zondag, augustus 14, 2022

Malware IconWe hebben eens wat 'research' gedaan naar welke antivirussoftware de beste resultaten behaalde in 2014. Eerlijk? De resultaten waren weinig verrassend in vergelijking met afgelopen jaren.

We vonden het een goed idee om eens na te gaan welke volgens gespecialiseerde websites de beste gratis antivirussoftware er te downloaden valt op het Internet. We hebben niet zomaar een lijstje opgestelt, we zijn gaan kijken bij de meest vooraanstaande bloggers, gespecialiseerde websites en vooraanstaande nieuwssites. De volgorde van de lijst hebben we bewust in willekeurige volgorde geplaatst, en wel omdat de resultaten al eens afwijken naargelang de bron.

Top 10 beste gratis antivirussoftware van 2014: Vooraf

Computerbeveiliging kost handen vol geld. U begrijpt dat, indien u kiest voor een gratis antivirusoplossing, er naargelang uw keuze, enkele functies ontbreken. Zo zullen de gratis varianten vaak niet voorzien zijn van een realtime bescherming. Andere ontwikkelaars kiezen dan weer een andere strategie, en slopen de automatische update uit hun produkt. In onderstaande lijst kan u in het mate van het mogelijke, nagaan wat u niet krijgt bij de gratis versie via een link.  Maar geen nood, de gratis antivirusoplossingen voldoen meestal ruimschoots voor de 'normale' computergebruikers en de functies die u niet krijgt (en misschien nodig hebt), zijn meestal op te vangen door andere gratis tooltjes.

Top 10 beste gratis antivirussoftware van 2014: De lijst

1: Avast Free Antivirus

De makers van Avast antivirussoftware brachten onlangs versie 2015 van hun suite uit. Kort na de lancering bleek dat er heel wat problemen waren met de nieuwste versie. Na de update, bleek Windows 8.1 regelmatig vast te lopen. Intussen hebben ze euvel opgelost bij Avast en uit testresultaten blijkt Avast een goede allrounder te zijn. Als u ervoor kiest om Avast eens te proberen zal u merken waarom dit programma zo populair is. De interface is eenvoudig te bedienen en het programma komt met enkele leuke extraatjes zoals een Browser Cleanup Tool dat we eerder al besproken op PCLeek.

Uiteraard ontbreken er een 'aantal zaken' bij de gratis versie. Welke precies? Dat kan u bekijken op deze link.

Avast Internet Security 201

2: ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

Toen destijds Windows XP vol veiligheidslekken bleek te zitten werd ZonaAlarm (de firewall) bijzonder populair, mede omdat Windows toen nog niet over een vuurmuur beschikte. Nadien voegde Microsoft een firewall toe een hun besturingssysteem en dat bleek bijna de doodsteek voor ZoneAlarm. Maar kijk, een decennia  later komen ze weer boven water. De heren plakte een antivirusprogramma aan hun firewall en stelde van hun software, een gratis variant ter beschikking.

Een Firewall juist configureren bleek in het verleden al eens voor problemen te zorgen bij leken, logisch aangezien dat nogal een complexe materie is. Toch hebben de makers hun stinkende best gedaan om de zaken simpel te houden. Als u de instellingen van ZoneAlarm opent, verschijnen er slechts 10 knoppen waarvan u zelfs de meeste nog niet eens nodig hebt. Toch blijkt ZoneAlarm ook een nadeel te hebben. De antivirusmotor (engine) wordt slechts één keer per dag geüpdatet, en dat is in deze snel evoluerende internetwereld van vandaag, soms ontoereikend.

Ook de gratis versie van ZoneAlarm ontbeert enkele functies. Welke dat precies zijn kan u zien op deze link, waar u trouwens ook ZoneAlarm kan downloaden.

 Zonealarm

3: Avira Free Antivirus

Avira is een oude bekende in deze lijst en wordt geprezen door onafhankelijke testlabs voor hun hoge detectiegraad. Een hoge detectiegraad is natuurlijk een belangrijk gegeven als het over antivirussoftware gaat, maar een 'oud zeer' krijgen ze blijkbaar maar niet opgelost. Avira antivirus springt nogal kwistig om met de systeembronnen wat de computer nogal eens durft vertragen. Verder zijn diverse bronnen niet echt enthousiast wat de gebruikersinterface betreft. Als u kiest om ook de Avira toolbar te installeren, krijgt u nog enkel veiligheidsfuncties bovenop zoals een adblocker en phishingbescherming. Dat de toolbar eveneens uw standaardzoekmachine vervangt door een Avira pagina, moet u er voor lief bij nemen.

