Glazen Bol IconNet als vele anderen grijpen we het eindejaar aan om voorspellingen te doen. Maar om toch een beetje moeilijk te te doen, voorspellen wij wat er in de toekomst verdwijnt uit uw woonkamer.

1: Het toetsenbord

Het lijkt onwaarschijnlijk, maar de kans is groot dat u uw toetsenbord in de toekomst bij het grof vuil kan zetten. De aanraaktechnologie wordt steeds beter en verder gecommercialiseerd. Wat krijgt u in de plaats? Een touchboard zullen we het maar noemen. Een aanraakscherm dat enkel gebruikt wordt om te typen zeg maar. Voordeel van een touchboard is dat het zich automatisch aanpast aan het programma waarmee u werkt en dat de taalinstellingen (azerty-qwerty) automatisch geladen wordt. Wisselen tussen diverse toetsenbordindelingen kan in een eu.. vingerknip. Het grote economische voordeel van een touchboard is dat fabrikanten niet voor elk land een andere toetsenbord moeten ontwikkelen. Gamers zullen ongetwijfeld ook blij zijn met dit soort toekomstgerichte handigheidjes, zij moeten geen toetsencombinaties meer uit het hoofd leren want de "action bars" verschijnen op het touchboard en zijn volledig aanpasbaar aan persoonlijke voorkeur. Wat zijn de voordelen voor hen die enkel maar eens een briefje typen aan de computer? Wel, zei hoeven zich helemaal niet aan te passen. U gebruikt een touchboard zoals u nu uw toetsenbord gebruikt. Geen fysieke, maar digitale toetsen, eventueel voorgevormd om 'het gevoel' te behouden. De klassieke computer wordt er dus eentje met 2 schermen. Een beeldscherm en een scherm (ter grootte van een toetsenbord).

2: De computermuis

Als u punt 1 gelezen hebt (en begrepen), weet u dat de muis ook minder belangrijk wordt in het aansturen van een pc.

3: Gamepad en joystick

De kans is groot dat spelletjes spelen met een gamepad en/of joystick in de toekomst iets wordt wat enkel in de geschiedenisboeken te bewonderen is. WiiU en Kinect bewijzen steeds opnieuw dat spelletjes spelen in de toekomst meer zal zijn dan de knopjes op een joystick/gamepad martelen. U zal dus meer moeten hebben (en kunnen) dan snelle vingers om zombies en aliens af te knallen.

4: CD-rom & DVD

De floppydisk werd een tijd geleden al naar de geschiedenisboeken verwezen. Wij denken dat hetzelfde lot beschoren is voor de CD-Rom en later zelfs ook de DVD. Optische dragers mogen dan wel algemeen goed zijn, ze blijven kwetsbaar voor beschadigingen en slijtage. Laat nu net de zwakke punten van de blinkende schijfjes, de kracht zijn van USB-sticks en aanverwanten. USB-sticks overleven doorgaans een wasbeurt in de vaatwasser of wasmachine. Zelfs 'overreden' worden door een vrachtwagen lijkt het kleinood niet te deren. Kortom, op dit soort mediadragers zijn uw gegevens veiliger voor het noodlot en de tand des tijds. De dag dat u meer dan 25 films in HD kwijt kan op een USB gerelateerde datadrager ter grootte van een vingernagel, zullen we ongetwijfeld de CD-rom en DVD schijfjes uitwuiven.

5: De desktop

De desktop zoals we die nu kennen (computerkast - scherm -etc) zal volgens ons in de toekomst niet meer bestaan in zijn huidige vorm. De desktop van de toekomst wordt iets wat wij een home server zullen noemen. Een computer/server ergens verborgen in het huis dat al uw andere apparaten aanstuurt en zal voorzien van de gewenste informatie. Je smartphone, tablet, Smart TV, iFrigo (ijskast) zijn allemaal draadloos met elkaar verbonden en kunnen informatie met elkaar uitwisselen. Je TV bedienen met uw smartphone, het toilet doorspoelen met uw tablet? Auto opladen via de TV? Het is echt niet ver meer af.

6: De printer

De klassieke printer met inktpatronen en papier zal wellicht niet lang meer in uw huiskamer staan. In de plaats krijgt u een 3D printer in huis. De kans is niet denkbeeldig dat het speelgoed voor uw kinderen in de toekomst gewoon uit uw printer rolt. Uiteraard zal u nog steeds brieven kunnen uitprinten maar dan  in alle maten, kleuren en vormen (3D). De techniek bestaat al, maar is nog peperduur en niet betaalbaar voor jan modaal.

Wat zal er (voorlopig) niet verdwijnen uit je huiskamer?

Belastingbrieven, energiefacturen, uw schoonmoeder en PCLeek!