zaterdag, oktober 16, 2021

Blackglobe IconInside the Dark Web (update), is een documentaire van het BBC programma Horizon. Het is 25 jaar geleden dat het Internet het leven zag mede door de bedenkers en grondleggers van het World Wide Web, Sir Tim Berners-Lee en de Belg Robert Cailliau.

De stichters hadden toen de gevolgen van hun werk nog niet kunnen overzien; namelijk de enorme Boom van het Internet, en de daarop volgende data honger van grote bedrijven. In deze documentaire kan u volgen hoe hongerig de Nationale veiligheden van de U.S.A. (NSA) en de Britse GCHQ, alsook Facebook, Google, Microsoft, Apple, Yahoo en grote online-shops zijn. Anonimiteit op het internet bestaat gewoonweg niet, of zoals de CEO van het beveiligingsbedrijf Kaspersky, Eugene Kaspersky, in deze documentaire zegt: "Vanaf het het moment dat u op het internet gaat, kan u privacy op uw buik schrijven."

Data verzamelen over uw persoon is big business, hoe meer men over uw surfgedrag weet, des te doelgerichter kan men u advertenties tonen waarvan men zeker weet dat die u interesseren. Bij de intrede van de smartphone sprongen de data verzamelaars een gat in de lucht, men kon hun geluk niet op. Nu kon men niet alleen uw surfgedrag monitoren, maar via de ingebouwde "tracking" (volgen) in uw smartphone kon men nu ook zien welke winkels u bezoekt, waar u vaak naartoe gaat en waar u bent (via driehoeksmeting van de zendmasten van providers, kan dat tot op een paar meter nauwkeurig) !!!

Dat dataminers vaak flirten met de grenzen van de wetten op privacy is ondertussen algemeen geweten. Dat ,u als gebruiker, nonchalant omgaat met uw persoonlijke gegevens is een een lust voor de data verzamelaars en hackers. Zij die roepen: "Ach laat ze maar doen, ik heb toch niks te verbergen", zullen bij het zien van deze documentaire wel even de wenkbrauwen fronsen.

Hoewel meer en meer mensen zich bewust worden over hun privacy, en anonimiteit en privacytools in de browsers aan populariteit winnen, moeten we ons afvragen of dat niet dweilen met de kraan open is en of we echt zo afhankelijk moeten zijn van internet en mobiele technologie.

Het huidige "Tor netwerk" (The Onion Router) biedt hier dan een goede oplossing voor, u kan er volledig anoniem surfen en privacy staat hoog in het vaandel. Fijn voor u en mij, maar natuurlijk ook voor personen met minder goede bedoelingen; Meet the Dark Side of Internet.

De documentaire is vrij recent en in de Engelse taal, ondertitels zijn nog niet beschikbaar.(Mocht er iemand zin hebben om dit te ondertitelen, doe dat dan alstublieft en laat het ons weten). Voor diegenen die de taal machtig zijn, kijk mee en stel uzelf de vraag; "Moeten we ons nu zorgen maken?".

Ook op Canvas kon u een driedelige reeks volgen; " The United States of Secrets" genaamd. Uiteraard met ondertiteling.

United States of Secrets : Deel 1

United States of Secrets : Deel 2

United States of Secrets : Deel 3

 

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!