vrijdag, augustus 06, 2021

DirectxIn sommige situaties kan (of moet) u DirectX opnieuw downloaden en installeren. Over het hoe, waarom en waar, leest u meer in dit artikel.

Wat is DirectX?

DirectX is een verzameling van API's (Een application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel) die het voor ontwikkelaars eenvoudiger moet maken computerspelletjes te programmeren. DirectX werd in het leven geroepen door Microsoft als tegenhanger van OpenGL. Bedoeling van DirectX en OpenGL is het aansturen van de videokaart te versnellen.

Waarom DirectX (afzonderlijk) downloaden?

In principe als u een spelletje koopt, wordt de recenste versie van DirectX meegeleverd, maar Microsoft brengt regelmatig updates uit voor DirectX en deze staan dan weer niet op de DVD/CD van het spel. Updates voor DirectX krijgt u normaal automatisch binnen via het Windows-update kanaal, maar ook hier hebben we weet van computergebruikers waarbij de update mislukt of niet aangeboden wordt.

Een andere reden waarom u DirectX (afzonderlijk) zou willen downloaden is het missen van essentiƫle .DLL bestanden. U zou niet de eerste zijn die bij het installeren van een audiovisuele applicatie de melding krijgt in de aard van 'DLL file xxxx is missing'. DLL bestanden downloaden via zogenaamde ddl-sites is NOOIT een goed idee. De enige optie die u dan nog rest is DirectX (opnieuw) downloaden via de officiƫle site van Microsoft.

Waar DirectX downloaden?

 • De recenste versie van DirectX kan u hier ophalen.
 • Kies uw taal op de pagina en klik op Downloaden.

Directx Downloaden

Opgelet! Bij het installeren van DirectX wordt er gevraagd of u de BingBar wil installeren. Wenst u dat niet, vinkt u deze optie UIT!

Succes.

Recente Reacties

 • Reinder zei Meer
  Top heel goed
 • Daantje 68 zei Meer
  Zo heb je idd wel de weekdag en maand en jaar maar ik wilde weekdag, datum, maand en jaar. Dit doe...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Misschien een wat late reactie maar de URI's moeten telkens worden voorafgegaan door...
 • Johan de Alverman zei Meer
  Voor alle Win 10 Homers...

  Gpedit is eenvoudig te activeren want zit wel degelijk (goed verborgen...