zaterdag, januari 22, 2022

Artikelindex

Telefoon IconWe staan er niet vaak bij stil, maar we ondergaan vandaag allen een technologische (r)evolutie. Nooit eerder ging de techniek in zo'n vaart vooruit als heden. Alles wordt kleiner, sneller en multifunctioneel. Tijd dus om even terug in de tijd te gaan, nee niet naar het stenen tijdperk, maar maximum veertig jaar.

We gaan de jongeren tonen waar wij het vroeger mee moesten doen en waarmee we ze de wenkbrauwen doen fronsen of ze in de lach laten schieten. Een stukje recente technologische geschiedenis !

Data opslag:

Computers dienen om data en programma's in op te slaan en deze dan handelingen te laten uitvoeren. Verschiet niet maar deze schijf uit 1976 van 250 Mb(megabyte) woog bijna 500 kilogram. Kunt u zich vandaag een huiscomputer voorstellen met zo een harde schijf?{tip Old Type Hard Disk500} Old Type Hard Disk500 {/tip} Kent u de kartonnen en plastic floppy disks nog? {tip Floppy Disk}Floppy Disk{/tip} Hier had u er een redelijk aantal van nodig om een programma te kunnen installeren of om documenten of afbeeldingen op op te slaan (max opslagcapaciteit 1.4 Mb). Vandaag spelen de jongeren (en wij ook) met een USB-stick {tip 32GB USB Stick250}32GB USB Stick250{/tip} of met een microSD kaart.{tip Microsd 32gb}Microsd 32gb{/tip}Ter vergelijking: De harde schijf hierboven had een grootte van 250 Mb, de getoonde MicroSD kaart beschikt over 32 Gb (Gigabyte)!!!! In onze pc en laptop zit voorlopig nog altijd een HardDisk {tip Harddisk500}Harddisk500{/tip} met schijven maar ook dit wordt meer en meer vervangen door flashgeheugen.

Documenten maken :

Vandaag worden documenten steevast met een kantoor applicatie op pc of tablet gemaakt. Uw kinderen zullen raar opkijken als u uw oude typemachine {tip Typemachine500}Typemachine500{/tip} van zolder of uit de kelder haalt, en zullen het onnozel vinden dat ze fouten met Tipp-ex {tip Tipp Ex}Tipp Ex{/tip} moeten verwijderen of nieuw lint (met slechts twee kleuren= rood en zwart) moeten steken om verder te kunnen werken. Een verdere evolutie hierin was het elektrisch typemachine.{tip Electric Typewriter500}Electric Typewriter500{/tip}Vandaag werken we meestal met een toetsenbord {tip Keybord Azerty500}Keybord Azerty500{/tip}, maar meer en meer worden we richting "scherm aanraak technologie" gepusht.

Documenten versturen :

Als u vroeger wou meedoen aan een quiz moest u een antwoord versturen met een gele briefkaart.{tip Gele Briefkaart}Gele Briefkaart{/tip} Nu doet u dat met een SMS. Een kopie van een document doorsturen deed u met een "fax".{tip Fax Machine}Fax Machine{/tip} Nu scant u het document in met de scanner- printer {tip HP Printer}HP Printer{/tip} en verstuurd het als bijlage per e-mail. Inmiddels zijn er ook al apps voor uw smartphone waarmee u een document kan fotograferen/scannen en versturen.

Computer en muis :

Wat waren we blij met onze eerste pc in huis {tip Oude Computer}Oude Computer{/tip}, het ding kon amper iets vergeleken met de hedendaagse pc, we keken nog naar een "CRT" scherm en waren zo fier als een gieter met dat "kastje". De eerste computermuis had nog geen "scrollwieltje" {tip Oude Muis 2 500}Oude Muis 2 500{/tip} ,die kwamen er pas later. {tip Oude Muis500}Oude Muis500{/tip} Heel wat anders dus dan de huidige {tip Nieuwe Muis}Nieuwe Muis{/tip} muis die haast onmisbaar is voor pc-gamers.

