zondag, oktober 01, 2023

Windows XP IconOp 24 augustus 2001 werden de eerste computers met daarop de RTM versie van WindowsXP, verscheept naar fabrikanten. 22 jaar Windows XP? Daar valt wat over te vertellen toch?

Windows XP vierde onlangs zijn 11de verjaardag. Een verjaardag die voor velen onopgemerkt voorbij ging wegens te druk bezig met Windows 8 dat binnenkort verschijnt, of wegens desinteresse. Heel jammer, want Windows XP was in veel opzichten trendsetter en zelfs revolutionair. Tijd voor PCleek om jullie met de neus op XP feiten te drukken, al was het maar uit pure nostalgie.

WindowsXP is 11 jaar! De feiten en weetjes:

WindowsXP is een uitloper van Windows 2000. Windows 2000 (met als basis een NT kernel) bleek veel stabieler en veiliger als Windows Millennium waardoor Microsoft besloot het volgende besturingssysteem op basis van Windows 2000 te bouwen. Dat besturingssysteem werd dus WindowsXP.

Microsoft spendeerde miljoenen dollars aan onderzoeken naar gebruiksvriendelijkheid. De resultaten van deze onderzoeken werden duidelijk in Windows XP. Nooit eerder was een besturingssysteem zo toegankelijk voor computergebruikers. Steeds meer mensen leerden kennis maken met een computer en werden 'klant' bij Microsoft.

WindowsXP verscheen in verschillende versie zoals Windows XP Home Edition, Windows XP Professional etc., maar het was wel het eerste besturingssysteem dat ondersteuning bood voor 64-bit processors.

De standaardbureaubladachtergrond van Windows XP heet "Bliss". Door "Bliss" weten computergebruikers nagenoeg meteen dat een computer op Windows XP draait.

"Bliss" is een foto van het landschap genomen in de Napa vallei nabij Californië.

WindowsXP was het eerste besturingssysteem dat overweg kon met IPV6. De volgende generatie ip-adressen.

WindowsXP is gecompileerd uit 45.000.000 lijnen code.

WindowsXP was het eerste besturingssysteem dat overweg kon met .zip bestanden.

WindowsXP Media Player was de eerste mediaspeler dat cover-art toonde (covers dus).

In de loop der tijd lanceerde Microsoft 3 service-packs voor Windows XP.

 • Service pack 1 verscheen op 9 september 2002.
 • Service pack 2 verscheen op 25 augustus 2004.
 • Service pack 3 verscheen op 21 april 2008.

Microsoft ontwikkelde Windows XP oorspronkelijk onder de codenaam "Whistler".

Op moment van schrijven gebruiken nog steeds 0,59 % WindowsXP!

WindowsXP had het niet altijd onder de markt. Het besturingssysteem werd door menigeen verguisd en uitgespuwd wegens de niet aflatende stroom aan veiligheidslekken. De kritiek was mogelijk terecht, maar zo zorgde Windows XP er wel op zijn/haar eentje voor dat computerbeveiliging nooit meer hetzelfde zou zijn.

Persoonlijke noot:

Velen hebben gevloekt, gejammerd en zich blauw geërgerd als hun Windows XP weer eens kuren had, ook ondertekende, maar velen zullen wellicht met veel heimwee terugdenken aan de tijd dat een computer nog een computer was en Windows nog Windows. De tijd dat u zowat alles kon aanpassen en uw goesting kon doen aan uw computer, gaat langzaam maar zeker voorbij. Steeds meer zaken gebeuren in de cloud en men is als de dood voor het feit dat u zelf aan het 'prullen' slaat. Het ziet er naar uit dat ook de toekomstige versies van Windows u steeds minder vrijheid gunnen. Gewoon uit schrik dat u alles weer om zeep helpt, en dat tast blijkbaar hun reputatie aan. Gelooft u ons als wij u vertellen dat de heimwee naar Windows XP in de toekomst enkel maar zal toenemen?

Met vriendelijke groet,

 

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...