Firefox IconMozilla bracht onlangs versie 38 uit van Firefox en dat bracht in tegenstelling tot eerdere updates, enkele grote veranderingen met zich mee.

De updatecyclus van Firefox beperkt zich meestal tot enkele kleine verbeteringen en veranderingen, maar bij de release van versie 38 willen we wel even stilstaan. Gewoonweg omdat deze update enkele grondige wijzigingen aanbrengt aan de interface en werking van de vuurvos. Deze wijzigingen hebben natuurlijk ook invloed op eerder gepubliceerde tips. Niet dat de tips voor Firefox niet meer zullen werken, maar de 'weg er naartoe' is enigszins anders. Meer uitleg in dit artikel.

Controleren of Firefox Up-to-date is.

Vooraleer we de veranderingen van naderbij bekijken is het belangrijk om te controleren of u de meest recente versie van Firefox gebruikt. Dit kan u doen net zoals bij eerdere versies.

 • Klik in de rechterbovenhoek op de menuknop en vervolgens op het (?) vraagteken > over Firefox.

Firefox38

Firefox38 2

Indien u niet over de meest recente versie beschikt, zal de update in principe automatisch gedownload en geïnstalleerd worden. Mocht dat om één of andere duistere redenen niet lukken, kan u de recenste versie nog altijd downloaden via de website van Mozilla.

Firefox 38: De belangrijkste veranderingen.

Achter de schermen is er uiteraard hard gewerkt aan de veranderingen en updates. We gaan ons best doen om de belangrijkste met u te delen, uitgelegd in mensentaal. Per slot van rekening zijn sommige aanpassingen zelfs voor ons te technisch, en blijven we graag een site voor de leken.

De grootste wijziging die de meeste gebruikers meteen zal opvallen, is een wijziging aan de interface van de opties. Laat nu net de opties van Firefox één van de belangrijkste factoren zijn als u de vuurvos wil personaliseren, aanpassen of één van onze tips wil testen. De opties worden niet langer geopend in een dialoogvenster, maar in een nieuw tabblad. De onderdelen van de opties worden voortaan bereikbaar via verticale tabbladen (zie schermafdruk).

Firefox38 3

Verder willen we u niet onthouden dat u de opties ook kan openen door about-preferences te typen in de adresbalk.

Elk onderdeel van de opties (Algemeen, Inhoud, Privacy, etc...) hebben elk een afzonderlijk adres. U kan elk onderdeel openen via de adresbalk door onderstaande adressen te typen.

 • Algemeen = about:preferences#general
 • Zoeken = about:preferences#search
 • Inhoud = about:preferences#content
 • Toepassingen = about:preferences#applications
 • Privacy = about:preferences#privacy
 • Beveiliging = about:preferences#security
 • Sync = about:preferences#sync
 • Geavanceerd = about:preferences#advanced

Mocht deze werking u niet bevallen en prefereert u de opties te openen in een nieuw venster in plaats van een nieuw tabblad, doet u het volgende:

 • Typ about:config in de adresbalk.
 • Bevestig dat u voorzichtig zal zijn.
 • Zoek naar: browser.preferences.inContent.
 • Dubbelklik er op om de waarde te wijzigen naar false.

Firefox38 4

Autoaanvullen niet langer ondersteund voor wachtwoorden en gebruikersnamen.

Websites en online services konden via een zogenaamd HTML attribuut het automatisch invullen gebruiken. Natuurlijk een handige functie als regelmatig online formulieren invult, maar dit hield natuurlijk ook risico's in, vooral bij wachtwoorden en gebruikersnamen. Daarom werkt dit HTML attribuut niet langer meer voor wachtwoorden en gebruikersnamen met Firefox 38. Als u een wachtwoordmanager gebruikt in combinatie met Firefox kan het gebeuren dat uw wachtwoordmanager de informatie niet langer opslaat.

Aanpassingen en vernieuwingen voor de Android versie van Firefox

De mobiele versie van Firefox onderging eveneens enkele vernieuwingen.

 • De interface voorziet een nieuw welkomstvenster, verbeterde bediening voor de leesmodus en nog enkele kleinere aanpassingen.
 • Ondersteuning voor het Android L thema.
 • Geopende tabbladen verzenden naar een ander verbonden apparaat via het 'delen' menu.
 • Voeg toe aan leeslijst werd toegevoegd aan het menu.

Beveiligingsupdates en bugfixes

Zoals bij elke update worden er een deel beveiligingsproblemen en fouten opgelost, en dat is bij versie 38 van Firefox niet anders.

De volledige lijst vindt u op deze (Engelstalige) link.