maandag, november 29, 2021

CloudBeveiligingssoftware werkt steeds vaker via cloud gebaseerde principes. Waarom wordt dit principe vaker toegepast en wat zijn de voordelen voor u en de aanbieders?

Als u de dag van heden beveiligingssoftware installeert zoals malwarejagers en antiviruspakketten, komt u steeds vaker de term "cloud based" tegen. Nu heeft het cloud principe al lang zijn voordelen bewezen betreffende het opslaan van bestanden, video's, foto's en muziek, maar wat zijn in hemelsnaam de voordelen van het cloud principe bij beveiligingssoftware? Wel, we hebben even diep gegraven op het Internet en zijn tot enkele conclusies gekomen die we graag met u delen.

Dat werken in de cloud tal van voordelen biedt, daar bent u zelf al achter gekomen. Uw bestanden ergens op een server (cloud) neerpoten maakt dat ze overal toegankelijk zijn met eender welk apparaat met een internetverbinding, dat u ze (bijna) nooit kwijt geraakt en dat u ze kan delen met wie u wil. Maar computerbeveiliging lijkt ons iets wat ter plaatste op het apparaat zelf dient te gebeuren, hoe verklaar je dan dat computerbeveiliging steeds vaker cloud based werkt? En vooral, hebt u er voordeel mee? Ja toch wel, maar ook de ontwikkelaars winnen.

De voordelen van cloud gebaseerde computerbeveiliging

1: Het economische voordeel

Toen we ons opzoekingswerk verrichtte kwamen we al snel tot de conclusie dat werken volgens het cloud principe vooral een voordeel is voor de ontwikkelaars van beveiligingsprogramma's. Doordat men het basisprogramma centraliseert op één plaats, spaart men een hoop kosten uit. Doordat een (groot) deel van de software op een centrale server staat, maakt dat de makers eenvoudiger en sneller aanpassingen en updates kunnen uitvoeren. Time is money! Uiteraard is dat ook een voordeel voor de gebruikers. Uw software is sneller up-to-date en u hoeft niet steeds handmatig de nieuwste versie te installeren. Iedereen wint.

2: Snellere reactie op nieuwe bedreigingen

Een aantal jaren geleden waren de makers van beveiligingssoftware aangewezen op de feedback van gebruikers om nieuwe virussen en andere bedreigingen het hoofd te bieden. U begrijpt dat de tijd tussen de besmetting van een aantal computers, de feedback van de gebruikers, en de reactie van de ontwikkelaars, aardig kon oplopen. Er zijn voorbeelden bekent waarbij de tijd tussen de eerste besmettingen en de update van de software, opliepen tot meer dan één maand. Indien men werkt via het cloud principe kan deze actie-reactie tijd aanzienlijk verkort worden. Cloud gebaseerde beveiligingssoftware verstuurt namelijk nagenoeg meteen de resultaten door naar de makers. In tegenstelling tot de oude werkwijze waarbij er eerst honderden, zo niet duizenden computers moesten besmet raken vooraleer men overging tot actie, volstaan de resultaten van tientallen apparaten om eventueel over te gaan tot het creëren van een tegengif.

3: Het gepruts van gebruikers uitschakelen.

U kent ongetwijfeld medemensen die het niet kunnen laten om overal aan te prutsen en te prullen. Geen enkele instelling of configuratie is veilig voor hen. Geloof ons vrij, de grootste redenen waarom ontwikkelaars steeds vaker overschakelen naar het cloud principe, is het zoveel mogelijk  uitschakelen van de eindgebruikers, althans hun inmenging. Meer dan de helft van de klachten over software, bleek als oorzaak het ventje/vrouwtje achter het scherm te hebben. Gebruikers knoeien vaak met instellingen en configuraties van hun beveiligingssoftware, tot dat er op het eind niks meer werkte en men nog meer problemen creëerde. Gevolg? Veel klachten, reclamaties, misnoegde gebruikers en een helpdesk die overuren moet draaien. Niks van dat via de cloud. De software en de bijhorende instellingen worden tot een minimum beperkt, vaak wordt de configuratie/instellingen zelfs online opgeslagen. Dit is meer een voordeel voor de makers als voor de gebruikers, maar aan de andere kant, sommige mensen moet je nu eenmaal tegen zichzelf beschermen.

