zondag, januari 23, 2022

Software IconDe bekendmaking dat AOL de stekker uit Winamp haalt, inspireerde ons om eens een lijstje te maken met software dat ooit furore maakte, maar de dag van heden, niet meer bestaat of nauwelijks nog gebruikt wordt. Nostalgie en software?

Als u de actualiteit een beetje volgt, zal het nieuws dat AOL stopt met de ondersteuning van Winamp u niet ontgaan zijn. Helaas is Winamp niet uniek in zijn soort.  Tal van software dat jaren geleden populair was, verdwaalde op het kerkhof van het Internet. Nostalgie en software? Wie eind jaren '80 beweerde dat men nostalgisch kon worden van oude programma's, werd met aan de waarschijnlijkheid grenzende zekerheid weggevoerd in een wit pak met gespen, maar zie, de tijd staat echt niet stil!

Winamp

Winamp LogoAOL (America Online) maakte bekend dat het stopt met Winamp. Winamp was in de hoogdagen bijzonder populair en werd door zowat 60 miljoen gebruikers gedownload en gebruikt. Elke computergebruiker die in de jaren '90 wat met muziek bezig was (streamen, rippen, afspeellijsten) had Winamp geïnstalleerd. De muziekspeler werd bekend dankzij de vele plug-ins en skins die verkrijgbaar waren. Die maakten dat Winamp als geen ander uitbreidbaar en personaliseerbaar was. Nadat AOL Winamp kocht van nullsoft in 1999 ging het langzaam bergaf met de populariteit van de muziekspeler. AOL was steevast te laat met toevoegingen en vernieuwingen aan Winamp. De concurrentie maakte gretig gebruik van deze laksheid en speelde handig in op de verzuchtingen van de markt. Als voorbeeld nemen we de muziekwinkel die AOL koppelde aan Winamp, toen AOL daarmee op de proppen kwam, was het kalf al verdronken want velen gebruikten al iTunes. Hoe dan ook, Winamp was voor ons (en velen anderen) een legendarisch stukje software waar we heel veel plezier aan beleefden. Vaarwel Winamp, het ga je goed!

Napster

Napster LogoIedereen die eind jaren '90 begin '00 al eens een mp3'tje downloadde kent ongetwijfeld Napster. Met het peer-to-peer netwerk kon zowat iedereen simpel muziek downloaden zonder daarvoor een eurocent te hoeven uitgeven. In 1999 begon de ellende. Metalband Metallica, die op zowat elk tv-station verkondigde dat ze geen muziek maken voor het geld, spande een proces aan tegen Napster (over hypocrisie gesproken). Het proces dat op heel wat media aandacht kon rekenen zorgde er in eerste instantie voor dat Napster nog populairder werd. In 2001 piekte het aantal gebruikers tot een kleine 13,6 miljoen. Tijdens het proces werd duidelijk dat niet Napster de muziek verdeelde, maar dat de gebruikers dat zelf deden. Napster vereenvoudigde dat proces gewoon. Uiteindelijk moest Napster toch overstag en kwamen alternatieve peer-to-peer netwerken bovendrijven zoals onder andere (kent u ze nog?) KaZaa, Limewire & Bearshare. Allemaal moesten ze de deuren sluiten na gerechtelijke procedures. Sinds 2004 is Napster een betaalwinkel waar u muziek kan downloaden.

ICQ

Icq LogoLang vooraleer er sprake was van Facebook, Twitter, Google+ en aanverwanten, communiceerden de vroegere computernerds via ICQ (I seek You). De instant messaging software kende een grote doorbraak omdat u mensen snel kon vinden en in real time benaderen via een uniek identificatienummer (UIN). Het in 1996 opgerichte internetbedrijf Mirabilis rook het grote geld en verkocht in 1998 de hele handel aan AOL (ja daar heb je ze weer). ICQ was blijkbaar een voorbeeld voor Winamp want AOL liet alles op zijn beloop en Microsoft pakte in 1999 uit met het ondertussen ook teloor gegane MSN Messenger. De rest laat zich raden. MSN Messenger werd razend populair en veegde ICQ van de (internet)kaart.

MSN Messenger - Windows Live Messenger

Msn Messenger LogoZoals u in voorgaande al kon lezen pakte Microsoft in 1999 uit met MSN Messenger. Het instant messaging programma werd zo populair dat we er zelfs een (werk)woord aan overhielden, namelijk msn'en. Hoge bomen vangen veel wind en dat was bij MSN Messenger niet anders. Dubieuze organisaties en personen zagen MSN Messenger als ideaal middel om computers te besmetten en te hacken. Op een bepaald ogenblik was het zelfs zo erg dat mensen op zoek gingen naar alternatieven omdat gewoon inloggen bij Messenger al risico's inhield. Na een interne reorganisatie bij Microsoft werd MSN Messenger omgedoopt tot Windows Live Messenger. Veel zoden bracht dat echter niet aan de spreekwoordelijke dijk. De schrik bij de gebruikers zat er goed in. Microsoft voelde de bui al hangen en kocht Skype. Dit jaar stopt Microsoft volledig met WL Messenger (behalve in China) en intussen zijn zowat alle gebruikers automatisch (en door Microsoft) overgeschakeld op Skype.

