zondag, oktober 01, 2023

Moneybag IconHet is crisis! Het ideale moment voor PCLeek! om een simpele berekening te maken van hoeveel ons online tijdverdrijf gemiddeld per jaar kost.

De kranten staan vol met crisisberichten. Bedrijven gaan over kop, het consumentenvertrouwen zit op een laag pitje en mensen zoeken naar manieren om hun budget onder controle te houden. U begrijpt dat wij maar wat nieuwsgierig waren naar hoeveel ons online tijdverdrijf ons jaarlijks kost. Omdat we denken dat u dat ook wel eens graag wilde weten, berekende we een gemiddelde. Het spreekt dat de cijfers voor iedereen anders zijn, afhankelijk van gebruik, toestel en duurzaamheid. Het is enkel onze bedoeling om u een indicatie te geven zodat u op het eind toch weet waar u eventueel kan op besparen.

Hoeveel kost het online tijdverdrijf per jaar?

De computer/laptop

Om online te kunnen gaan hebt u een computer/laptop (of ander apparaat) nodig. Een computer/laptop kost geld en wordt na enkele jaren vervangen. In een niet zo ver verleden werd een gemiddelde PC vervangen na 3 jaar. Tegenwoordig gaan computer langer mee en wordt het toestel pas vervangen na gemiddeld 5 jaar. De prijzen van computers variëren sterk maar zijn gelukkig de afgelopen jaren gedaald. Wat opzoekingswerk leerde ons dat wij gemiddeld 800€ spenderen aan een nieuwe computer. Een simpele en logische berekening leert ons dat u dus gemiddeld 160€ per jaar (800€ : 5) uitgeeft aan materiaal om online te kunnen gaan.

Aankoop computer/laptop = 160€ / jaar.

Energieverbruik Geld Foto

Een computer of laptop gebruikt elektriciteit. Elektriciteit is niet gratis en kost u dus ook geld per jaar. Consumentenverenigingen rekenden uit dat een gemiddelde computer ongeveer 200kWh per jaar verbruikt, zonder randapparatuur. Randapparaten zoals een beeldscherm, luidsprekers, modems, printers, etc. zouden jaarlijks ongeveer 95kWh verstoken. In totaal mag u dus rekenen op een 295 kWh stroomverbruik per jaar voor je online tijdverdrijf. De gemiddelde prijs van elektriciteit in België ligt op ongeveer 21,2€ per 100kWh. De rekening is dus snel gemaakt.. 21,2€ x 2,95 = 62,54€/jaar. De waarheid gebied ons te vertellen dat laptops zuiniger omspringen met energie. Een laptop zou volgens vakmensen ongeveer 110 kWh/jaar verbruiken. Bijkomend voordeel is dat u bij laptops minder randapparatuur nodig hebt (beeldscherm, luidsprekers). Als we er vanuit gaan dat u wel nog een printer en modem nodig hebt, kunnen we stellen dat het energieverbruik van de randapparaten bij een laptop 35kWh verstoken.  In totaal kost u dat dus 30,74€/jaar.

Energieverbruik desktop + randapparatuur: 62,54€ / jaar.

Energieverbruik laptop + randapparatuur: 30,74€ / jaar.

Internetverbinding:

Om online te kunnen gaan hebt u uiteraard een internet verbinding nodig. België is niet meteen bekend om zijn goedkope tarieven. Gemiddeld betaalt u bij ons ongeveer 30€ per maand voor een internetverbinding (ietwat comfortabele snelheid en limieten). Deze prijs is zonder digitale TV, telefoon en andere opties die men u aanbiedt. Eén jaar duurt 12 maanden, dus 12 x 30€ = 360€ per jaar.

Een internetverbinding kost u gemiddeld 360€ / jaar.

Online aankopen:

U hebt apparatuur, een internetverbinding en energie. Tijd om online te gaan! Helaas, de tijd dat het spreekwoord zie "Op het net is alles gratis te vinden" ligt al lang achter ons. Uit cijfers van e-commerce België, blijkt dat we gemiddeld 163€ per maand online spenderen. De aankopen variëren van abonnementen, films, muziek, kledij, online gokken, evenementen, tickets en reizen. Nu, omdat we er vanuit gaan dat u ook aan evenementen deelneemt, op reis gaat en kledij koopt, zonder dat u een computer hebt, beperken wij dat bedrag tot 30€ per maand. Software kopen, een abonnement op je antivirus of een online muziekdienst, iedereen spendeert wel eens geld online dat u niet zou doen als u geen computer had. 30€ per maand lijkt ons een billijk cijfer. 12 x 30€ 360€ per jaar.

Gemiddeld spenderen online: 30€ x 12 maand = 360€ per jaar.

Niet meegerekend in de jaarlijks kost van online tijdverdrijf:

Nu zullen er ongetwijfeld mensen zijn die geen euro online spenderen voor online abonnementen, software, etc. Om die 30€ per maand in bovenstaande te rechtvaardigen zijn er zaken die we niet meegerekend hebben. Zo hebben we geen rekening gehouden met de kost van eventuele herstellingen, vervanging van randapparatuur (beeldscherm, muis, printer), inktpatronen, extra kost voor downloadlimieten, lege DVD's en onderhoudsproducten.

Jaarlijks kost van het online tijdverdrijf per jaar:

Aankoop computer/laptop = 160€/jaar

Energieverbruik = 62,54/jaar (Desktop) - 30,74€/jaar laptop

Internetverbinding = 360€ /jaar

Online aankopen (eventueel te vervangen door niet meegerekende kosten) = 360€/jaar.

Totale kost van het online tijdverdrijf per jaar = 942,54€/jaar (desktop) - 910,74€/jaar (laptop)

De berekening die wij hier maakten is de prijs voor 1 persoon en 1 computer. U begrijpt dat als u met meerdere personen online gaat met meerdere apparaten, dit bedrag al snel de hoogte in gaat, zo niet verdubbeld. Als u bedenkt dat mobiele apparaten en bijhorende abonnementen aan een gestage groei bezig zijn, beseft u al snel dat de jaarlijkse kost al snel de pan kan uitswingen.

Wat krijgt u in de plaats?

Ons online tijdverdrijf kost ons jaarlijks een aardige duit. De vraag die we ons dan ook stellen is, loont het de moeite? Wel, op het Internet vindt u ongelimiteerd informatie over alles en nog wat. Afhankelijk van wat u doet met deze informatie, kunt u aardig besparen. Zo kunnen technische mankementen vaak opgelost worden met behulp van informatie via het net, maar ook prijzen vergelijken kan de moeite lonen. Een ander aspect dat het Internet u biedt is entertainment. Dit kan gaan tot het bekijken van online filmpjes of het spelen van spelletjes (vaak gratis). Communiceren met verre vrienden of familie kan ook spotgoedkoop, zo niet gratis via het net (kost internetverbinding niet inbegrepen), wat maakt dat u ook hier geld kan uitsparen. Vaak kan een brief vervangen worden door een mailbericht. Die postzegel hoeft u dus ook al niet te betalen. Kortom, als u het Internet slim gebruikt, kunt u de jaarlijks kost voor een groot deel terug winnen.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...