zaterdag, januari 22, 2022

Office IconMicrosoft Office is tot nader order nog altijd marktleider op kantoor en thuis, maar ook de concurrentie zit niet stil. Van ons krijgt u alvast de beste alternatieven voor MS Office.

Zeggen dat de populariteit van MS Office voor een deel te danken is aan de (relatief) makkelijke manier om aan een illegaal exemplaar te raken, is een open deur intrappen. Anderzijds, als een softwarepakket niet goed in elkaar steekt, is er niemand die het wil, ook al kan u het makkelijk bemachtigen. Kortom, MS Office is een krachtig en goed kantoorpakket, maar de prijs is voor sommigen teveel van het goede, en dat brengt ons bij de alternatieven.

In een recent verleden had u bijvoorbeeld het gratis OpenOffice.org als waardig alternatief. OpenOffice.org werd ontwikkeld door de openbron community en dat bleek zowel een voordeel als een nadeel te zijn. Het voordeel was dat u een goed en vooral gratis alternatief voor MS Office kon downloaden. Het voordeel van openbron software is vaak ook een nadeel. Doordat de meeste medewerkers vrijwilligers zijn, weet u niet altijd zeker hoe lang ze zullen blijven samenwerken. Een gebrek aan visie en (goed) leiderschap kan bijvoorbeeld gevolgen hebben. Ene strekking binnen een community wil het zo, de andere zus. En dat is net wat er gebeurd is bij OpenOffice. Een gedeelte bleef geloven in het concept en werkte verder aan (Apache) OpenOffice, terwijl het andere deel een andere mening toegedaan was en begonnen met het project LibreOffice. Beiden kantoorpakketten delen dezelfde basis wat maakt dat u al enkele alternatieven kent, waarmee we dan ook beginnen.

De beste alternatieven voor Microsoft Office voor de desktop (of mobiel)

Alternatief voor MS Office 1: Apache OpenOffice

Apache OpenOffice is gratis te downloaden en bevat zowat dezelfde onderdelen als MS Office zoals:

 • Writer: Een tekstverwerker zoals MS Word
 • Calc: Een krachtig werkblad met alle functionaliteit die u nodig heeft voor berekeningen, analyses, en het presenteren van uw gegevens in cijfermatige rapportages of grafieken, te vergelijken met Excel.
 • Impress is dan weer een alternatief voor PowerPoint.
 • Draw: Hiermee kan u eenvoudige diagrammen en dynamische 3D-illustraties maken
 • Base: Beheren van databases en maken van tabellen, formulieren, query's, en rapporten.
 • Math laat u wiskundige vergelijkingen invoeren met een grafische gebruikersinterface of door uw formules direct in te typen in de formule-editor.

Apache Open Office1

Meer informatie over Apache Open Office ( en download) vindt u hier.

Alternatief voor MS Office 2: Libre Office

Zoals eerder al aangehaald in de inleiding delen Apache Open Office en Libre Office dezelfde basis. Het zal u dan ook niet verwonderen dat beide kantoorpakketten sterk op elkaar lijken. We vermoeden wel dat ze steeds verder uit elkaar groeien in de toekomst. Welke u best kiest, moeten we u onthouden, wat we wel kunnen vertellen is dat ook Libre Office gratis is en dat de onderdelen nagenoeg dezelfde zijn en zelfs nog dezelfde naam meekregen zoals:

 • Writer
 • Calc
 • Impress
 • Draw
 • Base
 • Math

Libre Office1

Meer info over LibreOffice (en download) vindt u hier.

Alternatief voor MS Office 3: FreeOffice

FreeOffice is dan misschien iets minder bekend dan de 2 vorige alternatieven van MS Office maar daarom zeker niet minderwaardig. FreeOffice is eigenlijk een afgeslankte versie van het commerciële pakket dat u bij dezelfde ontwikkelaars kan downloaden. Het voordeel van zo een 'afgeslankt' pakket is wel dat u het (bijna) overal kan op draaien. Met andere woorden, FreeOffice is een lichtgewicht met alle nodige functies (niet de overbodige) aan boord. Zo bevat FreeOffice onder andere:

 • TextMaker
 • PlanMaker
 • Presentations

De vereiste registratiesleutels kan u zonder veel poespas verkrijgen via de makers.

Freeoffice1

Meer info (en download) over FreeOffice vindt u hier.

Alternatief voor MS Office 4: Kingsoft Office Free

Kingsoft Office lijkt op het eerste zicht een Chinees afkooksel van MS Office, althans van versie 2003. Waarom wel? Omdat het dat ook is. Bekijk het zo. Toen Microsoft destijds Office 2003 in de vuilbak kieperde, hebben de Chinezen het eruit gehaald en hier en daar modificaties aangebracht. De 3 onderdelen (Word, Excel, PowerPoint) kregen een andere naam, namelijk Writer, Spreadsheets, en Presentation. En denk nu niet dat Kingsoft Office minderwaardig is, want door Office te kopiëren hebben ze bij Kingsoft natuurlijk een stevige basis. Als u onderstaand schermafdruk bekijkt, zal u meteen begrijpen wat we bedoelen.

Kingsoft1

Bovenstaande Microsoft Office alternatieven zijn allemaal desktop versies (ook mobiele versies zijn beschikbaar), wat wil betekenen dat u ze kan downloaden naar de computer en installeren.

Maar er zijn ook zogenaamde webgebaseerde concurrenten. U hoeft dus in principe niks te installeren, maar u maakt en bewerkt documenten online via uw browser.

De beste alternatieven voor Microsoft Office: Webgebaseerde

Het voordeel van webgebaseerde applicaties is dat u met meerdere personen aan uw documenten kan werken, en dat u in principe nooit iets kwijtraakt (tenzij u het zelf verwijdert). Bovendien zijn uw documenten altijd bereikbaar via eender welk apparaat met internettoegang.

Alternatief voor MS Office 5: Google-docs

Google-docs bestaan uit 5 hoofdonderdelen zijnde:

 • Documenten
 • Spreadsheets
 • Presentaties
 • Formulieren
 • Tekeningen

Google Docs1

Het arsenaal aan gereedschappen is vrij indrukwekkend en vergelijkbaar met dat van MS Office. Alles is (bijna) mogelijk, zelfs uw Office-documenten converteren naar docs kan volgens Google. De integratie met Drive, Kalender, Gmail en Google+ kan een voordeel zijn. Enige beperking is dat de 15Gb ruimte die Google u ter beschikking stelt moet volstaan. Wenst u meer (online) opslag, mag u enkele euro's per maand ophoesten.

 Google Docs2

Er zijn nog wel meerdere webgebaseerde alternatieven voor Office, zoals Zoho en Luicidchart.

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!