4: Betere prestaties voor uw computer

Beveiligingssoftware kan nogal eens een nefaste invloed uitoefenen op de prestaties van jouw computer/tablet/smartphone. Begrijpelijk want het scannen, detecteren en verwijderen gebeurd allemaal lokaal. Dit kost uiteraard systeemkracht en de harde schijf gaat tekeer als een op hol geslagen rund. Bij een op cloud gebaseerde beveiligingspakket gebeurt het scannen en analyseren op de server (cloud) en dat heeft als voordeel dat er minder systeemkracht nodig is van jouw computer. U merkt nauwelijks  dat het programma actief is. U wint dus (computer)snelheid.

5: Uniformiteit

Elke computer is anders. Doordat zowat iedereen andere software, hardware en instellingen gebruikt, is het voor de makers van beveiligingssoftware soms moeilijk om hun programma af te stellen aan de noden van elk individu. De ene gebruikt een ADSL verbinding, de andere LAN. De ene gebruikt e-mailprogramma A, de andere B etc. Deze diversiteit is en blijft een hele uitdaging voor ontwikkelaars, maar door het gebruik van het cloud principe, is ook dit proces stukken eenvoudiger. Door de communicatie met de server heeft men veel sneller een idee met welk toestel en software de gebruikers werken wat zich dan weer vertaald in het sneller ontdekken van bugs (programmafouten) en veiligheidsrisico's.

6: Installatie

In het verleden is gebleken dat de problemen al vaak begonnen bij het installeren van beveiligingssoftware. Incompatibiliteitsproblemen en vingervlugge gebruikers (niet de juiste (installatie)opties kiezen) lagen aan de basis. Door met het cloud principe te werken schakelt men dit euvel grotendeels uit. Bij op cloud gebaseerde software hoeft u vaak niets te installeren (enkel het uitvoerbaar bestand openen). Als u toch wat moet installeren, is dat vaak het absolute minimum. Dus ook dit is een win-win situatie. U bent verlost van ellendig lange installatieprocedures, en de makers hebben minder last van uw gezaag omdat u hun ding niet geïnstalleerd krijgt.

7: Oops! Kwijt!

U kent de situatie ongetwijfeld. U hebt een hoopje Euro's gespendeerd aan software. Enkele weken of maanden later besluit u de computer te formatteren of het ding geeft er de brui aan. Wat de reden ook moge zijn, een nieuwe installatie dringt zich op. U wil de software opnieuw installeren maar wat blijkt? Het cd'tje is onvindbaar of de licentiesleutel is onleesbaar. Niemand geeft graag 2x geld uit aan hetzelfde, dus contacteert u de helpdesk van betreffende programma in een poging jouw software weer geactiveerd te krijgen. U bent kostbare tijd aan het verspillen, maar de helpdesk ook. Ook hier biedt cloud gebaseerde software een oplossing aan. Doordat er in de cloud dikwijls met login(s) gewerkt wordt, en jouw gegevens online opgeslagen worden, weet men meteen dat u de rechtmatige eigenaar bent, en kunt u zonder morren en tussenkomst van de helpdesk, een nieuw exemplaar downloaden en installeren.

Conclusie:

Eigenlijk hadden we dit artikel kunnen samenvatten in enkele regeltjes.

De voordelen van cloud gebaseerde computerbeveiliging zijn de volgende:

 • Minder kosten voor de makers = goedkoper product = goedkoper voor u
 • Snellere updates en reactietijden op nieuwe bedreigingen.
 • Minder installatieproblemen en verlies van systeemkracht.
 • Betere compatibiliteit.

Zijn er ook nadelen? Natuurlijk! Ondanks dat men u dikwijls beloofd geen persoonlijke informatie te gebruiken bij het analyseren van data, weet u nooit zeker dat dat effectief ook zo is.

Recente Reacties

 • Pieter zei Meer
  Duidelijk handleiding Idea . Dank je, had me reeds suf gezocht...
 • Peter Janssen zei Meer
  Prima oplossing! Nu nog kijken wat er op blijft staan na het schonen van de PC. Hier word ik heel blij van  Smile
 • Desi zei Meer
  Mijn beeldscherm blijft ineens zwart na het opstarten. De computer draait wel. Als ik op ctrl...
 • Alex zei Meer
  Er zijn veel opstartprogramma's beschikbaar. Ik gebruik Startup Manager For Windows Free. Het is...