Wekker en wekkerradio :

Ons laten wekken doen we vandaag met onze GSM, maar wat hebben we die goede oude gezellige wekker {tip Wekker500}Wekker500{/tip} vervloekt, het daarop volgend object dat we verketterden was de klokradio. {tip Klokradio Analoog}Klokradio Analoog{/tip}

Navigatie :

Als we op reis gingen of naar een andere provincie moesten, dan planden we onze weg met een landkaart {tip Straat Plan500}Straat Plan500{/tip}, dat ding liet zich gemakkelijk openvouwen maar om het weer dicht te vouwen moest u haast kennis hebben van de papier vouwkunst (met vloeken en sakkeren ging het meestal ook). Nu zouden velen onder ons verdwalen zonder een GPS-toestel {tip Garmin Gps500}Garmin Gps500{/tip}(of nooit meer thuis geraken).

Kennis vergaren :

Bij ouders of grootouders zal u het waarschijnlijk nog terugvinden in de boekenkast, de Enceclopedie {tip Enceclopedy}Enceclopedy{/tip}. Men stond er regelmatig uw deurbel voor te terroriseren om u een hele reeks aan uw laars te lappen ( of u bestelde ze zelf uit de "boekskes"). Als u nu iets wenst op te zoeken gebruikt u Google {tip Goegel500}Goegel500{/tip} of surft naar Wikipedia. {tip Wikipedia}Wikipedia{/tip} In extreme gevallen kan u uiteraard {tip Dont Need Google}HIER{/tip} terecht


 Fotografie :

 Recent nog, stond er in de krant dat de verkoop van foto camera's serieus is gedaald door de intrede van de camera in de draadloze telefoon. Iedereen heeft nu een camera en videocamera bij de hand door middel van de GSM. Onlangs hoorden we een verhaal van kinderen die samen met hun vader de zolder aan het opruimen waren. Plots komt dochterlief met een klein doosje aangelopen waar iets in lag wat ze niet kende, ziehier het mysterieuze voorwerp.

{tip Fotofilm}Fotofilm{/tip} De man kon maar niet uitgelegd krijgen dat je dit in een foto camera {tip Fotocamera Filmrolletje}Fotocamera Filmrolletje{/tip} moest steken om foto's te maken en eens het rolletje "op" was, het moest binnenbrengen bij een fotograaf om te laten "ontwikkelen". Ze keek haar vader aan alsof hij net een grote leugen verteld had en keek hem vol ongeloof aan. Nog erger werd het toen de man vertelde dat er ook camera's waren die je na gebruik gewoon kon wegsmijten {tip Wegwerpcamera}Wegwerpcamera{/tip}, na het filmrolletje er uit te hebben gehaald natuurlijk. Het kind antwoordde: "Wat heb jij in een gekke en verspillende tijd geleefd". Tja, daar sta je dan. De wat grotere liefhebbers van fotografie lieten van hun collectie dia's {tip Dias}Dias{/tip} maken. Om ze dan te pas en onpas aan familie en vrienden te tonen met een diaprojector {tip Dia Projector}Dia Projector{/tip}waarmee ze de afbeeldingen op een witte muur, wit laken of een diascherm {tip Dia Filmscherm}Dia Filmscherm{/tip} projecteerden. Nu nemen we foto's met de "handy" flikkeren ze op....euh...Flickr of Instagram {tip Instagram500}Instagram500{/tip} en delen ze met wie we willen.

Film bekijken :

Een filmprojector {tip Retro Projector500}Retro Projector500{/tip}, een filmscherm {tip Dia Filmscherm}Dia Filmscherm{/tip} en de gordijnen dicht, zo hebben we op school nog naar films gekeken. Het zachte gebrom van de filmrollen moest u er bij nemen. Wat later volgde de videorecorder/player {tip Medion Videorecorder}Medion Videorecorder{/tip}waar we onze videocassette {tip Videotape}Videotape{/tip}met film of opgenomen programma's instaken. Wie herinnert er zich de strijd nog tussen BetaMax en VHS om als video standaard erkent te worden, of, dat wie geen videorecorder had, bij het huren van een film in de videotheek ook meteen een videospeler huurde. Vandaag beschikken de meeste gezinnen wel over DVD-speler {tip Dvdplayer}Dvdplayer{/tip} of Blu-ray speler, hoewel steeds meer mensen overschakelen, met de hedendaags technologie, naar film op aanvraag via hun kabelprovider. De huidige TV schermen{tip Tv Nieuw}Tv Nieuw{/tip} bieden natuurlijk ook uitstekende beeldkwaliteit.

