Comodo Dragon downloaden

2: SRWare Iron

In tegenstelling tot Comodo pakken de mensen van SRWare het heel anders aan om de privacy van Chrome te verbeteren. In plaats van veiligheidsfuncties toe te voegen, hebben ze er zowat alles uitgesloopt wat enigszins uw privacy (of veiligheid) kan bedreigen. Ze gaan daar zelfs zo ver in dat de Google auto-updater wordt verwijderd. Om de nieuwste versie binnen te halen moet u dus regelmatig een bezoekje brengen aan hun website.

Alternatief Chrome Iron

SRWare Iron downloaden

3: RockMelt

Facebook-addicts zullen waarschijnlijk likkebaarden met het alternatief voor Chrome, Rockmelt. RockMelt is zodanig verweven met Facebook dat u na installatie al meteen gevraagd wordt om in te loggen op de sociale netwerksite.

Alternatief Chrome Rockmelt

U kan de optie om Facebook te gebruiken in RockMelt uitschakelen, maar eerlijk is eerlijk, er zijn geen andere voordelen te bedenken waarvoor u RockMelt dan nog zou gebruiken als alternatief voor Chrome.

RockMelt downloaden

4: Chrome Portable

Chrome Portable is een licht aangepaste versie van Chrome dat u kan installeren (plaatsen) op een USB-stick zodat u het overal mee naartoe kan nemen, niks meer niks minder.

5: CoolNovo

CoolNovo (eerder gekend onder de naam Chrome Plus) is dan weer een versie dat aangepast is door enkele Chinese programmeurs. De interface werd aangepast en voorzien van een sidebar. Verder voorziet CoolNovo enkele functies die u met de normale versie van Chrome ook kan krijgen mits het installeren van extensies zoals een IE modus en navigeren met muisbewegingen. Het grote verschil zit 'm echter in het tabbeheer. Een hele sectie wijden de heren aan het beheren en controleren van tabbladen.

CoolNovo downloaden

Kent u er nog? Deel ze met ons en andere bezoekers.