Windows8 IconWindows8 is succesvol geïnstalleerd! Tijd om aan de slag te gaan met Microsofts nieuwste besturingssysteem. Lees hier onze eerste indrukken, bevindingen en ergernissen, want die waren er helaas ook!

Vooraleer we onze eerste stappen zetten in Windows8 moeten we u vertellen dat we min of meer vertrouwd waren met de nieuwe metro interface omdat we in het verleden al een Windows phone gebruikte en Windows8 eerder al eens getest hadden. Desalniettemin zullen veel computergebruikers bij de eerste opstart van Windows8 overvallen worden met de gedachte "Wat the F***k is dat". Begrijpelijk want het startscherm bestaat uit wat men noemt tegels. Vierkante blokjes, vergelijkbaar met snelkoppelingen, om programma's te starten. Standaard voorziet Windows8 al een aantal apps (programma's) die weergegeven worden op het startscherm.  Indien u zoals wij voor een upgrade gekozen hebt, zal het zoeken worden naar de programma's dat u gebruikte en eventueel de snelkoppelingen ervan. Wennen dus, maar geen nood! Wij helpen u op weg.

PCLeek test Windows8: Deel 2- Eerste gebruik, bevindingen en ergernissen.

Inloggen en eerste gebruik:

Als u Windows8 voor het eerst opstart moet u inloggen. Dat kan met jouw Windows-account of met een lokaal account zoals beschreven in deel 1 van onze test. U raadt het nooit! Onze eerste ergernis was een feit. Van zodra we ons wachtwoord intikte liep het al fout. We waren pertinent zeker dat het wachtwoord klopte, toch faalde elke inlog poging jammerlijk met de melding "het opgegeven wachtwoord is ongeldig of onjuist". Na wat opsporingswerk bleek dat ons toetsenbord, zonder enige reden, ingesteld was op Engels-Verenigde Staten (qwerty indeling dus) en dat terwijl we tijdens de installatie duidelijk aangegeven hadden dat onze toetsenbordenindeling Belgisch-punt (azerty) moest zijn. Onderaan het vergrendelingsscherm konden we gelukkig snel wisselen van toetsenbordindeling zodat we uiteindelijk toch konden inloggen. Het vergrendelingsscherm is bereikbaar door op je gebruikersnaam te klikken en te kiezen voor vergrendelen. (zie schermafdruk).
Windows8 Eg1

Rechts onderaan het vergrendelingsscherm ziet u dan NLD staan. Door hier op te klikken kunt wisselen van toetsenbordindeling. Eerste ergernis en bijhorende oplossing was een feit. Nu kunnen we echt beginnen.

Vergrendelingsscherm en startscherm:

Het moge duidelijk zijn dat Windows8 ontwikkeld is met aanraakschermen in het achterhoofd. Dat wordt pas goed duidelijk als u vaststelt dat Windows8 een zogenaamd vergrendelingsscherm en een startscherm heeft. Bij mobiele apparaten heeft een vergrendelingsscherm ongetwijfeld zijn nut, bij dekstopcomputers is dat minder het geval. Voor alle duidelijkheid, het startscherm is datgene waarop u de tegels ziet verschijnen, het vergrendelingsscherm is dat waar u inlogt en vergelijkbaar met het welkomstvenster uit eerdere Windows-versies. Bij beide 'schermen' kunt u de achtergrondafbeelding aanpassen en de tegels in het startscherm kunnen geordend, verwijderd of vervangen worden naar persoonlijke voorkeur. Hoe u dat doet, leest u natuurlijk de komende dagen in onze computertips.

Windows8 Eg2

De rechterbovenhoek:

Als u goed opgelet hebt tijdens de installatie van Windows8, is het u beslist opgevallen dat de rechterbovenhoek een cruciale rol speelt in het aansturen van Windows8. Windows8 is gemaakt voor gebruik door aanraakschermen maar het kan ook met muis en toetsenbord. Beweeg met de muis naar de rechterbovenhoek en er wordt een menu zichtbaar dat een belangrijke rol speelt in het aansturen, aanpassen en het zoeken in Windows8.

Windows8 Eg3

Geen menu Start, Media Player en sluiten (x):

Microsoft verdedigt met hand en tand het verwijderen van het menu Start en bijhorende startknop. Volgens de mensen in Redmond "omdat het te weinig gebruikt wordt". Misschien is dat wel zo omdat u veel gebruikte programma's kwijt kon op het Bureaublad of in de taakbalk, maar het menu Start was wel nuttig als u eens een programma wou openen dat u minder gebruikte. In Windows8 kunt u dus fluiten naar het menu Start en de Startknop en geloof ons vrij,"u weet pas wat u mist als het er niet meer is.". We laten in het midden of het nu een voor- of nadeel is, feit is wel dat het wennen is. Voor hen die absoluut weer het oude menu Start wensen, kunnen terecht bij Iobit. De softwarebakkers hebben een app klaar waarmee zonder verpinken het klassieke menu Start en knop weer tevoorschijn haalt.