TV Kijken :

In een nog niet zo ver verleden had niet alleen "ieder huisje zijn eigen kruisje" maar ook een antenne op het dak {tip Dak Antenne500}Dak Antenne500{/tip}waarmee we zenders ontvingen. Dat waren er toen niet zoveel, een stuk of twaalf. Om een Nederlandse of Duitse zender te kunnen ontvangen moest deze antenne naar de juiste richting gedraaid worden en dat deden we met een rotator die bediend werd met een kastje met draaiknop {tip Antenne Rotator250}Antenne Rotator250{/tip} dat meestal boven op of onder de tv stond. Waren de weersomstandigheden niet goed dan kon u de gekozen zender bekijken met veel "sneeuw" op het scherm of helemaal niet. Bij de tv van toen {tip Retro Tv500}Retro Tv500{/tip} was er ook geen afstandsbediening en moesten we met ons "lui gat" opstaan om van zender te wisselen. Vandaag is bijna heel het land bekabeld en kijken we al dan niet met een decoder {tip Digibox}Digibox{/tip}van de kabel leverancier. Meer en meer gezinnen hebben vandaag een "flatscreen tv"  {tip Smart TV}Smart TV{/tip}al dan niet met multimedia en/of {tip de tv detecteert uw bewegingen met armen en of handen, en naargelang het gebaar u maakt wordt er een opdracht uitgevoerd. }Gesture{/tip} functionaliteit en ontvangen we honderden zenders in hoge beeldkwaliteit.

Muziek :

Als we in het verleden een feestje hadden en we wensten continue muziek gebruikten we een bandopnemer {tip Bandopnemer}Bandopnemer{/tip}waar we muziek van de radio of onze favoriete vinyl platen {tip Vinylplaat}Vinylplaat{/tip} hadden op opgenomen. Deze platen speelden we af op een platendraaier of "pick-up" {tip Retro Platenspeler500}Retro Platenspeler500{/tip}, deze herbeleven nu een revival maar dan om op een pc aan te sluiten en uw collectie vinyl platen te digitaliseren. De bandopnemer werd opgevolgd door de cassette speler/recorder {tip Casetterecorder500}Casetterecorder500{/tip}waarin we cassetten {tip Cassette Tape 500}Cassette Tape 500{/tip} staken. Deze dingen hadden de merkwaardige eigenschap om in het afspeelapparaat geklemd te geraken tussen de afspeelkop, met als gevolg dat uw muziek plots op 3 dubbele dan wel op halve snelheid werd afgespeeld. De "oplossing" was dan heeeeeeeel voorzichtig de magneetband uit het apparaat te frutselen en de verkreukte band weer in het cassetje te draaien met behulp van een pen of potlood. Ondanks dit mankement werd de eerste draagbare cassettespeler genaamd "Walkman" {tip Sony Walkman 1976500}Sony Walkman 1976500{/tip}razend populair. U kon uw favoriete muziek overal beluisteren zonder uw medemens te irriteren. Enige nadeel was het beperkte aantal liedjes op een cassette (10 aan één kant en tien aan de andere kant, ja we moesten het omdraaien!!) en het verslond batterijen dat het geen naam had. Toen Philips op de proppen kwam met de Compact Disc, die we nu gemakshalve CD noemen, duurde het dus ook niet lang of de draagbare DiscMan {tip Discman}Discman{/tip} werd geïntroduceerd. In woningen kregen steeds meer de stereo ketens {tip Stereo Keten500}Stereo Keten500{/tip}een prominente plaats. Nu kent iedereen MP3, dit muziekformaat zorgde ervoor dat u onnoemelijk veel muziek op een klein apparaatje kon opslaan en dat de kwaliteit van de muziek onaangetast bleef. Gevolg was dan ook de kleine MP3-Speler {tip Mp3 500}Mp3 500{/tip}. De stereo keten verdwijnt meer en meer en de huiscomputer wordt de muziekspeler, aangesloten met een goed stel luidsprekers.{tip Pc Sound Systeem}Pc Sound Systeem{/tip}.


Game consoles :


Er bestaat nog enige discussie over, maar algemeen wordt aan genomen dat "Pong"{tip Pong}Pong{/tip} het eerste computerspel was voor de consument. U kon de console aansluiten op tv {tip Pong Video Game}Pong Video Game{/tip}en dan met twee een soort tafeltennis spelen met twee lange balken en een wit vierkantje. Waar geen discussie over bestaat is de populairste oer console, de Atari {tip Atari 500}Atari 500{/tip}, bestempeld als de moeder aller game computers. Er was een zeer groot aanbod van spelletjes, een soort insteek cassettes {tip Atari Games}Atari Games{/tip}, de {tip Graphics is een Engelse term om de grafische weergave van een computerspel of tekenfilm  te beschrijven. Algemeen ook wel gebruikt om te beschrijven wat er te zien is op het beeldscherm. }graphics{/tip} waren voor die tijd verbluffend en de spelletjes hebben velen menige uurtjes zoet gehouden. Met zulke graphics hoeft u vandaag niet meer af te komen, u zal dan steevast horen; " Wa"s da voor ne prul".

