woensdag, september 22, 2021

Windows8 IconU hebt plannen om te upgraden naar Windows 10? Lees dan eerst onze aanbevelingen. Het zal u veel miserie en ellende besparen.

Blijkbaar zijn er heel wat gebruikers die met problemen geconfronteerd worden nadat ze een upgrade uitvoerden naar Windows 10. Vastlopende computers, inlogproblemen, activatieproblemen, back-ups en herstelschijven die niet meer werken. We kunnen nog wel even doorgaan, maar u kan alvast veel miserie voorkomen als u eerst onderstaande aanbevelingen toepast.

10 aanbevelingen voor u gaat upgraden naar Windows 10.

Aanbeveling 1: Maak een systeemherstelschijf (kopie van de schijf waarop Windows geïnstalleerd is).

Zeggen dat u regelmatig een back-up moet maken is een open deur intrappen. Maar een back-up (image) van de partitie of harde schijf waarop Windows geïnstalleerd is kan u achteraf veel problemen besparen. U kan perfect met Windows zelf aan de slag om een systeemherstelschijf te maken, maar met bijvoorbeeld AOMEI Backupper, klaart u de klus eenvoudig. Een back-up maken kost nu eenmaal tijd, maar doe het!

Waarom zelf doen? Tijden het upgradeproces maakt Windows zelf een systeemkopie, maar in de praktijk blijkt dat deze back-up na het voltooien van de upgrade, niet bereikbaar is, beschadigd is, of onvolledig.

Aanbeveling 2: Test uw computer.

Als u recht hebt op een gratis upgrade naar Windows 10, hebt u ongetwijfeld het icoontje al zien verschijnen in het systeemvak. Door dit icoontje te gebruiken kan u eveneens testen of uw computer in staat is Windows 10 probleemloos te draaien.

 • Klik met rechts op het upgrade-icoontje en klik op: Upgradestatus controleren.
 • Er opent een nieuw dialoogvenster. Klik in het menu linksboven (3 verticale streepjes onder elkaar).
 • Klik op: Controleer uw pc.

Test Windows 10

Na enkele minuten weet u of uw pc Windows 10 kan draaien en welke apps problemen kunnen veroorzaken. Indien er problemen gevonden worden, lost u deze best zo snel mogelijk op. Bezoek aan de website van de fabrikant/ontwikkelaar kan soelaas brengen.

Aanbeveling 3: Maak, of update uw Microsoft account.

Velen hebben, na het verdwijnen van MSN Messenger, nauwelijks nog hun Microsoft account gebruikt, of verwijdert, of overgeschakeld naar Google (Gmail). Zorg ervoor dat uw Microsoft account up-to-date is. Surf naar https://login.live.com en meld je aan met je gegevens. Kent u jouw gebruikersnaam en wachtwoord niet meer, maak dan gebruik van de links onder het aanmeldingsscherm.

Microsoft Account Aanmelden

Hebt u echt geen idee meer wat precies uw Microsoft account gegevens waren? Overweeg dan een nieuw account aan te maken, ook al doet u dat niet graag.

 • Van zodra u ingelogd bent, zorg dan dat al je persoonlijke gegevens up-to-date zijn.
 • Koppel en/of ontkoppel andere services indien u dat wenst (Google, Facebook, etc.).
 • Login met Windows (8) met u Microsoft account, desnoods meerdere keren om zeker te zijn dat al uw gegevens en instellingen correct zijn.

Aanbeveling 4: Koppel u aliassen (e-mailadressen)

Nadat uw Microsoft account op orde hebt, surft, en logt u in bij outlook.com. Eenmaal ingelogd bij outlook.com, voegt u eventueel oude e-mailadresses en aliassen toe. Ga naar instellingen (tandwiel-icoontje) > Opties en beheer aldaar je e-mailadressen en aliassen.

Hier kan u trouwens ook kiezen om je oude e-mailadres weer als primair in te stellen.

Aliassen Beheren Ouylook.com

Waarom deze aanbeveling? We hebben weet van mensen die na het upgraden (en wijzigen van Microsoft account) niet meer aan hun mails geraakten na het upgraden naar Windows 10.

Aanbeveling 5: Opruimen!

Velen willen wel upgraden naar Windows 10, maar verkiezen een zuivere installatie (clean install). Waarom willen ze een zuivere installatie? Zodat al de rotzooi, programma's, bestanden, etc., die nu nog op hun computer rondslingeren, verdwijnen zodat de pc weer vlotjes loopt. Wel, u mag gratis UPGRADEN naar Windows 10 en dat is niet hetzelfde als een nieuwe installatie. Hoewel het bij sommigen een zuivere installatie wel lijkt te lukken, kiest u beter voor een upgrade. U ruimt dus best de computer volledig op VOOR u gaat upgraden.

 • Verwijder alle programma's en apps die u niet meer gebruikt.
 • Verwijder alle overbodige bestanden (documenten, foto's, muziek).
 • Scan naar virussen en malware en ruim deze eventueel ook op.

