zaterdag, oktober 16, 2021

Mail App IconRegelmatig worden we bestookt met vragen over POP3 en IMAP. Wel zie, we leggen het nog 1 x uit. Basiskennis over e-mailen, e-mailaccounts en diensten!

Er gaat geen week voorbij of we krijgen wel een vraag over e-mail, e-mailaccounts of e-maildiensten. Opvallend is dat de termen POP3 & IMAP vaak voorkomen in deze vragen. Uiteraard zijn er ook computergebruikers die het allemaal niet goed meer weten en de verschillen tussen cloud gebaseerde maildiensten en desktopvarianten niet goed begrijpen. Van ons krijgt u de basisbeginselen nog eens op een rijtje.

E-mail: POP3 vs IMAP

Desktop vs Cloud

In een nog niet zo ver verleden werkte (bijna) iedereen met een mailprogramma dat geïnstalleerd werd op de computer. Als u het mailprogramma opent, controleert het of er nieuwe berichten zijn bij je e-mailprovider (telenet, skynet, etc). Indien er nieuwe berichten zijn, worden deze gedownload naar uw computer en kunt u ze nakijken en beantwoorden. De mails worden volledig gedownload naar de computer en gewist (indien zo ingesteld) op de computer van de betreffende mailprovider (server). Deze manier van werken heeft als voordelen dat u de berichten lokaal (op je eigen computer) kan bewaren. Maar dat voordeel blijkt ook een nadeel te zijn. Het gebeurd meer dan u lief is dat een computer er de brui aan geeft of de harde schijf naar de filistijnen verhuist. Geen back-up betekent dus dat u al uw mails kwijt bent. Maar er zijn nog nadelen als u ervoor kiest om e-mails te verwerken via de desktopmethode. Berichten worden gedownload naar de computer en dat wil zoveel zeggen dat ook e-mailberichten met minder goede bedoelingen (malware, virussen, etc.) op de harde schijf terecht komen. Om te mailen via de desktop methode hebt u software nodig. De meest bekende e-mailprogramma's zijn Thunderbird, MS Outlook,  Windows Live Mail en Opera Mail.

De nadelen van de desktopmethode zijn niet van de poes en dat hebben de grote bedrijven ook begrepen. Als antwoord op de veiligheidsproblemen en verloren mails, ontwikkelde ze een nieuwe manier van mailen, de cloud (online). Cloudmailen wil zoveel betekenen als dat de mails online opgeslagen en verwerkt worden op de computers van het bedrijf (servers) dat de maildienst aanbiedt. U als gebruiker hebt enkel een browser nodig (Internet Explorer, Chrome, Firefox, etc.) en een account om in te loggen. De voordelen van de cloudmethode  zijn dat u berichten niet hoeft te downloaden naar de computer wat maakt dat de risico's op besmettingen beperkt blijven. Mails verliezen door een gecrashte computer of harde schijf behoort eveneens tot het verleden. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan de cloudmethode. Aangezien uw e-mailberichten opgeslagen worden op computers van derden, weet u nooit zeker wie er zal in rondsnuffelen. Een ander nadeel aan online mailen is dat u niet weet wat er zal gebeuren als het bedrijf dat de dienst aanbiedt de stekker uit trekt of failliet gaat. Bekendste online maildiensten zijn onder andere Gmail, Outlook.com (MSN-Hotmail) en Yahoo.

POP3 vs IMAP

Als u voor de desktopmethode kiest om te mailen wordt er naar alle waarschijnlijkheid het oudere POP3 protocol gebruikt. POP3 stelt het mailprogramma in staat om de berichten te downloaden naar de computer (en te wissen op de server). Grote nadeel aan het POP3 protocol is dat als u mails download naar uw computer ze niet meer bereikbaar zijn met andere apparaten of op andere locaties. Om dat probleem op te lossen bieden de meeste e-maildiensten het IMAP protocol aan. Indien uw mailprogramma overweg kan met IMAP, raden we u aan om over te schakelen naar dit betere protocol. IMAP is een server-protocol voor e-mail waarbij de e-mails worden opgeslagen en bewaard op de server. De mailcliënt (bv:Windows Live Mail, MS Outlook) controleert en synchroniseert de informatie. Mails blijven dus op de server staan wat maakt dat u overal en met elk toestel toegang krijgt tot uw berichten.

Intussen zijn de zaken al dusdanig geëvalueerd dat u bij recente applicaties (Mail App in Windows8 bijvoorbeeld) geen POP3 meer kan gebruiken. Microsoft ondersteund niet langer het (oudere) POP3-protocol.

De beste oplossing? Desktop? Cloud? POP3? IMAP?

Wij zitten niet in de positie om u te vertellen hoe u uw mails moet behandelen, maar voor hen die onze raad toch in acht wensen te nemen de volgende tips.

 • Kies voor een cloud oplossing met ondersteuning voor IMAP. De voordelen van deze methode zijn ontegensprekelijk groter dan de nadelen. U controleert online uw mails. De onbelangrijke en/of dubieuze kiepert u meteen online weg. De belangrijke verwerkt en catalogiseert u. Naderhand kan u met een desktop mailprogramma alsnog de berichten binnenhalen via IMAP. Op die manier blijven ze bewaard op de server en hebt u ze op de koop toe ook nog eens lokaal op de harde schijf.
 • (Bijna) Elke maildienst laat u toe aliassen aan te maken. Gebruik deze optie dan ook voor minder belangrijke registraties en aanmeldingen.
 • Een goede spamfilter installeren kan nooit kwaad

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!