Met de opkomst van de computer kwamen ook de pc-games op CD. Later volgde de on-line game gemeenschap, u hoeft het hele spel niet meer op uw pc te installeren,slechts een deel ervan, en kan een spel spelen met een hele groep via het internet. Dat kan nu dus ook met de hedendaagse Gameconsoles, zoals XBox {tip Xbox}Xbox{/tip}en PlayStation {tip Play Station500}Play Station500{/tip}, beiden beconcurreren elkaar keihard want "Gaming is Big Business" .

Internetverbinding :


De eerste internet aansluitingen waren nogal omslachtig en velen beschikten er niet over. Wie het zich wel kon permitteren zat met een kastje {tip Retro Netwerk Apparaat500}Retro Netwerk Apparaat500{/tip} met inbel verbinding. Over internetsnelheden gaan we hier niet spreken, het was meer internet traagheid en u moest wat geduld hebben eer u verbinding had. Mede door de bekabeling en de komst van  {tipAsymmetric Digital Subscriber Line (afgekort: ADSL, ook bekend als Asymmetric Digital Subscriber Loop) is een standaard voor een digitale technologie die snellere datacommunicatie over een telefoonlijn van koperdraad toelaat. } ADSL {/tip}kennen we allemaal de modems die nu in huis hangen. Voor het draadloze internet moest u voorheen naar de computertechnicus om een wireless-lan card {tip Draadloos Internet}Draadloos Internet{/tip} in uw pc te laten steken, of u deed het zelf, en we hadden een router {tip Router}Router{/tip} nodig die de verbinding tussen de modem en computer tot stand bracht. Bij de moderne modems kan u nog een router gebruiken, maar dat hoeft niet meer, aangezien ze wi-fi aan boord hebben. Nu hoeft u niets meer in te bouwen, een draadloos USB-stickje {tip Draadloos Usb}Draadloos Usb{/tip}volstaat. Het symbool voor de draadloze verbinding {tip Wifi500}Wifi500{/tip} kent onderhand iedereen.

Telefonie :


Het is nu haast ondenkbaar maar de tijd dat u naar iemand belde en moest vragen of "Jess" of "Janneke" thuis was , is voorbij. Als u nu iemand opbelt bent u er bijna 100% zeker van dat degene die u wil spreken ook daadwerkelijk opneemt. Dat was toen er maar één telefoon {tip Telefoon Old}Telefoon Old{/tip} in huis was wel anders, we moesten de nummers kiezen met een draaischijf. Totdat  Martin Cooper {tip MartinCooper}MartinCooper{/tip}met de eerste draagbare telefoon op de proppen kwam. Die telefoon was er niet meteen één om in uw binnenzak te steken {tip Eerste Draagbare Telefoon}Eerste Draagbare Telefoon{/tip}, maar de markt voor draadloze toestellen werd er wel mee gelanceerd. De eerste populaire kleinere GSM in onze contreien was die van Sony-Ericsson {tip Ericsson}Ericsson{/tip} totdat Nokia {tip Gsm}Gsm{/tip} om de hoek kwam. De rest van het verhaal kent u.

Het Heden :

Zo, we hebben bijna drie pagina's gevuld met enkele stukjes technologie over een periode van 40 jaar. Voor de huidige generatie kan ik alleen maar meedelen dat dingen die we vandaag gewoon zijn, er morgen niet meer kunnen zijn.

En laat er net nu een toestel zijn dat al de boven vernoemde technologie aan boord heeft.....De Smartphone.

{tip Smartphone}Smartphone{/tip}

U kan er mee telefoneren, muziek beluisteren, tv bekijken, video's en films bekijken, de weg zoeken, gamen, u laten wekken, een agenda mee beheren, foto's maken en delen, video's maken en delen, uw tv bedienen , draadloos internetten, mailen enz....enz...

Misschien kunnen we over 40 jaar nog eens terugblikken. Met de groeten van het PCLeek team.

 

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!