Backup IconData recovery is simpelweg het herstellen van gegevens van verschillende typen mediadragers. Meestal gaat het om harde schijven uit pc’s of laptops, die plotseling zijn gecrasht, waarbij de data onbruikbaar is geworden. Dit kan allerlei oorzaken hebben, waarbij er sprake kan zijn van logische, of fysieke beschadiging.

Het verschil tussen logische en fysieke beschadiging

Bij een logische schade is de software op een harddisk ontregeld geraakt, een systeemcrash, of een virusaanval zijn goede voorbeelden hiervan. Ook het per ongeluk verwijderen van bestanden valt hieronder. Als er sprake is van een logische schade, dan kunnen software oplossingen vaak helpen om de beschadigde gegevens te herstellen.

Bij een fysieke schade (ontstaan door bijvoorbeeld het omvallen van een bekertje koffie, stofdeeltjes of magnetische velden) zullen één of meer onderdelen van de harddisk niet meer functioneren. Computergebruikers zien dan vaak vreemde termen op hun beeldscherm verschijnen. Fysieke schade kan enkel opgelost worden door data recovery specialisten.

Wat te doen bij dataverlies?

Het kan natuurlijk iedereen een keer overkomen dat een bestand niet kan worden geopend, of dat een computer niet meer opstart. Vaak is men dan geneigd om zelf de oorzaak op te sporen; de computer wordt aan/uit gezet en sommige waaghalzen halen zelfs de gevoelige harddisk uit de computer. Het zijn logische handelingen maar vaak niet de juiste. Als men data heeft verloren, is het belangrijk om rustig te blijven, paniek zal het probleem vaak alleen maar verergeren.

Wat wél te doen bij dataverlies?

  • Bepaal eerst of het fysieke of logische schade betreft.
  • Als u per ongeluk zelf een bestand heeft verwijderd, of als u zeker weet dat het logische schade betreft, dan kunt u eerst proberen recovery software te gebruiken om de data terug te halen, bijvoorbeeld Recuva (gratis), of Stellar Phoenix Windows Data Recovery(betaald).
  • Als de harde schijf tikkende, of schrapende geluiden maakt is het vrijwel definitief fysieke schade, schakel in dat geval direct de computer uit! Ook als u niet zeker weet wat voor schade het is, schakel dan voor de zekerheid de computer uit om verdere schade te voorkomen.
  • Neem contact op met een data recovery specialist voor professioneel advies, Stellar Data Recovery kan u hier bijvoorbeeld goed bij helpen. Haal absoluut niet zelf uw harde schijf uit elkaar, dit kan de schade alleen maar verergeren.

Hoe voorkom ik dataverlies?

Dataverlies is vrij kostbaar en eigenlijk vrijwel onontkomelijk, harde schijven zijn immers vrij fragiel en hebben nooit het eeuwige leven. Maak daarom van al uw belangrijke bestanden regelmatig één of meer back-ups.

Plaats deze nooit op dezelfde harde schijf (ook niet op een andere partitie!), maar maak gebruik van een externe harde schijf, dvd’s en/of een online back-up service (Dropbox of Google Drive bijvoorbeeld). Zodoende heeft u altijd de zekerheid dat u nooit veel tijd en/of bestanden verliest.