Fbi IconBlijkbaar zijn er heel wat computergebruikers die slachtoffer werden van de nieuwe variant van het beruchte politievirus (Computer Crime Unit). Lees hier hoe u er vanaf geraakt.

Blijkbaar slaat het beruchte politievirus weer hard toe. We krijgen verschillende meldingen binnen van gebruikers die slachtoffer werden. De nieuwe variant die momenteel in omloop is, laat zich niet zo eenvoudig verwijderen. Bij oudere varianten volstond het de computer in veilige modus op te starten en van daar uit de beveiligingssoftware te starten. Bij de nieuwe variant van het politievirus (Computer Crime Unit) slaagt men er zelfs niet meer in om in veilige modus op te starten. Das knap vervelend natuurlijk want zo is het een stuk lastiger om het ding te verwijderen, maar het kan wel!

Politievirus (Computer Crime Unit): Wat is het?

Het politievirus, ook bekend onder de naam Computer Crime Unit is malware dat de computer volledig onderuit haalt. Van zodra u Windows start verschijnt er een scherm waarin meegedeeld wordt dat u zich zou zondigen aan illegale praktijken. Het scherm lijkt afkomstig van de internetpolitie (Computer Crime Unit) en er wordt u gevraagd om een boete te betalen.

Politie Virus1

Wat u ook probeert, de computer doet niks meer. Telkens u iets wil doen, of opnieuw opstart verschijnt het scherm. Betalen doet u dus ook NIET!

Politievirus (Computer Crime Unit) verwijderen.

Bij de oudere varianten van het politievirus volstond het om de computer in veilige modus op te starten en dan beveiligingssoftware zoals MalwareBytes erop los te laten. Bij de nieuwe variant lijkt deze methode echter niet te werken aangezien de veilige modus ook geblokkeerd wordt door het onding.

Een zeer effectieve methode om het politievirus te verwijderen is de volgende:

  • Lees dit artikel en pas datgene toe wat we daar vertellen.
  • Van zodra u Windows Defender Offline op CD of USB geplaatst hebt, verwijdert u het opslagmedium (USB/CD) van de computer.
  • Sluit de computer af.

Bij de volgende stap is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat u de computer kan opstarten via de CD/USB waarop u Windows Defender Offline geplaatst hebt. De enige manier om de opstartvolgorde aan te passen is het BIOS.

  • Start de computer op en ga naar het BIOS. Dit kan door op de DELETE-toets (of F2, afhankelijk van het merk en type computer) te drukken tijdens het bootscherm (Welke toets u precies moet gebruiken kan u zien in het zwarte scherm tijdens het opstarten -zie schermafdruk).

Bios Enteren

  • Eenmaal in het BIOS gaat u op zoek naar de opstartvolgorde (Boot Priority) en stelt u de volgorde zodanig in zodat de computer opstart met het medium (CD/USB) waarop u Windows Defender Offline hebt opgeslagen. (Navigeren in het BIOS doet u met de pijltjes-toetsen).

Bios Boot Order

  • Als u klaar bent met het aanpassen van de opstartvolgorde, drukt u op F10 (afhankelijk merk en type computer) om de instellingen op te slaan.
  • Start de computer verder op en volg de stappen zoals aangegeven en laat Windows Defender Offline zijn werk doen.
  • Vergewis u ervan dat u zeker de gevonden besmettingen verwijdert.

Na de scan haalt u de CD/USB uit de computer en start deze opnieuw op (indien dit niet automatisch gebeurde).

Als alles goed is, bent u verlost van het politievirus.

Opmerking: Jouw computer is misschien nog niet besmet geweest, maar dat neemt niet weg dat u maar best een cd'tje maakt met daarop Windows Defender Offline. U bespaart een hoop werk en tijd mocht u toch eens 'in de prijzen' vallen, men weet immers nooit!