maandag, november 29, 2021

Win10 LogoPCLeek test Windows 10. Is Windows 10 revolutionair of een evolutie van vorige Windows-versies? Wat is er nieuw in Windows 10? Lees er hier alles over.

Net als iedereen die dat wenst konden wij ook een hand leggen op de 'Technical Preview' van Windows 10. Wat Microsoft aankondigde als (alweer) een revolutionair besturingssysteem, scherpte onze nieuwsgierigheid aan. Net als u wilden wij ook testen wat er zoal nieuw is en wat er verandert is. Het betreft voor alle duidelijkheid een technische preview, die eigenlijk meer bedoeld is om bedrijven te overhalen over te schakelen naar Windows 10. U begrijpt dat er in de nabije toekomst nog wijzigingen zullen doorgevoerd worden waarbij ook veranderingen doorgevoerd zullen worden die meer rekening zullen houden met 'de normale' consument. Om een lang verhaal kort te maken, alles wat we hieronder beschrijven en testen is onder voorbehoud. De schermafdrukken zijn in het Engels omdat de testversie van Windows 10 nog niet in het Nederlands te downloaden is.

Windows10: De eerste test:

Windows10: Downloaden en installeren

Ook u kan Windows10 downloaden en installeren als u dat wenst. Het enige wat u nodig hebt is een Microsoft-account en bij voorkeur een lege partitie (virtuele omgeving kan ook). De preview van Windows10 kan u hier downloaden. Op diezelfde pagina vindt u trouwens ook de specificaties, en die vallen goed mee in verhouding tot het verleden. Zo vereist Windows 10:

 • Een processor van minstens 1 GHz of sneller.
 • RAM-geheugen van minstens 1 GB (32-bit) of 2 GB (64-bit).
 • 16 GB vrije schijfruimte.
 • Grafische kaart met ondersteuning voor DirectX 9 met WDDM driver (stuurprogramma).
 • Een Microsoft account en Internettoegang.

De specificaties vallen dus goed mee. Als u plannen hebt om Windows10 aan te schaffen zal u meer dan waarschijnlijk niet naar de computerboer moeten hollen, tenzij uw pc nog stamt uit het vorige decennium.

Om Windows10 te installeren (althans de preview) zorgt u ervoor dat u een vrije partitie aanmaakt. Dat kan via schijfbeheer. Van zodra u een vrije partitie hebt, kan u tijdens de installatie kiezen voor Custom Install en de voorbehouden partitie selecteren. Op die manier behoudt u uw originele Windows en maakt u een dual-boot aan (Windows vraagt dan tijdens het opstarten welk besturingssysteem u wil starten).

De installatie van Windows10 verliep trouwens vlot en gelijkaardig aan die van Windows8. Na een klein kwartiertje konden we aan de slag met Windows10.

Windows10: De nieuwigheden en veranderingen die opvallen.

Het startmenu:

U hebt het misschien al tientallen keren elders gelezen maar het is een feit. Het startmenu is terug en valt zodanig op dat u er niet naast kan kijken. In tegenstelling tot vroegere versies, is het startmenu een combinatie van desktop-applicaties en de zogenaamde live-tiles (tegeltjes). Dat maakt dat u zowel een 'normaal' programma als een app snel kan opstarten via het startmenu.

Win10 1

U kan probleemloos toepassingen toevoegen aan het startmenu (of verwijderen). Als programma's toevoegt worden deze toegevoegd aan de tegels van het startscherm en niet in de lijst zoals bijvoorbeeld met Windows 7. Het gevolg is, dat als u veel apps en programma's vastmaakt aan het startmenu, het venster zodanig 'groeit' dat als u het startmenu opent, het halve beeldscherm bedekt wordt.

Win10 2

Uiteraard kan u ook de instellingen van het startmenu aanpassen. Klik met rechts op de taakbalk > Properties > Menu Start. Voorlopig zijn de instellingen nog beperkt, maar we verwachten dat er in de toekomst nog mogelijkheden worden toegevoegd.

Al bij al zijn we blij dat het startmenu weer terug is. Wij waren gewoon aan het ontbreken ervan in Windows8.x, maar het startmenu dat weer terug is, voelt aan als 'thuiskomen'.

De taakbalk:

De taakbalk lijkt op het eerste zicht al 2 druppels water op die van Windows8.x maar toch vonden we er enkele 'nieuwe' icoontjes in terug. Zo kan u vanuit de taakbalk zoeken, natuurlijk gebruikt Microsoft hun eigen Bing hiervoor.

Win10 3

Een ander nieuwigheid in de taakbalk is het zogenaamde Task View. Het lijkt op de flip3d uit Windows7, maar dan zonder de 3D. Task View is een functie die het multi-tasken moet vereenvoudigen en als vervanger kan dienen voor de Alt+Tab toetsencombinatie. Maar waar wij vooral enthousiast van werden is de mogelijkheid om via Task View meerde bureaubladen aan te maken. Zo kan u een bureaublad samenstellen voor uw werk, hobby of thuisgebruik.

