maandag, november 29, 2021

Artikelindex

Telefoon IconWe staan er niet vaak bij stil, maar we ondergaan vandaag allen een technologische (r)evolutie. Nooit eerder ging de techniek in zo'n vaart vooruit als heden. Alles wordt kleiner, sneller en multifunctioneel. Tijd dus om even terug in de tijd te gaan, nee niet naar het stenen tijdperk, maar maximum veertig jaar.

We gaan de jongeren tonen waar wij het vroeger mee moesten doen en waarmee we ze de wenkbrauwen doen fronsen of ze in de lach laten schieten. Een stukje recente technologische geschiedenis !

Data opslag:

Computers dienen om data en programma's in op te slaan en deze dan handelingen te laten uitvoeren. Verschiet niet maar deze schijf uit 1976 van 250 Mb(megabyte) woog bijna 500 kilogram. Kunt u zich vandaag een huiscomputer voorstellen met zo een harde schijf?{tip Old Type Hard Disk500} Old Type Hard Disk500 {/tip} Kent u de kartonnen en plastic floppy disks nog? {tip Floppy Disk}Floppy Disk{/tip} Hier had u er een redelijk aantal van nodig om een programma te kunnen installeren of om documenten of afbeeldingen op op te slaan (max opslagcapaciteit 1.4 Mb). Vandaag spelen de jongeren (en wij ook) met een USB-stick {tip 32GB USB Stick250}32GB USB Stick250{/tip} of met een microSD kaart.{tip Microsd 32gb}Microsd 32gb{/tip}Ter vergelijking: De harde schijf hierboven had een grootte van 250 Mb, de getoonde MicroSD kaart beschikt over 32 Gb (Gigabyte)!!!! In onze pc en laptop zit voorlopig nog altijd een HardDisk {tip Harddisk500}Harddisk500{/tip} met schijven maar ook dit wordt meer en meer vervangen door flashgeheugen.

Documenten maken :

Vandaag worden documenten steevast met een kantoor applicatie op pc of tablet gemaakt. Uw kinderen zullen raar opkijken als u uw oude typemachine {tip Typemachine500}Typemachine500{/tip} van zolder of uit de kelder haalt, en zullen het onnozel vinden dat ze fouten met Tipp-ex {tip Tipp Ex}Tipp Ex{/tip} moeten verwijderen of nieuw lint (met slechts twee kleuren= rood en zwart) moeten steken om verder te kunnen werken. Een verdere evolutie hierin was het elektrisch typemachine.{tip Electric Typewriter500}Electric Typewriter500{/tip}Vandaag werken we meestal met een toetsenbord {tip Keybord Azerty500}Keybord Azerty500{/tip}, maar meer en meer worden we richting "scherm aanraak technologie" gepusht.

Documenten versturen :

Als u vroeger wou meedoen aan een quiz moest u een antwoord versturen met een gele briefkaart.{tip Gele Briefkaart}Gele Briefkaart{/tip} Nu doet u dat met een SMS. Een kopie van een document doorsturen deed u met een "fax".{tip Fax Machine}Fax Machine{/tip} Nu scant u het document in met de scanner- printer {tip HP Printer}HP Printer{/tip} en verstuurd het als bijlage per e-mail. Inmiddels zijn er ook al apps voor uw smartphone waarmee u een document kan fotograferen/scannen en versturen.

Computer en muis :

Wat waren we blij met onze eerste pc in huis {tip Oude Computer}Oude Computer{/tip}, het ding kon amper iets vergeleken met de hedendaagse pc, we keken nog naar een "CRT" scherm en waren zo fier als een gieter met dat "kastje". De eerste computermuis had nog geen "scrollwieltje" {tip Oude Muis 2 500}Oude Muis 2 500{/tip} ,die kwamen er pas later. {tip Oude Muis500}Oude Muis500{/tip} Heel wat anders dus dan de huidige {tip Nieuwe Muis}Nieuwe Muis{/tip} muis die haast onmisbaar is voor pc-gamers.

Wekker en wekkerradio :

Ons laten wekken doen we vandaag met onze GSM, maar wat hebben we die goede oude gezellige wekker {tip Wekker500}Wekker500{/tip} vervloekt, het daarop volgend object dat we verketterden was de klokradio. {tip Klokradio Analoog}Klokradio Analoog{/tip}

Navigatie :

Als we op reis gingen of naar een andere provincie moesten, dan planden we onze weg met een landkaart {tip Straat Plan500}Straat Plan500{/tip}, dat ding liet zich gemakkelijk openvouwen maar om het weer dicht te vouwen moest u haast kennis hebben van de papier vouwkunst (met vloeken en sakkeren ging het meestal ook). Nu zouden velen onder ons verdwalen zonder een GPS-toestel {tip Garmin Gps500}Garmin Gps500{/tip}(of nooit meer thuis geraken).

Kennis vergaren :

Bij ouders of grootouders zal u het waarschijnlijk nog terugvinden in de boekenkast, de Enceclopedie {tip Enceclopedy}Enceclopedy{/tip}. Men stond er regelmatig uw deurbel voor te terroriseren om u een hele reeks aan uw laars te lappen ( of u bestelde ze zelf uit de "boekskes"). Als u nu iets wenst op te zoeken gebruikt u Google {tip Goegel500}Goegel500{/tip} of surft naar Wikipedia. {tip Wikipedia}Wikipedia{/tip} In extreme gevallen kan u uiteraard {tip Dont Need Google}HIER{/tip} terecht

Recente Reacties

 • Pieter zei Meer
  Duidelijk handleiding Idea . Dank je, had me reeds suf gezocht...
 • Peter Janssen zei Meer
  Prima oplossing! Nu nog kijken wat er op blijft staan na het schonen van de PC. Hier word ik heel blij van  Smile
 • Desi zei Meer
  Mijn beeldscherm blijft ineens zwart na het opstarten. De computer draait wel. Als ik op ctrl...
 • Alex zei Meer
  Er zijn veel opstartprogramma's beschikbaar. Ik gebruik Startup Manager For Windows Free. Het is...