Windows8 IconWe werken intussen al enkele dagen met Windows8 en hebben uitgebreid getest en zaken geprobeerd. Moet u upgraden naar Windows8 of beter niet? Ons gedacht leest u in deel 3.

Het is onze plicht om u vooraf in te lichten dat onderstaand artikel en bijhorende mening gebaseerd zijn op onze persoonlijke ervaringen. Of u belang hecht aan onze visie op de feiten, daar bent u natuurlijk vrij in, maar het kan u misschien wel helpen als u overweegt om over te schakelen naar Windows8.

Na enkele dagen gewerkt te hebben met Windows8 hebben we toch enkele besluiten kunnen trekken.

  • Om te beginnen  vinden we Windows8 lang niet zo revolutionair als de media lieten uitschijnen. Toegegeven, de metro interface is inderdaad een breuk met het verleden, maar is eigenlijk niet meer dan een verbeterde versie van Windows mobile 7.5 dat u misschien kent van de smartphones van Nokia.
  • Dat Microsoft één besturingssysteem wil voor alle apparaten is zeker geen slecht idee, maar het blijft een open vraag of iedereen in de komende jaren zal overschakelen naar computers met aanraakschermen. Het blijft sowieso een raar gevoel geven om een interface, bedoeld voor touchscreens, te bedienen met muis en toetsenbord. Volgens ons is het perfect mogelijk om één besturingssysteem te ontwikkelen waarmee u bijvoorbeeld via een knop de interface kan aanpassen naargelang het toestel. Dat kan nu eigenlijk ook al met de Windowslogo-toets, maar toch zijn we niet overtuigd van het nut van Metro-interface op een klassieke desktop. Wij vermoeden dat Microsoft de hardware fabrikanten wil voor zijn en nu al toekomstgericht denkt, door te veronderstellen dat binnen afzienbare periode iedereen met een aanraakscherm werkt. Wie zijn wij om hen tegen te spreken, maar als u bedenkt dat op moment van schrijven nog bijna de helft van alle computers op Windows XP draait, hebben wij daar toch bedenkingen bij.
  • In de praktijk blijkt Windows8 vlot te installeren, tenminste als u een upgrade uitvoert. We hebben weet van mensen die een zuivere installatie wensten, maar die om één of andere duistere redenen een foutmelding kregen en hun Windows8 niet geregistreerd kregen. Opstarten doet Windows8 dan weer wel supersnel, maar als u op zoek gaat om instellingen aan te passen, bent u even zoet mede door de vernieuwde interface.
  • Al bij al vonden we vrij snel onze weg in Windows8, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat we dag in dag uit bezig zijn op en aan computers. We zijn bijna zeker dat niet iedereen even vlot de weg naar diverse instellingen en programma's zal vinden. Dat is zeker geen verwijt maar een vaststelling dat we zelf aan den lijve mochten ondervinden.
  • Wat de compatibiliteit met 'oudere' software betreft hebben we eigenlijk wel goed nieuws te vertellen. In tegenstelling tot Windows Vista, blijkt Windows8 stukken beter overweg te kunnen met (oudere) hard- en software. Ondanks dat de upgrade assistent ons waarschuwde voor problemen (ATI catalyst en enkele anderen) bleek alles na installatie toch goed te werken, op enkele gratis en nog niet up-to-date programma's na. Al moet u dat 'oudere' natuurlijk met een korreltje zout nemen.

Upgraden naar Windows8 of niet?

Wat de meeste lezers van ons willen horen is natuurlijk of het de moeite loont om je oude Windows op te waarderen naar Windows 8. Wel ons antwoord daarop is ja en nee!.

Allereerst zijn we van mening dat Windows8 eigenlijk een Windows7 is met een nieuwe grafische schil geoptimaliseerd voor aanraaktechnologie. Gebruikt u reeds Windows7 en bezit u geen andere Windows-apparaten (smartphones, tablets of X-Box) hoeft u helemaal niet over te schakelen naar Windows8. We durven zelfs te stellen dat u het in dit geval beter niet doet. U betaald voor een upgrade maar krijgt minder in de plaats. Zo is er het Media Center die u zal moeten missen (functie afspelen dvd'd) en als u Office starter 2010 (gratis meegeleverde versie bij Windows7) gebruikt, zal deze ook niet meer aanwezig zijn in Windows8 (zuivere installatie). Geen gratis Office en Media Center meer en toch betalen voor een upgrade naar een besturingssysteem dat dezelfde basis deelt? Niet echt een slimme zet als u het ons vraagt.

Wanneer kan u dan wel een upgrade overwegen? Als u één van de weinigen bent die wel over een computer beschikt met aanraakscherm en bovendien andere Windows-toestellen bezit, is het upgraden naar Windows8 wel het overwegen waard. Computergebruikers die nog met Windows XP werken of het veelgeplaagde Vista gebruiken, kunnen best eens nadenken om over te schakelen naar Windows8. Zij krijgen dan het modernste besturingssysteem op de markt, gebouwd rond de degelijkheid en betrouwbaarheid van Windows7. Daar tegenover staat wel dat u moet betalen als u dvd's wil afspelen met Media Center en geen gratis Office 2010 meer krijgt zoals bij Windows7 (er zijn voldoende gratis alternatieven). Kortom, upgraden of niet is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en toestellen, maar zeker geen must.

Waarom hebben wij dan wel opgewaardeerd naar Windows8? Om de doodeenvoudige reden dat we u anders dit nieuws niet konden vertellen, en omdat we de komende dagen en weken een lading hint en tips voorzien, opdat we u kunnen helpen om het uiterste uit Windows 8 te halen.

Mvg.