vrijdag, augustus 06, 2021

CloudOp moment van schrijven woedt er een bittere strijd tussen diverse clouddiensten. Maar waar moet u opletten als u beslist om uzelf te abonneren bij een clouddienst? Wij helpen u graag!

Bijna wekelijks komen er nieuwe clouddiensten beschikbaar. Voor u als gebruiker wordt het steeds moeilijker om door het spreekwoordelijke bos, de bomen te zien. Kiezen wordt bijzonder moeilijk als u niet weet wat u precies nodig hebt en wat u verlangt. Maar zoals u dat van ons gewoon bent, vertellen we u graag met welke factoren u best rekening houdt. Maar vooraleer we beginnen aan de lijst, geven we de leken eerst nog een woordje uitleg van wat de zogenaamde cloud en bijhorende diensten zijn.

Clouddiensten: Hoe kiezen? Wat is belangrijk?

De Cloud: Introductie

Cloud is eigenlijk een centrale computer, ook wel server genoemd, waar verschillende personen (die er toegang tot hebben) bestanden kunnen opslaan. Het idee om bestanden op 1 (of meerdere) centrale computer(s) op te slaan komt eigenlijk uit het bedrijfsleven. Bedrijven waar veel met computers gewerkt werd, hadden vaak problemen met slordige of verstrooide werknemers die het niet al te nauw namen met computerbeveiliging en orde. Gevolg was dat het de bedrijven handen vol geld kostte om computers in orde te houden en eventueel verloren gegane bestanden weer op te dissen. Door alles op 1 centrale computer te bewaren (waar enkel een verantwoordelijke rechtstreeks toegang tot heeft), probeerde men de kosten te drukken. Dat bleek succesvol en het systeem werd uitgebreid. Later konden werknemers inloggen via hun eigen PC (met strikte beperkingen) om belangrijke bestanden aldaar op te slaan. Niet veel later werd de cloud gecommercialiseerd. Apple was de eerste die cloud introduceerde voor het grote publiek, later volgden er meer, nog veel meer. Vandaag de dag kunt de cloud het best omschrijven als een online opslagplaats voor uw bestanden. U huurt dus als het ware een stukje harde schijf om alle belangrijke dingen veilig op te slaan. Veilig omdat de meeste clouddiensten zelf voor back-ups zorgen.

Door de introductie te lezen weet u meteen ook al enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden als u besluit een clouddienst te nemen. Huren kost geld, en opslagruimte hebt u ook nodig. Laten we daar dus mee beginnen.

1: De prijs & opslagcapaciteit.

Vooraleer u zich abonneert op een clouddienst moet u zichzelf afvragen wat het mag kosten. Vaak zijn de eerste gigabytes gratis, maar als de opslagruimte ontoereikend is, zal u euro's moeten ophoesten. De eerste simpele vraag is dus, hoeveel ruimte krijg ik voor hoeveel geld.

2: Welke inhoud? Wat soort bestanden?

De prijs & opslagcapaciteit mag dan wel een belangrijke factor zijn, toch is het type bestanden dat u in de cloud wil, en kan bewaren al even belangrijk. Er zijn clouddiensten die zich enkel toeleggen op foto's en afbeeldingen, anderen specialiseren zich dan weer op e-mails of audiobestanden. Controleer altijd met welk type bestanden de clouddienst overweg kan. E-mails? Spreadsheets? Video's? Contactpersonen? Kalenders?

3: De functies!

Lang niet alle clouddiensten kunnen hetzelfde. Bestanden bekijken en bewerken is meestal geen probleem, maar kunt u ze ook beveiligen met encryptie of een wachtwoord? Kunt u de bestanden delen met anderen? Is synchroniseren met je apparaat mogelijk? Kunt u eventueel streamen vanaf de clouddienst? U merkt het, cloud is meer dan alleen maar veilig opslaan.

4: Mobiele toegang!

Het zal u maar overkomen. U hebt zich geabonneerd op een clouddienst, blijkt dat u er geen toegang tot hebt met je Blackberry! Kijk dus altijd na met welke mobiele apparaten de dienst overweg kan. iPad, iPhone, Android, Windows Phone of een mobiele browser. U kan uzelf een nieuwe tablet of smartphone besparen door dit punt eerst te controleren.

5: Help & ondersteuning

Mochten er problemen zijn met je clouddienst, wend u zicht tot helpdesk. Vraag is natuurlijk hoe zijn deze mensen te bereiken? Via telefoon en e-mail lukt dat in de meeste gevallen wel, maar een kennisbank, forum of zelfs live chat, zijn zeker niet te versmaden voordelen.

6: Welke configuraties?

Mobiele toegang is één zaak, maar de kans is reëel dat u jouw online opslagruimte meestal vanaf je desktop wil benaderen. Voor Windows computers en Mac's is dat meestal geen probleem, maar u zal maar met een Linux of een oude Windows '98 gestuurde computer werken. Dan bent u wellicht verder van huis.

7: Nog te vermelden.

Als bovenstaande punten ok zijn, blijven er nog enkele persoonlijk zaken die meespelen om te kiezen voor een bepaalde clouddienst. Zo is er onder andere het gebruikersgemak. Hiermee bedoelen we de interface. Is deze makkelijk en eenvoudig te bedienen? Overzichtelijk? Ook niet te vergeten is de beschikbaarheid van eventuele apps. Apps die u kan aanspreken via de desktop en mobiele apparaten zijn altijd mooi meegenomen toch?

Conclusie:

Uzelf abonneren op een clouddienst kost geld. U doet er dan ook goed aan om even de tijd te nemen om alle aspecten en opties van de betreffende service te controleren. Gelukkig kunt u (meestal) in het begin vaak gratis proberen met een beperkte opslagcapaciteit.

Recente Reacties

 • Reinder zei Meer
  Top heel goed
 • Daantje 68 zei Meer
  Zo heb je idd wel de weekdag en maand en jaar maar ik wilde weekdag, datum, maand en jaar. Dit doe...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Misschien een wat late reactie maar de URI's moeten telkens worden voorafgegaan door...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Voor alle Win 10 Homers...

  Gpedit is eenvoudig te activeren want zit wel degelijk (goed verborgen...