maandag, november 29, 2021

Windows8 IconU hebt recentelijk uw computer geüpgraded naar Windows 10? Fijn, maar vergeet dan niet deze 5 tips zo snel mogelijk uit te voeren na de upgrade.

Inderdaad, u hebt het goed geraden! Ook wij hebben recentelijk onze computer geüpgraded naar Windows 10. Door dat te doen hebben we 'zaken' ontdekt en aangepast waarvan we denken dat u ze ook beter uitvoert. Uw privacy, schijfruimte en Windows 10 ervaring, kan er alleen maar wel bij varen.

5 tips die u best zo snel mogelijk uitvoert NA het upgraden naar Windows 10:

Tip 1: Controleer de privacy-instellingen.

Microsoft treedt met Windows 10 in de voetsporen van Google en iOS. In mensentaal, Microsoft biedt Windows 10 gratis aan als upgrade (gedurende 1 jaar), maar de keerzijde van de medaille is dat Windows 10 heel wat persoonsgegevens verzamelt. Als Microsoft dat doet, staan men te roepen en kritiek te spuien dat het geen naam heeft, maar Google (o.a.Android), Apple en Facebook gebruiken al jaren dit verdienmodel, maar dit terzijde. Kortom, als u Windows 10 gebruikt, kijkt u best even de privacy-instellingen na (mocht u dat tijdens het installatieproces niet gedaan hebben).

 • Ga naar Start > Instellingen.

Start Instellingen2

 • Klik of klik in het dialoogvenster dat volgt op: Privacy.

Privacy Instellingen Windows10 Openen

 • In het dialoogvenster dat volgt, selecteert u één voor één, AL de tabbladen in de linkerkolom. Bij elk tabblad dat u opent, kan u aan de rechterzijde uw privacy-instellingen aanpassen mits het verplaatsen van de schuifregelaars. We gaan niet van alle instellingen een schermafdruk plaatsen (enkel eentje als voorbeeld), maar het is wel belangrijk dat u ze ALLEMAAL nakijkt.

Privacy Instellingen Windows10

Tip 2: Safety First!

Afhankelijk van de manier waarop u de upgrade uitgevoerd hebt (al dan niet met behoud apps en instellingen) kan het zijn dat uw antivirusprogramma niet naar behoren functioneert. Al de zichzelf respecteren antiviruspakketten zijn compatibel met Windows 10. In Principe mag u dus geen problemen ondervinden, maar controleer voor alle zekerheid of uw antivirusprogramma goed werkt en up-to-date is.

Windows 10 voorziet zelf een beveiligingspakket (Defender).

 • Om te controleren of deze is ingeschakeld gaat u naar Start > Instellingen.
 • In het volgende dialoogvenster, klikt of drukt u op: Bijwerken en beveiliging.

Bijwerken En Beveiliging Openen Windows10

 • Selecteer Windows Defender aan de linkerzijde. In het rechter gedeelte van het dialoogvenster kan u dan Windows Defender inschakelen. In onderstaand schermafdruk staat Windows Defender uitgeschakeld omdat we een antivirusprogramma van derden gebruiken (360 Total Security voor de geïnteresseerden).

Windows Defender Activeren Windows10

Tip 3: Sharing is caring? Toch liever niet!

Een controversieel item in Windows 10 is het zogenaamde Wi-Fi-Sense. WiFi-Sense (Wi-Fi Inzicht in het Nederlands) werd al geïntroduceerd in Windows 8 met de bedoeling om gemakkelijker verbinding te maken met een Wi-Fi-netwerk en zo de nodige frustraties en ergernissen te voorkomen. Probleem bij Wi-Fi-Sense is echter dat het (indien actief) uw WiFi-netwerk deelt met AL uw contacten. Microsoft zegt het volgende:

"Als u de Wi-Fi-toegang netwerk deelt met uw contacten zoals Facebook vrienden, Outlook.com contacten of Skype-contacten, zullen ze worden aangesloten op het met een wachtwoord beveiligde Wi-Fi-netwerk dat u kiest om te delen, en krijgt men toegang tot internet als ze in bereik van de netwerken komen (als Wi-Fi-Sense actief is). Ook zult u worden aangesloten op Wi-Fi-netwerken die ze delen voor internettoegang. Vergeet niet, de Wi-Fi-netwerk wachtwoorden krijgt men niet te zien, men krijgt alleen toegang tot het internet. Zij hebben geen toegang tot andere computers, apparaten of bestanden op uw thuisnetwerk en zullen geen toegang hebben tot deze dingen op hun netwerk."