Van Media Player geen spoor in Windows8, althans niet van de functie om dvd's af te spelen. Wij malen niet om het feit dat dat er niet is in Windows8. Wij waren er nooit grote fan van, maar het doet ons wel de wenkbrauwen fronsen dat u moet betalen om up te graden naar een nieuw besturingssysteem en er minder voor in de plaats krijgt. Microsoft heeft zelfs het lef om geld te vragen als u toch dvd's wil afspelen met Media Center (Media Player is wel aanwezig) wenst. 2 keer betalen? Dat valt niet goed te praten toch?.

Apps en programma's sluiten met het kruisje? Forget it!. Ook wij hebben moeten zoeken naar het feit hoe u nu in godsnaam een app sluit. Bij klassieke programma's (lees software dat u via normale weg installeert) is in de interface het vertrouwde kruisje in de rechterbovenhoek nog wel aanwezig, maar als u een (geïntegreerde) app opent is er nergens een spoor te vinden om 'het ding' te sluiten. Blijkbaar kan dat via de aanraaktechnologie wel. Dat wil zeggen, hou de linkermuisknop ingedrukt. Beweeg naar de bovenste rand van het scherm (muisaanwijzer verandert in een handje) en maak een sleepbeweging naar de onderste rand van het scherm. Zo sluit u dus apps af! Het blijft ergerlijk en wennen dat u aan een normale desktop aanraaktechnologie moet gebruiken met muis en toetsenbord.

De windowslogo-toets:

Elk zichzelf respecteren toetsenbord is voorzien van een Windowslogo-toets. Knoop het goed in uw oren! De Windowslogo-toets is enorm belangrijk als u lak hebt aan de metro interface. 1 druk op de Windowslogo-toets en u tovert de klassieke interface met bijhorend Bureaublad op het scherm.

Windows8 Eg4

Op zoek naar alle programma's en apps:

Als u zoals wij een upgrade uitgevoerd hebt, wil dat zeggen dat al uw oude programma nog steeds aanwezig zijn. De vraag die meteen bij ons opkwam was dan ook, hoe zijn deze bereikbaar. Geen menu Start meer en op het startscherm al evenmin een spoor van bijvoorbeeld Chrome of Firefox. Wel u hebt 2 opties. Of u gebruikt de zoeken functie in het hoofdmenu door de muisaanwijzer naar de rechterbovenhoek te bewegen of u klikt met rechts op een een app (tegel) en kiest in de balk die onderaan het scherm verschijnt Alle apps (zie schermafdruk).

Windows8 Eg5

Van zodra u op alle apps klikt verschijnen in het startscherm inderdaad alle apps. Nu, als u nog maar weinig apps of programma's hebt geïnstalleerd, zult u wellicht vrij snel vinden wat u zoekt, maar dat verandert als u zoals wij een waslijst aan programma's gebruikt. De kans is reëel dat dat u (jawel!!!!) zijdelings zult moeten scrollen. De schuifbalk onderaan is niet duidelijk zichtbaar, maar gelukkig wel aan te sturen via het scrolwieltje van de muis.

Windows8 Eg6

Toen ik destijds begon met het bouwen van websites leerde ik al snel 1 gouden regel die luidde: Zorg ervoor dat bezoekers nooit of te immer zijdelings moeten scrollen. Met dat gegeven in het achterhoofd blijft het wennen dan het bij Windows 8 plots wel moet of kan.

Internet Explorer 10:

Windows8 wordt standaard geleverd met Internet Explorer 10. Internet Explorer 10 verschilt nauwelijks van versie 9 maar is geoptimaliseerd voor aanraaktechnologie. Het enige wat wij hier op het moment van schrijven over kwijt willen is dat onze tips voor Internet explorer 9 ook toepasbaar zijn voor versie 10 van het blauwe e-tje.

De nieuwe Windows verkenner:

Windows Verkenner werd al jaren stiefmoederlijk behandeld door Microsoft maar met Windows 8 lijkt daar eindelijk verandering in te komen. De nieuwe Windows Verkenner werd voorzien van een lint zoals u dat misschien kent uit Office 2010-2012. Windows Verkenner is nog steeds het snelst bereikbaar via de toetscombinatie Windowlogo + E. De meest gebruikelijke functies vindt u terug in het lint bovenaan en dat mag zeker een verbetering genoemd worden.

Windows8 Eg7

Windows8:

Het is klaar als een klontje. Windows8 is duidelijk ontworpen met aanraaktechnologie in het achterhoofd en dat is wennen, zoeken en zorgt soms voor ergernissen op een normale desktop. Of het de moeite loont om up te graden naar Windows 8 en wat wij erover denken, leest u in deel 3 van PCLeek test Windows8.