Netscape Navigator

Netscape LogoIn de beginjaren van het Internet surfte zowat iedereen met Netscape Navigator. Netscape Navigator was gratis te downloaden voor niet commerciële doeleinden en bovendien gebruiksvriendelijk. Deze gegevens maakte dat Netscape Navigator jarenlang een dominante positie had in browserland. Op een bepaald ogenblik echter, zag Microsoft Netscape Navigator als een bedreiging voor de dominante positie van Windows. Microsoft startte een browseroorlog en bracht Internet Explorer 4.0 uit. Het gevecht leek uit te draaien op winst voor Netscape maar toen Microsoft op de proppen kwam met Internet Explorer 5.0 werd het lot van Netscape Navigator beslecht. Door het verliezen van de browseroorlog besloot men bij Netscape de broncode van hun browser vrij te geven. Deze broncode zou later de basis vormen voor Mozzilla Firefox. In 1999 wordt Netscape opgekocht door .....jawel..... daar heb je ze weer.... AOL. Tja! In 2005 komt er nog een grote update voor de browser, maar in 2008 beslist AOL de ondersteuning voor Netscape Navigator te stoppen.

Windows XP

Windows Xp LogoWindows XP werd geïntroduceerd op 25 oktober 2001. Het intussen meer dan een decennia oude besturingssysteem van Microsoft wordt naar het schijnt nog steeds door honderdduizenden gebruikt. U mag gerust stellen dat Windows XP een tijdperk op zichzelf was. Bij de lancering van XP groeide het Internet sneller dan het onkruid in jouw tuin, maar helaas voor Microsoft viseerde heel wat ongure personen hun OS. Microsoft kondigde Windows XP aan als het veiligste, snelste en meest stabiele besturingssysteem ooit, maar al snel bleek XP vol gaten en lekken te zitten. In Redmond zaten ze met hun handen in het haar van miserie. De ene patch na de andere moesten ze klaar stomen om gebruikers te beschermen. In sommige gevallen waren zelfs patches voor patches nodig om de boel dicht te houden. In 2004 lanceerde Microsoft Service Pack 2 (SP2) in een poging komaf te maken met bugs en andere veiligheidsrisico's. U begrijpt dat de kritiek bleef aanzwellen en Microsoft zwaar onder vuur kwam te liggen. In allerijl werd dan maar Vista losgelaten op de mensheid (2007). Vista werd ook wel eens de onafgewerkte versie van Windows 7 genoemd waardoor velen gewoon met XP bleven verder werken. De ondersteuningsperiode voor Windows XP werd verlengd tot 8 april 2014. Volgend jaar mogen we dus weer afscheid nemen van een stukje geschiedenis.

Mozilla Thunderbird

Thunderbird LogoMozilla Thunderbird is en was ooit een aardige concurrent voor andere desktop mailprogramma's (Outlook, WLM, etc) maar begin 2012 kondigde de Mozilla Foundation aan te stoppen met de verdere ontwikkeling van de software. Op moment van schrijven worden er enkel veiligheids- en onderhoudsupdates ter beschikking gesteld voor de gebruikers. Het ziet er naar uit dat we weldra ook afscheid mogen nemen van een ander icoon uit webland, tenzij het project verder gezet wordt door derden.

Wat nog?

Er zal ongetwijfeld nog wel software zijn dat bij u nostalgische gevoelens doet opleven. U mag het altijd met ons delen via het reactieformulier of op onze Facebookpagina. Wie weet breien we er wel een deel 2 aan.

We vermoeden dat de lijst de komende jaren wel eens  ernstig zou kunnen aangroeien, want als we de geschiedenis er een beetje op nakijken, blijkt dat de oorzaak enkele gemene delers hebben. Als de software niet meer gratis aangeboden wordt (al dan niet gekraakt) wordt het een stuk moeilijker om te overleven, idem als de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Een overname door AOL lijkt al evenmin een goed teken.

Doordat steeds meer software en diensten zich in de cloud afspelen, vrezen we er zelfs voor dat klassieke downloads zoals we die nu kennen, misschien sneller dan verwacht eveneens in de geschiedenisboeken belanden.

 

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!