Wind10 4 

De metro-interface:

Verder kunnen we nog melden dat de metro-interface niet verdwenen is, maar dat bijvoorbeeld metro-apps aangepast werden voor gebruik aan een desktop computer. U kan voortaan dus apps gebruiken op een normaal scherm zoals dat kan bij 'normale' programma's'.

Het schakelen tussen vensters werd trouwens ook ingrijpend verander. Bij vorige versies kon u al dialoogvensters slepen naar links of naar rechts zodat de helft van het scherm gevuld werd. In Windows10 kan hetzelfde, met dat verschil dat de andere helft van uw beeldscherm gevuld wordt door de rest van de openstaande vensters.

Wind10 5

Windows Verkenner:

Eigenlijk is Windows Verkenner (ook bestandsverkenner genoemd) het eerste wat wij bekijken bij een nieuw besturingssysteem. Wat ons als eerste opviel in Windows Verkenner van Windows10 zijn de kleuren. Alles ziet er 'witter' uit. De randkleuren zijn verdwenen en dat maakt het geheel eigenlijk een beetje overzichtelijker.

Windows Verkenner opent trouwens 'anders' t.o.v. vorige Windows-versies. Van zodra u Verkenner opent, komt u als het ware in het 'Thuis' scherm terecht. In het Thuis-scherm verschijnt een overzicht van Favorieten (mappen), recente locaties en recent geopende bestanden.

 Win10 7

Ook de icoontjes kregen een update en zien er moderner en frisser uit. Een nieuw tabblad Share (Delen) werd toegevoegd. Onder dit tabblad vindt u functies om bestanden te delen (duh!), maar ook zippen, branden en e-mailen vindt u terug in het lint onder Share.

Opdrachtprompt - Command Prompt:

Toen we Opdrachtprompt voor het eerst opende, leek het er op dat Microsoft zich niet bezig gehouden had met dit onderdeel. Het was pas toen we wat dieper gingen graven dat we ontdekten dat ook aan dit onderdeel gewerkt wordt. We zeggen duidelijk 'gewerkt wordt' want het zijn vooral experimentele functies die onze aandacht wisten te trekken (zie schermafdruk). Zo zou knippen en plakken vereenvoudigt worden en het gebruik van toetsencombinaties zou uitgebreid worden in Opdrachtprompt.

Wind10 6

Aanraaktechnologie verdwenen?

Hebt u tijdens de periode van Windows8 geïnvesteerd in een computer met aanraakscherm hoeft u niet te wanhopen. Windows10 werd nadrukkelijk aangepast voor de desktop, maar u kan eenvoudig wisselen naar aanraakscherm/ desktop-modus. Klik met rechts op de taakbalk en navigeer naar: Toolbars > Touch Keyboard.

Bedoeling van Microsoft is duidelijk. Bij Windows8 wou men de technologie voorblijven en een besturingssysteem ontwikkelen bestemt voor aanraakschermen. De kritiek van de desktopgebruikers was dan ook niet van de spreekwoordelijke poes. Windows10 echter probeert beide kampen tevreden te stellen. Het ziet er naar uit dat Windows10 een universeel besturingssysteem wordt dat op alle toestellen gebruikt kan worden.

Windows10: Ons oordeel

Nu al definitieve conclusies trekken zou voorbarig zijn, vooral omdat Windows10 nog lang niet klaar is en in de toekomst ongetwijfeld nog veranderingen zal ondergaan. Toch kunnen we u nu al vertellen dat we enthousiast werden van Windows10. Windows10 installeerde vlot en laat zich vlotjes bedienen op een desktop/laptop zonder aanraaktechnologie. Het startmenu is een verademing, al zouden we graag zien dat u programma's ook in de lijst kon toevoegen zonder tegel. De opgefriste Windows Verkenner kon ons zeker bekoren en ziet er naar onze bescheiden mening netjes en overzichtelijker uit.

Eerlijk is eerlijk! De technische preview van Windows10 zorgde ervoor dat we nu al uitkijken naar de definitieve release van het besturingssysteem. Geloof ons vrij, dat is in het verleden wel eens anders geweest. Begrijp ons niet verkeerd, we hebben nooit echt moeten klagen over Windows8, maar Windows10 werkt gewoon aangenamer op onze laptop.

Recente Reacties

 • Pieter zei Meer
  Duidelijk handleiding Idea . Dank je, had me reeds suf gezocht...
 • Peter Janssen zei Meer
  Prima oplossing! Nu nog kijken wat er op blijft staan na het schonen van de PC. Hier word ik heel blij van  Smile
 • Desi zei Meer
  Mijn beeldscherm blijft ineens zwart na het opstarten. De computer draait wel. Als ik op ctrl...
 • Alex zei Meer
  Er zijn veel opstartprogramma's beschikbaar. Ik gebruik Startup Manager For Windows Free. Het is...