Windows8 IconWindows 8.1 is beschikbaar voor iedereen die dat wenst. Windows 8 gebruikers mogen gratis de updaten, anderen zullen moeten betalen voor de opwaardering van hun besturingssysteem. Wij onderwerpen Windows8.1 aan een test.

PCLeek test Windows 8.1- Vooraf:

Windows 8.1 is eigenlijk een update die er gekomen is nadat Microsoft bakken kritiek kreeg van hun gebruikers. De klachten kwamen vooral uit de hoek van mensen die zonder aanraaktechnologie werkten. Een niet te onderschatten hoeveelheid, want dat marktaandeel leunt dicht tegen de 90% aan. In een poging deze kritiek te kelderen, werkte men bij Microsoft hard om de verzuchtingen van hun cliƫnteel in te lossen. Of dat echt gelukt is, is zelfs voor ons moeilijk te beoordelen, maar de aangebrachte verbeteringen/aanpassingen zijn in elk geval welkom.

PCLeek test Windows 8.1 - De installatie

Vooraleer we de update installeerden, namen uit voorzorg toch maar een back-up van al onze belangrijke documenten en data. Je weet nooit! Microsoft biedt de mogelijkheid om op je stappen terug te keren na de update, maar wij wilden alvast het risico niet nemen. Eenmaal dat klaar was, openden we de Store waar we de update konden ophalen. Er langs kijken is bijna onmogelijk. Een groot dialoogvenster laat duidelijk zien dat Windows 8.1 te beschikking staat (zie schermafdruk).

Update 8.1

Na het downloaden van een kleine 4 gigabyte konden we beginnen met de installatie. De installatieprocedure nam een klein uurtje in beslag. Als u goed leest wat er staat, zult u weinig problemen ondervinden, al bleek ons toetsenbord toch (weer) naar Engels (VS) te zijn omgeschakeld, wat problemen veroorzaakte toen we op het eind van de installatie ons wachtwoord moesten invullen. Voor de rest niks bijzonders te melden. Al de bestanden en instellingen werden netjes overgezet.

PCleek test Windows 8.1 - De eerste indrukken

Wat er zoals nieuw is in Windows 8.1, kon u hier al lezen. U begrijpt dat onze verbazing dan ook groot was toen na de eerste opstart bleek dat er weinig nieuws te bespeuren viel. Maar schijn bedriegt. Na enkele minuten rondsnuffelen stuitte we toch op aardig wat nieuwtjes.

Om te beginnen is er natuurlijk de terugkeer van de startknop. Alhoewel terugkeer niet de juiste omschrijving is want de knop heeft enkel als functie om snel te kunnen wisselen tussen startscherm en klassieke desktop-modus (met de muis!). Als u met rechts op de knop klikt, opent een menu met tal van onderdelen die snel bereikbaar kunnen (moeten) zijn, maar dat was via dezelfde weg ook mogelijk bij de vorige versie zonder startknop.

Update 8.1.start

Als u nooit het startscherm gebruikt, is het zelfs mogelijk om rechtstreeks naar de klassieke desktop te starten. Tips over hoe en wat volgen later. Wat u bijna nooit elders leest, maar wat wij aan den lijve ondervonden is dat Windows 8.1 duidelijk vooruitgang geboekt heeft wat betreft het aansturen met de muis. Moest u met Windows 8 nog over een ultra precieze muis met sniper allures beschikken om de menu's tevoorschijn te halen uit de hoeken, lukt dat nu plots een stuk eenvoudiger. Bij de eerste opstart verschijnen er zelfs grote tooltips (vensters) die u wegwijs maken waar u met de muiscursor heen moet om wat te doen.

Het spreekt dat er ook een aantal cosmetische ingrepen gebeurden in Windows 8.1. Als trouwe bezoeker van PCLeek weet u dat wij graag onze computer personaliseren. Met de originele Windows 8 bleven wij wat op onze honger zitten. Het startscherm was enkel te vullen met een effen kleur. In Windows 8.1 is het gamma achtergronden uitgebreid en is het mogelijk om zelf een achtergrond in te stellen. Ook de achtergrond van de klassieke desktop-modus en het moderne appsmenu kan dezelfde zijn.

Update 8.1 Achtergronden

Hetzelfde voor de tegels. Met Windows 8 had u de keuze tussen klein en grote tegels, in 8.1 hebt u meer opties. Heel klein of heel groot (indien de apps het ondersteunen).

Update 8.1 Tegels

De ingesloten apps van Windows 8.1 ondergingen ook grondige wijzigingen. Zo werd muziek-app en Bing aangepakt. Ook wisten enkele nieuwe apps onze aandacht te trekken. Zo is er een app met 'help en tips' voor het gebruik van Windows 8.1. Ook de app Reading List (om artikelen op te slaan), de rekenmachine en alarm-app werden toegevoegd. Bing doet ook een duit in het spreekwoordelijke zakje met twee nieuwe apps: Food & Drink (om te zoeken naar recepten), en Health & Fitness (om fitnessschema's en eetgewoontes bij te houden).

Veel nieuwtjes en cosmetische ingrepen dus. De nieuwe zaken in Windows 8.1 kende u wellicht al van horen zeggen of van "ergens gelezen", maar maakt dat nu een beter besturingssysteem van Windows 8.1?

PCLeek test Windows 8.1- Ons oordeel

Cosmetische ingrepen en nieuwtjes zijn altijd leuk maar voegen weinig toe aan een besturingssysteem. De echte verbeteringen bevinden zich onder de motorkap, en geloof ons vrij, ook daar heeft Microsoft hard gewerkt. De nieuwe apps, en zelfs de startknop zoals we hierboven beschreven, zijn eigenlijk maar details in vergelijking met de echte veranderingen. Die echte veranderingen zitten in het feit dat u met Windows 8.1 eindelijk weer eens je computer deftig kan aansturen met een muis. Dat alles veel vlotter gesynchroniseerd kan worden met andere apparaten en dat veelgebruikte instellingen niet meer "Houdini-gewijs" moeten benaderd worden.

Moet u upgraden naar Windows 8.1? Als u Windows 8 gebruikt, ja! Werkt u met Windows 7? Nee! Tenzij u over aanraaktechnologie beschikt. Werkt u met Vista? Ja! Windows 8.1 is zeker een optie.

Al bij al blijven we het merkwaardig vinden waarom Microsoft met 2 verschillende gebruikersinterfaces wil werken op 1 besturingssysteem. Een laptop/desktop en een smartphone/tablet mogen dan veel gemeenschappelijk hebben, het blijven verschillende zaken. Windows 8.1 zal de kritiek ongetwijfeld milderen, maar de ingeslagen weg (die van aanraaktechnologie op klassieke pc's) zal (zwaar) op de maag van menig gebruikers blijven liggen. Maar goed, wij heten dan ook niet Bill Gates of Steve Balmer, wij gebruiken onze computer maar net zoals u dat doet.

Mvg