zondag, augustus 14, 2022

Microsoft EdgeInternet Explorer zal bij de lancering van Windows 10 vervangen worden door Microsoft Edge. Maak samen met PCLeek kennis met de nieuwe browser uit Redmond.

Het gaat al enkele jaren niet goed met Internet Explorer. De oorzaken zijn van uiteenlopende aard. Zo is er de concurrentie die steeds beter wordt. Denk vooral aan Chrome en Firefox. Komt er nog bij, dat steeds meer mensen surfen met hun smartphone of tablet. In de mobiele markt is het aandeel van Internet Explorer  te verwaarlozen omdat ze bij Microsoft lagen te slapen toen de mobiele markt, bij wijze van spreken, explodeerde. En dan hebt u nog de ontwikkelaars en webmasters die al jaren een strijd voeren tegen Internet Explorer omdat de browser jarenlang 'de voeten veegt' aan de geldende richtlijnen en normen. Maar goed, bij Microsoft hebben ze het blijkbaar begrepen dat er dringend wat moest veranderen, en dat hebben ze dan ook gedaan.

Wat moet u nog weten over Microsoft Edge.

 • Volgens onze bronnen heeft Microsoft geen plannen om Edge aan te bieden voor gebruikers van oudere Windows-versies. Lijkt ons alvast een beetje logisch aangezien de meeste computergebruikers gratis mogen upgraden naar Windows 10.
 • Edge zal geschikt zijn voor zowel mobiele apparaten als de Desktop. Uiteraard zal Edge de standaardbrowser worden op smartphones en tablets draaiende op Windows 10.
 • Edge is volgens Microsoft vanaf 0 opgebouwd, al blijft Edge dezelfde engine (motor) gebruiken als die van Internet Explorer.
 • Edge zal u eveneens kunnen uitbreiden met add-ons, extensies of invoegtoepassingen. Dat kon u bij Internet Explorer ook al, maar volgens Microsoft hebben ze het voor ontwikkelaars eenvoudiger gemaakt om programmatuur te schrijven en ter beschikking te stellen in de Store. Bedoeling is dat er in de nabije toekomst veel meer extensies te verkrijgen zullen zijn in de Store, zoveel is duidelijk.
 • Microsoft beloofde dat Edge zich nog meer en beter aan de geldende standaarden zal houden, een trend die trouwens al ingezet werd in Internet Explorer.
 • De interface werd volledig hertekend en lijkt sterkt op die van Chrome en Firefox, maar dat zal u snel duidelijk worden verderop in dit artikel.
 • Edge krijgt een nieuw logo. Dat logo lijkt sterk op dat van Internet Explorer, maar werd lichtjes aangepast.

Als u al het voorgaande leest, zal u duidelijk worden dat ze bij Microsoft goed opgelet hebben wat de concurrentie zo populair maakt.

Maak kennis met Microsoft Edge

Om u laten kennis te maken met Microsoft Edge, gaan we veel schermafdrukken gebruiken en weinig zeveren. Over de nieuwigheden vertellen we u verderop meer.

De navigatiebalk:

Edge Navigatiebalk

De menubalk:

Edge Menubalk

Het menu openen:

Edge Menu Openen

De instellingen:

Edge Menu Instellingen

De Geavanceerde instellingen:

Edge Menu Geavanceerd

Zoals u merkt ziet Edge er helemaal anders uit als voorganger Internet Explorer. Hen die de schermafdrukken iets aandachtiger bekeken hebben, zullen merken dat er ook nieuwigheden in Edge verwerkt zijn. De belangrijkste sommen we even voor u op.

Nieuwigheden in Microsoft Edge:

Buiten de vernieuwde interface zijn er nog wel enkele nieuwigheden te ontdekken.

 • Zo kan u met Edge kiezen tussen een licht en donker thema.

Edge Donker Thema 

 • Edge biedt u ook de mogelijkheid om zogenaamde webnotities te maken. Zo kan u onder andere:
  • Stukjes tekst markeren.
  • Notities schrijven met een stift.
  • Getypte notities aanmaken.
  • Gommen.
  • Bepaalde delen van een webpagina uitknippen en kopieren naar het klembord of opslaan.

Edge Webnotities

 • Snel een webpagina delen via OneNote.
 • Microsoft Edge beschikt ook over een nieuwe functie, genaamd Contana. Contana zorgt ervoor dat u bijvoorbeeld spraakgestuurd e-mails kan opstellen, al blijkt dit voorlopig enkel te werken indien uw taalinstellingen op Engels staan.
 • Er werd een leesmodus toegevoegd zoals u dat mogelijk al kent van Firefox. Al de overbodigheden op een webpagina worden weggefilterd zodat de tekst duidelijk leesbaar wordt.
 • Verder willen we u niet onthouden dat Edge niet langer Silverlight zal ondersteunen. Vooral belangrijk nieuws voor ontwikkelaars en webmasters die online cursussen en dergelijke aanbieden.

Onze gebruikerservaring met Microsoft Edge.

Toen we destijds noodgedwongen als eens switchte tussen Chrome (of Firefox) naar Internet Explorer was het steeds weer wennen. Met Edge viel dat in elk geval goed mee. Met de snelheid zit het alvast snor en de vernieuwde interface zorgde ervoor dat we nauwelijks 'ontwenningsverschijnselen' vertoonden. Ook het aanpassen van bijvoorbeeld de startpagina (en enkele andere persoonlijke voorkeuren) verliep vlot zonder dat we door diverse dialoogvenster moesten klikken. Je merkt duidelijk dat Edge ontworpen is voor zowel de Desktop als voor mobiele apparaten, en dat is al een serieuze vooruitgang.

Tijdens het surfen ondervonden we nauwelijks of geen problemen. Webpagina's openden vrij snel en werden op het scherm getoond zoals voorzien. Het was pas toen we dit artikel wilden schrijven met onze (online) teksteditor dat de eerste 'mankementjes' zich voordeden. Maar we kunnen helaas niet met zekerheid zeggen of dat aan onze online teksteditor lag of aan Edge. In elk geval zijn we voorlopig zeer te spreken over Edge. Het is duidelijk dat Microsoft (eindelijk) hun hardnekkigheid en eigenwijze visie aan de kant geschoven hebben om een browser te ontwikkelen die zich gedraagt zoals het hoort. Aan de andere kant vinden we het wel jammer dat Microsoft zich heeft laten verleiden tot een interface zoals er 13 in een dozijn zijn. Dat maakt dat bijna alle browsers sterk op elkaar lijken en de hele handel zowat een eenheidsworst wordt. Marketinggewijs kan dit misschien wel een goede zet zijn. Veel surfers die destijds de rug keerden naar Internet Explorer zullen misschien terug gewonnen worden, net omdat het verschil met Firefox en Chrome kleiner wordt. De toekomst zal het uitwijzen.

Gegroet.

Recente Reacties

 • Jan zei Meer
  De nieuwe microsoft-filosofie: Hoe moeilijker hoe beter!
 • P a van Die. zei Meer
  Helemaal geholpen mijn dank.
 • Hans zei Meer
  Bedankt, ik heb er fijn nog iemand mee kunnen helpen.
  Om het adres van het plaatje te bekomen moest...
 • Chris Villegas zei Meer
  Peter De Ceuster Schreef:
  Nicole Schreef:
  Volgens mij is het nu toch écht voorbij!? Ik krijg geen optie meer om terug te keren naar het...