maandag, juni 14, 2021

PhisingHet zal u niet verwonderen dat de populariteit van sociale netwerken ervoor zorgt dat er nieuwe technieken ontstaan om u, maar vooral u portefeuille, wat lichter te maken. De recentste techniek noemt men catphishing. Wat is catphishing? Maar vooral, hoe u kunt u zichzelf beschermen?

Wat is catphishing?

Catphishing is een variant van phishing. Bij phishing probeert men vooral persoonlijke gegevens te bemachtigen via valse en/of namaak mails. Bij catphisihng hebben malafide personen en/of organisaties hetzelfde doel (stelen van persoonlijke informatie, kredietkaartnummers en geld), maar gebruikt men sociale netwerksites en datingsites.

In de praktijk komt het er op neer dat iemand een vals profiel aanmaakt. De persoon in kwestie neemt dus een andere identiteit aan. Men steelt vaak foto's van anderen, verzinnen hobby's en gebruiken een valse naam om alles echt te laten lijken. Eenmaal alles in kannen en kruiken is, gaat men op zoek naar slachtoffers.

U begrijpt dat sociale netwerksites, maar vooral datingsites, gebruikt worden om nieuwe vriendschappen en relaties aan te knopen. De oplichters gaan dus op zoek naar potentiƫle slachtoffers in de hoop een (stormachtige) relatie te beginnen. Van zodra de banden gesmeed zijn probeert men al vrij snel jouw GSM nummer en e-mailadres te bekomen. In een later stadium, als men het vertrouwen van het slachtoffer gewonnen heeft, begint de dramatiek. Alle trucjes van de foor zijn goed om toch maar jouw kredietkaart gegevens of geld te bemachtigen. Men veinst allerlei kwaaltjes waarvoor men het geld niet heeft om ze laten te behandelen. Terminale familieleden die geholpen moeten worden enz. U kan het zo gek niet bedenken of men probeert op het geweten van het slachtoffer te spelen. Elke vorm van ethiek is ver te zoeken.

Hoe catphishing herkennen en voorkomen?

 • Het spreekt dat als u nieuwe vriendschappen of relaties aanknoopt, u niet te snel met (teveel) persoonlijke informatie naar buiten komt. 'Time' is in dit geval dus echt 'Money'.
 • Als men u snel probeert te overhalen om contacten te onderhouden buiten de site (instant messaging, sms) is dat vaak een reden tot bezorgdheid.
 • Een simpele maar heel efficiĆ«nt hulpmiddel is de webcam. Door te chatten met een webcam hebt u tenminste een idee met wie u spreekt.
 • Zoek de naam op. Google even naar de naam en check of de bijhorende foto's kloppen (Google afbeeldingen). De kans bestaat dat de persoon in kwestie totaal iemand anders is, actief op andere sites en netwerken.
 • Is de persoon iemand uit het buitenland, wees dan al driedubbel voorzichtig.
 • Wanneer is persoon in kwestie lid geworden van de site? Controleer dit gegeven indien mogelijk. Bij iemand die recent lid geworden is, is het altijd opletten geblazen.
 • Verschillende pogingen tot ontmoetingen lopen steevast in het honderd door (tragische) "omstandigheden"? Dan hebt u wellicht prijs.

Recente Reacties

 • Superleek zei Meer
  @Henk


 • Superleek zei Meer
  @Nietzohandig
  U kan altijd een zoekveld van Gmail gebruiken en allerlei filters (bijlage, chats,...
 • Nietzohandig zei Meer
  Nou dit is de ergste super-leek vanaf 2008.
  Ik heb meer dan 100.000 mails.
  Vroeger gooide ik ze weg...
 • Henk Kind zei Meer
  lettertype wijzigeb ging goed maar kan dat ook i spreadsheets ?