Bij de gratis versie van Avira ontbreken vanzelfsprekend ook een aantal functies, zelfs bij de goedkoopste variant werden een aantal zaken gesloopt. Downloaden en vergelijken kan hier.

Avira

4: Bitdefender Antivirus Free Edition

De antivirusmotor (engine) van Bitdefender wordt door onafhankelijke testlabs enthousiast onthaald en goed bevonden. Bovendien wordt diezelfde engine gebruikt door diverse andere antiviruspakketten. Bitdefender geeft u trouwens ook een realtime en phishingbeveiliging bovenop. klinkt mooi voor gratis software nietwaar? Toch zijn er ook nadelen aan Bitdefender. Het programma is erg compact gehouden. Geen opties, geen planner, geen mogelijkheid tot het selecteren van een type scan en zelf geen instellingen waar u aanpassingen kan uitvoeren. Ultra compact en lichtgewicht antivirussoftware dus. Het voordeel is wel dat u nauwelijks merkt dat het programma op uw computer draait.

Vreemd vinden we trouwens dat u op de site nergens de gratis versie kan vinden (we hebben misschien niet goed genoeg gezocht, dat kan ook), maar via deze link kan u er toch aan geraken.

Bitdefender

Vergelijken tussen verschillende versies van Bitdefender kan hier, maar zoals eerder gezegd, geen spoor van de gratis versie.

5: AVG Free Antivirus

In een recent verleden was AVG Antivirus zowat de meest populaire en gebruikte gratis antivirusoplossing, maar enkele (antivirus)updates in het verleden, deed Windows 'in de soep' draaien tot groot jolijt van de concurrentie. Het voorval kreeg enorm veel media aandacht en haalde zelfs het journaal. De reputatie van AVG kreeg een enorme deuk, een klap die het bedrijf nog altijd parten speelt. Desondanks blijft AVG overeind en klimt het antiviruspakket stilaan weer naar de top van 'meest gedownloade' antivirussoftware. Begrijpelijk als u bedenkt dat uw e-mails en identiteit beschermd wordt door AVG met daar bovenop nog een linkscanner en 'Surf Shield'. De makers van AVG beweren zelfs dat hun programma beter is dan dat van sommige betalende concurrenten. Het bedieningspaneel van AVG is erg uitgebreid en AVG beschikt over heel wat opties die u vaak niet krijgt bij de gratis tegenhangers. Toch lijkt AVG een groot discussiepunt op gespecialiseerde websites. Zo is er veel te doen over de detectiegraad van AVG. De ene test beweert dat AVG jammerlijk faalt bij diverse tests, terwijl andere bronnen beweren dat er helemaal niks mis mee is.

Avg

Diverse versies vergelijken en downloaden kan via deze pagina.

Top 5 beste gratis antivirussoftware van 2014

Uiteraard zijn er nog andere gratis alternatieven die thuishoren in deze lijst. De reden waarom we ze niet in onze top 5 hebben opgenomen is omdat:

 • We ze eerder al besproken op deze website.
 • Ze een goede aanvulling zijn op bestaande antivirussoftware, maar niet geschikt zijn om het werk 'alleen' te doen.

Zo hebt u onder andere nog:

360 Total Security (Eerder besproken - Positieve reviews op gespecialiseerde websites).

Microsoft Security Essentials - Windows Defender (Eerder besproken - Ingebouwd in Windows).

Emisoft Emergency Kit (Eerder besproken - Goede aanvulling op bestaande beveiligingspakket).

Panda Cloud Antivirus Free ( Aanvulling op bestaande beveiligingspakketten).

Veel plezier ermee!

Recente Reacties

 • Jan zei Meer
  De nieuwe microsoft-filosofie: Hoe moeilijker hoe beter!
 • P a van Die. zei Meer
  Helemaal geholpen mijn dank.
 • Hans zei Meer
  Bedankt, ik heb er fijn nog iemand mee kunnen helpen.
  Om het adres van het plaatje te bekomen moest...
 • Chris Villegas zei Meer
  Peter De Ceuster Schreef:
  Nicole Schreef:
  Volgens mij is het nu toch écht voorbij!? Ik krijg geen optie meer om terug te keren naar het...