Het opruimen van overbodige bestanden en programma's bespaart u trouwens ook veel tijd tijdens het maken van een back-up (zie aanbeveling 1).

Aanbeveling 6: Neem uw tijd.

Microsoft geeft u een jaar de tijd (vanaf 29-7-2015) om gebruik te maken van de gratis upgrade. Waarom zou u zich haasten? Plan uw upgrade dan ook zorgvuldig en op een moment dat u (teveel) tijd hebt. Trouwens, wij hebben een succesvolle upgrade achter de rug, maar bijna dagelijks ontvangen we nog updates. Een duidelijk signaal dat Windows 10 nog niet helemaal op punt staat.

Als het moment dan eindelijk daar is, controleer dan ook best even de instellingen van het energiebeheer.

 • Zorg ervoor dat de schermbeveiliging uitgeschakeld is.
 • De computer nooit in slaapstand gaat.
 • Open desnoods de geavanceerde energie-instellingen en kijk na of ook de harde schijf en andere essentiële onderdelen niet uitgeschakeld worden tijdens een afwezigheid, mocht u alsnog weggeroepen worden van de computer tijdens het upgradeproces.

Nooit Uitschakelen Energiebeheer

Aanbeveling 7: Ken uw computer.

Vooral bij zogenaamde merkcomputers (HP, Dell, Medion, e.a.) loopt het upgradeproces al eens fout. Indien u een merkcomputer bezit, breng dan eens een bezoekje aan de officiële website van de fabrikant. Vaak vindt u er tips die u helpen om het upgradeproces zonder kleerscheuren door te komen. Om helemaal zeker te zijn van wat er zoal in uw computer aanwezig is, kan u altijd CPU-Z installeren. Na het gebruik van CPU-Z kent u perfect het merk en type van de belangrijkste onderdelen.

Als u dan toch bezig bent, en het merk en type van de onderdelen kent, kan u ineens een bezoekje brengen aan de website van de fabrikant en eventueel nieuwe stuurprogramma voor Windows 10 downloaden. U installeert ze nog NIET, maar bewaart ze op een USB-stick of externe harde schijf zodat u ze, indien nodig, kan gebruiken na het upgraden.

Aanbeveling 8: Controleer de schijfruimte en partities!

Tijdens het upgraden naar Windows 10 wordt er een back-up gemaakt van uw huidige installatie en configuratie. U begrijpt dat dit aardig wat schijfruimte in beslag neemt. Bij de start van het upgraden wordt u in principe al gewaarschuwd indien er onvoldoende ruimte is op uw apparaat, maar daar hoeft u niet op te wachten. Zorg ervoor dat er voldoende schijfruimte is voor u begint met upgraden (zie aanbeveling 5). Desnoods roept u de hulp in van MiniTool Partition Manger (zie deze tip) om de partitie waarop Windows geïnstalleerd is, groter te maken.

Aanbeveling 9: Achterhaal uw productcode van Windows (en schrijf hem desnoods op).

Fora lopen intussen vol met gebruikers die hun Windows 10 niet geactiveerd krijgen na het upgraden. Om erger te voorkomen, zorgt u er best voor dat u de productcode van uw originele Windows kent, of bij de hand hebt. De productcode zal niet werken om uw nieuwe Windows 10 te activeren (er wordt een nieuwe productcode toegewezen), maar het helpt wel mocht u achteraf activeringsproblemen kennen en contact opnemen met Microsoft.

Eerder publiceerden we al deze tip waarmee u probleemloos uw productcode van Windows kan achterhalen.

Aanbeveling 10: Lees alles aandachtig tijdens het upgradeproces.

Als het dan uiteindelijk zover is, en u begint met het upgraden naar Windows 10, neem dan uw tijd (zie aanbeveling 6) en LEES ALLES wat er op uw scherm verschijnt tijdens het upgradeproces. Als u geen flauw idee hebt van en over computers, plan dan de upgrade op een moment dat iemand u kan vergezellen die wel kennis van zaken heeft.

Opmerking: Voorgaande zijn aanbevelingen! U bent niet verplicht om al deze zaken uit te voeren, maar het zal u zeker helpen om problemen tijdens, en na het upgraden te voorkomen. Deze lijst hebben we samengesteld op basis van onze ervaringen in de praktijk.

Recente Reacties

 • Superleek zei Meer
  @Gert

  Ik denk dat onderstaand 1 van de eenvoudigste methodes is:

  Gmail-berichten selectief...
 • Gert zei Meer
  Ik wil al mijn oudere e-mails in een map plaatsen - zodat ik ze nog steeds kan raadplegen en...
 • Kees zei Meer
  Dankjewel voor dez informatie.
 • Superleek zei Meer
  1. Open de Google Maps app.
  2. Typ de coördinaten in de zoekbalk - gebruik makend van het graden,...