Kortom, Microsoft beweert dat het geen kwaad kan, maar wij houden ons Wi-Fi-netwerk liever ter beschikking voor onze eigen gezinsleden. Wi-Fi-Inzicht kan u gelukkig eenvoudig uitschakelen.

 • Ga naar Start > Instellingen.
 • Klik of druk op: Netwerk en internet.

Netwerk En Internet Instellingen Openen

 • Selecteer Wi-Fi in de linkerkolom.
 • Klik op: Wi-Fi-instellingen beheren.

Wifi Instellingen Beheren Windows10

 • Bij de volgende stap kan u dan het Wi-Fi-Inzicht (Wi-Fi-Sense) uitschakelen.

Wi Fi Inzicht

Tip 4: Tijd om op te ruimen.

Nadat u een upgrade naar Windows 10 hebt uitgevoerd, kan u altijd terug naar Windows7 of 8. Tijdens het installatieproces wordt er namelijk een back-up gemaakt van uw vorig besturingssysteem. Bent u echter tevreden over Windows 10 kunnen we u sterk aanbevelen een schuifopruiming uit te voeren. De schijfruimte die deze back-up inneemt kan al snel oplopen tot tientallen giga's.

 • Zoek naar schijfopruiming en open de gelijknamige app.
 • Selecteer de schijf waarop Windows geïnstalleerd is (normaal C) en wacht tot de voortgangsindicator klaar is.
 • Van zodra schuifopruiming opent, klikt u op: Systeembestanden opschonen.

Systeembestanden Opruimen Windows10

 • Vervolgens kan u vorige Windows-installatie(s) selecteren.

Windows Vorige Installatie Opruimen

 • Bevestig met Ok en u wint tientallen giga's schijfruimte terug (in onze situatie maar liefst 93,5 GB!).

Tip 5: Reset uw router of modem.

De laatste tip is enkel voor computergebruikers die werken met netwerkschijven (NAS) en/of andere netwerkapparaten die draadloos verbonden zijn. Windows 10 blijkt nogal moeilijk overweg te kunnen met netwerklocaties. Ook wij hadden last om onze netwerkschijf aan de praat te krijgen in Windows 10. We waren niet de enigen zo bleek na wat opzoekingswerk. Maar de oplossing is niet zo moeilijk.

 • Om te beginnen opent u het netwerkcentrum (typ in het zoekveld netwerkcentrum).
 • Van zodra het onderdeel Netwerkcentrum opent, klikt u op: Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen (linkerkant).
 • Schakel vervolgens al (onder elke afzonderlijk onderdeel) de opties UIT en bevestig met een klik op: Wijzigingen opslaan.

Netwerk Delen Windows10

 • Open vervolgens Apparaatbeheer en verwijder (al) uw draadloze netwerkadapters (installatie ongedaan maken).
 • Open opnieuw het netwerkcentrum en schakel vervolgens de eerder uitgeschakelde opties weer in.
 • Reset uw modem of router (enkele seconden de stekker uit het stopcontact halen zou moeten volstaan).
 • Herstart de computer.
 • Als alles goed is, zal Windows 10 nu wel uw netwerkschijf herkennen en kan u ze (eventueel) gebruiken als back-up schijf.

NAS

Nota: Deze oplossing komt uit de officiële forums van Microsoft. We hebben dit zelf niet verzonnen!

Succes!

Recente Reacties

 • Pieter zei Meer
  Duidelijk handleiding Idea . Dank je, had me reeds suf gezocht...
 • Peter Janssen zei Meer
  Prima oplossing! Nu nog kijken wat er op blijft staan na het schonen van de PC. Hier word ik heel blij van  Smile
 • Desi zei Meer
  Mijn beeldscherm blijft ineens zwart na het opstarten. De computer draait wel. Als ik op ctrl...
 • Alex zei Meer
  Er zijn veel opstartprogramma's beschikbaar. Ik gebruik Startup Manager For Windows Free. Het is...