Windows8 IconWindows8 ligt in de winkelrekken. Hoogste tijd voor PCLeek! om aan de slag te gaan met wat men in de media ook wel eens "de grootste update ooit" noemde. Of dat werkelijk zo is, zal blijken uit onderstaand verslag.

Er zijn al liters inkt gevloeid over Windows8. De ene schrijft dat Windows8 het nieuwe Vista wordt (lees mislukking), de andere schrijft dan weer dat Windows 8 revolutionair is. Wij wachtte bewust op de officiële release van Windows8, kwestie van de informatie zo correct mogelijk neer te pennen. Feit is wel, over Windows8 valt er wel degelijk wat te vertellen. Onze eerste indrukken, ergernissen, ontdekkingen en mening (voor zover die wat waard is) leest u in onderstaand verslag.

Windows8: Downloaden en installeren:

Zoals u weet liep er een actie bij Microsoft. Kocht (of koopt) u een Windows7 computer tussen 2 juni 2012 en januari 2013 kon u goedkoop upgraden naar Windows8. Upgraden is dus het sleutelwoord. Wenst u een zuivere installatie of DVD zult u meer moeten betalen. Onze laptop werd begin juni aangeschaft wat maakt dat we gebruik konden maken van de 'speciale aanbieding'. Wij telde € 14,95 neer om te upgraden naar Windows8 Pro (normaal 29,95), installeerden het tooltje Windows8 upgrade assistent en zette het aan het werk. Al snel bleek dat er compatibiliteitsproblemen zouden zijn. Zo liet de upgrade assistent ons weten dat we op zoek moesten naar een programma om dvd's af te spelen. Nog geen ramp want we wisten dat Windows8 geleverd wordt zonder MediaPlayer (afzonderlijk aankopen). We maakten ons echter meer zorgen om het feit dat onze ATI Catalyst software niet compatibel bleek samen met enkele programma's dat we al jaren gebruiken.

Windows8 Upgrdade1

Ondanks dat besloten we toch door te zetten en over te gaan tot de installatie. Via de upgrade assistent konden we over gaan tot het aankopen en downloaden van Windows8.

De installatie van Windows8 verliep zoals gehoopt zonder al te veel problemen. In tegenstelling tot vorige Windows versies, wordt u niet om de haverklap lastig gevallen om de juiste instellingen te kiezen, maar worden u al enkele basisbeginselen uitgelegd. Zo krijgt u te zien dat de rechterbovenhoek een belangrijke rol zal spelen in het aansturen van Windows8. Eigenlijk verliep de installatie zo intuïtief dat we zelfs de schermafdrukken tot een minimum kunnen beperken.

Omdat we een upgrade van Windows7 uitvoerde, vreesden we toch dat we onze bestanden muziek en filmpjes zouden kwijt raken. Die vrees bleek onterecht. Op het einde van de installatie werd ons gevraagd of we onze Windows-instellingen en persoonlijke bestanden wilden behouden.

Windows8 Upgrdade2

Uiteraard kozen we ervoor om al onze bestanden en instellingen onaangeroerd te laten en selecteerde de bijhorende optie. Met een klein hartje klikte we op Volgende om de installatie verder te zetten.

Op het eind van de installatie werd ons gevraagd om in te loggen met ons Windows-account (Windows Live ID) of een lokaal account aan te maken. Toch iets wat een extra woordje uitleg vraagt.

Indien u opteert om een Windows-account te gebruiken (Hotmail, MSN, Live werken allemaal) wordt meteen alles gesynchroniseerd en hebt u meteen toegang (vanuit Windows8) tot diensten zoals OneDrive, Windows Store en webmaildiensten (Live Mail, Hotmail, etc.). Bijkomend voordeel is dat als u over andere Windows8 apparaten beschikt (Windows phone, tablet), deze meteen herkent worden en u bestanden kan uitwisselen zonder poespas. Het nadeel is echter dat al jouw gegevens worden opgeslagen op de servers van Microsoft. Hebt u liever niet dat dat gebeurd, om privacy redenen bijvoorbeeld, kunt u altijd opteren om voor een lokaal account te kiezen zodat u zich kan aanmelden aan de computer zoals u dat deed bij Vista en Windows7.

Echt wakker liggen hoeft u daar nu nog niet van te liggen. Achteraf kunt u altijd een lokaal of Windows-account aanmaken, of switchen tussen beiden (later meer daarover). De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat, voor zover wij weten, nog nooit persoonsgegevens op straat belandde via Microsoft.

Nadat we inlogde werd de installatie van Windows8 verder afgerond. De computer werd 'voorbereid' en klaar gemaakt om voor het eerst op te starten. Intussen waren we ongeveer 40 minuten verder en werd onze laptop welgeteld 2 keer herstart. De installatie verliep vlekkeloos en dat was in het verleden wel eens anders. Missie volbracht!

Brandend van nieuwsgierigheid wilden we aan de slag met Windows8. Onze eerste indrukken, ergernissen en bevindingen leest u in deel 2.