Feedback van onze bezoekers leerde ons dat we soms de lat nog niet laag genoeg leggen. Vandaar 'Windows voor beginners' waarin we terugkeren naar de absolute basis en basiskennis.
Uit de vele mails die we mochten ontvangen, keerde een bepaalde opmerking vaak terug, namelijk " De vele tips op uw site zijn zeker nuttig en kunnen leken helpen hun computer te beschermen en te gebruiken, maar voor echte beginners (leken) is het vaak nog een brug te ver. Hoe legt u bijvoorbeeld een leek uit hoe ze een schermresolutie aanpassen als ze geen flauw idee hebben wat een Configuratiescherm is?"
Inderdaad, in de praktijk blijkt nog al te vaak dat veel computergebruikers nauwelijks weten wat de mogelijkheden van hun computer (en Windows) zijn, laat staan dat ze de benamingen van al de onderdelen kennen en weten hoe ze te gebruiken.
We zijn geen gespecialiseerde lesgevers, maar we gaan ons best doen om ook de grootste leek vertrouwd te maken met Windows aan de hand van een aantal 'lessen' die we in de loop van het jaar zullen publiceren. In het eerste hoofdstuk leggen we uit wat Windows is en welke de (belangrijkste) onderdelen zijn na de start (met de benamingen). Voer voor absolute leken die niet vies zijn van een beetje initiatief en zelfstudie.
Windows voor beginners: Les 1 - Veel gestelde vragen
Wat is Windows?
Windows is een besturingssysteem voor computers, ontwikkeld door Microsoft.
Wat is een besturingssysteem?
Een besturingssysteem is een programma, ook wel software genoemd, dat ervoor zorgt dat alle (hardware) onderdelen in een computer met elkaar kunnen samenwerken en communiceren opdat de gebruiker bepaalde taken kan uitvoeren aan de computer/laptop/tablet.
Zijn er meerdere besturingssystemen beschikbaar?
Hoewel de meeste computers draaien op Windows, bestaan er ook nog andere besturingssystemen die u kan installeren op uw PC. De grootste concurrenten zijn MacOSX die u terug vindt op Apple computers, en en het gratis Linux. Van zodra u op een mobiel apparaat werkt, komt daar nog Android bij samen met mobiele varianten van eerder genoemden.
Zijn er varianten op besturingssystemen?
Ja, zowel MacOSX, Windows en Linux bestaan in verschillende varianten. Deze varianten krijgen meestal een naam toegewezen opdat u weet welk besturingssysteem u gebruikt. Bij Windows hebt u onder andere Vista, 7, 8, 10 en 11.
Zijn er nog andere varianten van Windows?
Ja, u hebt 32-bit en 64-bit besturingssystemen. Bovendien bestaan er bij Windows nog andere varianten naargelang de de opties en functies die beschikbaar zijn. Zo hoort u bijvoorbeeld vaak de termen Windows 7 professional, of Windows 7 Enterprise.
Is het belangrijk te weten welk besturingssysteem u gebruikt?
Ja! Als u hulp hulp vraagt op het Internet, of een programma aankoopt, is het belangrijk te weten welk besturingssysteem u gebruikt. Omdat diverse besturingssystemen onderling verschillen, is het voor de mensen die u om hulp vraagt, belangrijk. Idem dito voor software of een programma. Een programma wordt vaak geschreven voor een bepaald besturingssysteem of variant ervan. Het is dus uitermate belangrijk dat u weet welk besturingssysteem u gebruikt als u een programma wil downloaden/aankopen.
Windows voor beginners: Les 1 - De op(start) van Windows
Onderstaand gaan we u laten kennis maken met de belangrijkste onderdelen van Windows samen met de naam die er aan gegeven wordt. Als u dan later onze tips naleest, begrijpt u ook beter waarover het gaat. Het is bijna onbegonnen werk om van elke Windows-variant de uitleg te geven, maar geloof ons, veel zaken zijn nagenoeg identiek bij elke Windows.
Hoe u Windows installeert, gaan we u hier niet uitleggen, want dat is niet bedoeld voor leken. We vertrekken van het standpunt dat u net een computer/laptop aangekocht hebt, waarop Windows voorgeïnstalleerd is. Van zodra de machine uitgepakt en geconfigureerd is kan Windows opstarten. En dat is het punt waarmee wij vertrekken.
Van zodra u de computer opstart, verschijnt er een zwart scherm met tekst, of een gekleurd scherm met het logo van Windows. Het opstarten van de pc/Windows noemt men booten. Het beeld dat u ziet verschijnen tijdens deze fase van het opstarten noemt men het bootscherm.
Na het booten/opstarten van Windows verschijnt er wat men noemt een welkomstscherm of inlogscherm. Afhankelijk van uw Windows-versie kan dit verschillen, maar de bedoeling van deze fase is om u welkom te heten en in te loggen met uw account. (In één van de volgende lessen geven we u meer uitleg over accounts, in deze les beperken we ons tot Windows en de onderdelen).
Nadat u uw gebruikersnaam en wachtwoord (of pincode) hebt ingevuld, start Windows verder op. Het eerste wat u dan ziet verschijnen is het Bureaublad of het startscherm (metro-startscherm) indien u Windows 8 of 10 gebruikt.
