Windows8 IconWe zijn 1 maand (iets meer) verder nadat Microsoft Windows8 officieel uitbracht. De gewenningsperiode is voorbij, na talrijke testen, hoog tijd voor conclusies.

Toen Microsoft op 26 oktober Windows8 officieel uitbracht, besloten we bij PCLeek! om 2 computers te upgraden. De ene machine draaide Windows7 (64-bit), de andere was wat men noemt een budget toestel dat Vista (32-bit)draaide. Onze eerste indrukken en ergernissen schreven we daags na de release al neer in dit artikel. Intussen zijn we meer dan 1 maand verder en hebben we kunnen wennen aan de metro interface, hebben we zaken getest en kunnen we meer vertellen over onze ervaringen met Windows8.

Microsoft liet enkele dagen geleden weten dat Windows8 intussen al meer dan 40 miljoen keer over de toonbank ging (upgrades, nieuwe pc's inbegrepen). Windows8 zit dus op schema om het even goed te doen als Windows7 dat 60 miljoen keer verkocht werd in de eerste 10 weken. Slaat de metro interface goed aan? Of is er meer aan de hand waarom Windows8 het zo goed doet? Wij gebruiken onze computer op dezelfde manier als u dat doet en hebben wel een idee waarom.

Windows8: 1 maand later...De conclusies

1: Snel, sneller, snelst

1 ding moeten we Windows8 nageven. Het besturingssysteem schiet razendsnel uit de startblokken. Het startscherm met bijhorende tegels verschijnt op beide computers al na iets meer dan 10 seconden op het scherm. Het opstarten van klassieke programma's via de klassieke interface verschilt dan weer nauwelijks van Windows7. Het komt er dus op neer op het startscherm zodanig in te richten dat alle apps en toepassingen die u vaak gebruikt via deze weg bereikbaar zijn. Na een weekje 'puzzelen' kunt u sneller aan de slag dan ooit voorheen op een Windows computer.

2: Crash? Welke crash?

Vastlopende en crashende computers waren in een nog niet zo ver verleden schering en inslag bij Windows gestuurde pc's. Ook hier hebben goed nieuws te melden. Onze machine dat voorheen draaide op Windows7 (64-bit) liep zelden vast (het gebeurde wel eens) maar na 1 maand Windows8 nog niet één enkele keer vastgelopen. De budget computer dat Vista draaide, liep al vast door er naar te kijken. Na de upgrade van Windows8 draait het ding gesmeerd zonder ook maar één vastloper te melden. Het lijkt er zelfs op dat het een nieuwe is en dan overdrijven we zelfs niet.

3: Geautomatiseerd!

Veel zaken in Windows8 zijn geautomatiseerd. Moest u bijvoorbeeld vroeger nog uw antivirussoftware openen en laten scannen, gebeurd dat nu geheel automatisch door het geïntegreerde Windows Defender. U krijgt er dus antivirussoftware gratis bij en u hoeft er zelfs niet naar om te kijken tenzij er rotzooi gevonden wordt.

4: Metro interface en het lint

De veelbesproken metro interface kent voor- en tegenstanders. Eenmaal de gewenning voorbij is vinden we het eigenlijk wel lekker werken. Of we het mooi vinden is een ander verhaal maar het feit blijft dat u makkelijk kan overschakelen naar de klassieke interface via de Windowslogo-toets. Helemaal weg zijn we van het lint in Windows Verkenner. Functies en bewerkingen vindt u in een vingerknip zodat dat u daarvoor door ellenlange menu's moet navigeren.

5: Is Windows8 een goed nieuws show?

Als u bovenstaande gelezen hebt denkt u wellicht dat we razend enthousiast zijn over Windows8. Wel, laat het ons zo stellen. We zijn tevreden gebruikers (zeker na de upgrade van de Vista pc) maar hebben ook enkele bedenkingen waar we minder 'content' van zijn. We hebben er begrip voor dat Microsoft hun eigen diensten integreert in het besturingssysteem, maar met het online gebeuren van Windows8 zijn we minder gelukkig. Zo vinden wij de webpagina's voor het beheren van uw Microsoft-account maar niks. Het kan aan ons liggen maar sommige instellingen konden intuïtiever. Ok, u kan nog altijd een lokaal account gebruiken maar sommige apps werken nu eenmaal beter als ze je locatie, etc. kennen.

6: Sociaal?

Als u, net zoals wij, sociaal bent met een grote A voor, bent u wellicht ook niet zo gelukkig met het feit dat u altijd en overal geconfronteerd wordt met het sociale gebeuren op Twitter, Facebook en dergelijke. Kortom de verdere integratie van sociale media in Windows8 hoefde voor ons echt niet. Maar goed, eraf kieperen of niet gebruiken is en blijft een optie.

7: Zoeken?

De zoeken functie in Windows8 werkt goed. Nadat u een opdracht intikt kunt meteen zien of er apps, instellingen of bestanden werden gevonden die overeenkomen met je trefwoord. Vreemd vinden we wel dat als we wat dieper in het systeem willen graven (zeg maar, op zoek gaan naar niet voor de hand liggende gereedschappen), we op zoek moeten naar het .exe bestandje in Windows Verkenner. Dit is enkel een nadeel voor power-users, maar toch.

Conclusie?

Na 1 maand gewerkt te hebben met Windows8 moeten we vaststellen dat de gewenningsperiode snel achter ons lag. Windows8 werkt snel en crasht (bijna?) nooit. De aanraaktechnologie die we niet hebben, nemen we er voor lief bij.