Het startscherm of ook metro-startscherm genoemd gaan we niet in detail bespreken. Microsoft heeft dit scherm geïntroduceerd sinds Windows 8 met de bedoeling Windows gebruiksvriendelijker te maken voor aanraakschermen. In principe is het het metro-startscherm hetzelfde als een bureaublad, namelijk een verzameling van snelkoppelingen waarmee u programma's of toepassingen kan openen. Sinds Windows 11 hebt u weer zoals we dat noemen een klassiek bureaublad.
Wat vindt u zoal op het Bureaublad?
1: Snelkoppelingen:
Op het bureaublad vindt u onder andere een verzameling snelkoppelingen. Snelkoppelingen zijn pictogrammen of icoontjes (kleine afbeeldingen) waarmee u een toepassing of programma kan openen.
- U kan een toepassing openen door te dubbelklikken (2x snel na elkaar met de linkermuisknop) op een pictogram of icoontje.
- Aangezien deze snelkoppelingen op het Bureaublad staan, noemt men deze verzameling snelkoppelingen ook wel Bureaubladpictogrammen.
- U kan een programma of toepassingen ook openen door met de rechtermuisknop op een pictogram te klikken. In het menu dat verschijnt (een menu dat verschijnt van zodra u met de rechtermuisknop ergens op klikt, noemt men het contextmenu) klikt u dan met de linkermuisknop op 'Openen'.
2; De taakbalk;
Een ander belangrijk onderdeel dat u terug vindt op het Bureaublad is de taakbalk.
- Doordat de taakbalk altijd zichtbaar blijft (of verschijnt) terwijl u met andere taken aan de computer bezig bent, is dit het gereedschap bij uitstek om snelkoppelingen te verzamelen die u vaak gebruikt. De bedoeling van de taakbalk is dus het verzamelen van snelkoppelingen die u vaak gebruikt zodat u ze snel kan openen zonder dat u steeds weer naar het Bureaublad of startscherm moet navigeren.
3: De startknop/startmenu
Het belangrijkste onderdeel in Windows is de Startknop of het startmenu. De startknop/startmenu vindt u bij elke Windows terug in de linker beneden hoek of links van de taakbalk. Door op de startknop te klikken opent een menu met een aantal toepassingen of programma's samen met een aantal onderdelen van Windows zelf.
Als u met Windows 11 op de Startknop drukt verschijnen er verschillende zaken, zoals..
- Bovenaan een zoekmenu waarmee u kan zoeken naar apps, toepassingen bestanden, etc.
- Verzameling van applicaties die 'vastgemaakt' of 'vastgepind' werden aan het startmenu.
- Daaronder vindt u dan weer recent geopende bestanden of mappen.
- Links onderaan je accountafbeelding waarop je kan klikken om je af te melden etc.
- Rechts onderaan vind u dan weer een snelle toegang tot locaties (map downloads, afbeeldingen,muziek etc.) samen met de aan/uit knop en eventueel de instellingen.
4: Het systeemvak:
Een ander, vaak onderschat, onderdeel dat u op het Bureaublad vindt is het systeemvak.
Het systeemvak is net zoals de taakbalk (bijna) altijd zichtbaar en bevat voornamelijk pictogrammen van systeemtoepassingen. Denk daarbij aan een klok en systeemhulpprogramma's zoals het onderhoudscentrum en beveiligingstoepassingen. De bedoeling van het systeemvak is om de gebruiker op de hoogte te houden (meestal via tekstballonnetjes) van belangrijke (systeem)informatie zoals de tijd, agenda, nieuwe e-mailberichten en belangrijke mededelingen van/voor Windows.
Bureaubladachtergrond
De afbeelding die u achter de bureaubladpictogrammen ziet verschijnen noemt men de bureaubladachtergrond. Deze kan u aanpassen aan persoonlijke voorkeur. Uw eigen foto's of afbeeldingen kan u daarvoor gebruiken. Hoe? Dat leest u in de vele tips op deze site.
Tot zover de eerste les voor de absolute leek. U weet nu wat u ziet verschijnen van zodra u de computer opstart en u weet nu wat u allemaal ziet op een bureaublad en hoe u een programma of toepassing opent. Belangrijkste is echter dat u de benamingen van al deze onderdelen onthoudt. Als u nu wat opzoekingen verricht op onze website met deze benamingen, leert u ook vrij snel hoe u al deze onderdelen naar uw hand kan zetten.
- Bureaublad
- Bureaubladachtergrond
- Taakbalk
- Systeemvak
- Pictogrammen
- Bureaubladpictogrammen.
- Startmenu
- Startknop
- contextmenu
- Windows
- Windows-versie
- 32-bit
- 64-bit
- besturingssysteem
- bootmenu
- booten
- opstarten
- welkomstvenster
- inlogscherm
Allemaal benamingen die u tegen kwam in deze les en die u kan gebruiken om wat te zoeken op PCLeek. Van nagenoeg elk onderdeel kan u instellingen aanpassen.
In deel 2 gaan we dieper in op het Configuratiescherm.