woensdag, september 22, 2021

Windows10 IconOp 29 juli 2016 is het precies een jaar geleden dat Windows 10 (officieel) uit kwam. Reden voor Microsoft om weldra uit te pakken met een Anniversary Update (verjaardagsupdate). Van ons krijgt u alvast de 10 beste nieuwigheden die u mag verwachten.

Windows 10 wordt weldra één jaar. Een gelegenheid die ze bij Microsoft aangrijpen om een grote update uit te rollen. Omdat ze bij Microsoft een afkeer gekregen hebben van het woord 'Service Pack' noemen ze 'de grote' update gewoon Anniversary Update (verjaardagsupdate). In tegenstelling tot eerdere updates, die beperkt bleven tot het oplossen van bugs en het opsmukken van de gebruikersinterface, mag u zich dit maal wel verheugen op nieuwe functies en verbeteringen aan het besturingssysteem. Van ons krijgt u alvast de meest belovende.

1: Achtergrond van het vergrendelingsscherm en loginscherm (of inlogscherm) worden dezelfde:

Al vanaf de release van Windows 10 zorgde niet alleen het vergrendelingsscherm voor ergernissen bij de gebruikers, ook het zogenaamde inlogscherm wekte de nodige frustraties op. Zo kon u de achtergrond van het loginscherm niet aanpassen, tenzij u daar een app of software van derden voor gebruikte zoals in deze tip. Bij de november update paste Microsoft dit euvel aan. Gebruikers kregen toen de mogelijkheid om de achtergrond uit te schakelen, of te vervangen door een egale kleur. Met de aankomende verjaardagsupdate zou de achtergrond(afbeelding) van het vergrendelingsscherm eveneens gebruikt worden voor het inlogscherm. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat u dit NIET kan uitschakelen.

2: QR codes op het Blue Screen of Death (BSOD):

Het beruchte Blue Screen of Death blijft Microsoft achtervolgen. Het blauwe scherm dat verschijnt van zodra er zich een ernstige fout voordoet, zorgt nog steeds voor de nodige frustraties bij de klanten. Microsoft doet zijn stinkende best om ook dit op te lossen. De QR codes die u zal zien verschijnen op het BSOD, zullen u de weg wijzen naar de (juiste) hulppagina's. Hoe dat precies moet in de praktijk, is afwachten, maar we hopen in elk geval dat ze deze functie deftig uitwerken, en op punt stellen.

3: Het menu Start past de grootte automatisch aan, aan de tegels:

Het menu Start wordt alweer een beetje slimmer. Zo zal na de update, de grootte van het menu Start, zich automatisch aanpassen aan het aantal (en grootte) van de gepinde tegels (Auto-Resize). Het menu Start zal dan niet meer groter zijn dan nodig is. Indien u helemaal geen tegels hebt vastgemaakt aan het menu Start, zal enkel een lijst met de meest gebruikte/ recent gebruikte apps worden getoond, samen de aan/uit knop.

4: Lichte en donkere thema's:

Het personaliseren van Windows 10 zal weer wat uitgebreid worden. Momenteel kan u wel kleuren en thema's instellen met Windows 10, maar na de update zou u ook kunnen kiezen of u een bepaald thema, in lichte of donkere kleuren wil gebruiken.

Win10 Update 1jaar

5: Meldingen (en locatie) van uw (Windows)Phone:

Windows 10 telefoons en desktops zullen weer wat dichter bij elkaar gebracht worden. Zo zal u bijvoorbeeld, via Cortanana (de spraak- en telefoonassistent van Microsoft) de geografische locatie van uw Windows 10 Phone kunnen achterhalen, en verschijnen er meldingen als de batterij bijna leeg is of als u een nieuws sms'je ontvangt. Veel zal u daar echter niet aan hebben. Cortana is (nog steeds) niet beschikbaar in onze contreien. Shame on you Microsoft!

6: Edge zal extensies (of add-ons zoals u wil) ondersteunen:

Microsoft kondigde in een recent verleden al aan dat de nieuwe browser Edge, extensies zou ondersteunen. Tot op heden bleek deze aankondiging niet meer dan een lege fles. Maar met de aankomende update zou dat veranderen. U zal Edge kunnen uitbreiden met extensies/add-ons zoals u dat onder andere al kon met Chrome en Firefox. De uitbreidingen voor Edge zou u kunnen downloaden via de Windows Store. Of het Edge zal helpen bij het winnen aan populariteit blijft echter een open vraag. Volgens de feedback die wij krijgen via de website, zijn veel gebruikers Edge liever kwijt dan rijk.

7: Prioriteit voor meldingen in het actiecentrum:

Aha! Toch nog een nuttige update. Zoals u weet verschijnen er in het actiecentrum van Windows, allerlei meldingen. Niet alle meldingen zijn even belangrijk, en om dat op te lossen wil Microsoft een nieuwe functie integreren waarbij u prioriteiten kan instellen voor de apps en bijhorende meldingen. Zo zou u bijvoorbeeld meldingen van uw antivirussoftware prioriteit hoog (heel belangrijk) kunnen toewijzen, en meldingen m.b.t. één of ander spelletje, laag.

8: (Open) Dialoogvenster vastpinnen aan (alle) virtuele Bureaubladen.

Zoals u wellicht weet kan u met Windows 10 zogenaamd virtuele Bureaubladen aanmaken. Zo kan u een bureaublad (en bijhorende snelkoppelingen) samenstellen voor uw werk, en eentje voor uw vrije tijd. Wel, deze functie zou bij de verjaardagsupdate verbeterd worden. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om een open dialoogvenster (of app), vast te pinnen aan elk bureaublad. Om het simpel uit te leggen. Als u bijvoorbeeld Windows Verkenner hebt open staan en u klikt met rechts en kiest > vastmaken aan alle bureaubladen, kan u probleemloos schakelen naar een ander (virtueel) Bureaublad en daar verder speuren in Verkenner.

9: Actieve uren manueel instellen:

Bij inactiviteit aan de computer zal Windows diverse onderhoudstaken automatisch uitvoeren zoals onder andere zoeken naar, en installeren van, de nieuwste updates. Dit gegeven zorgt al eens voor problemen. U zal de eerste niet zijn die een half uurtje weg moet, en bij terugkomst merkt dat Windows opnieuw is opgestart omdat er updates geïnstalleerd werden. Uw werk niet opgeslagen? Pech! Maar er is ook goed nieuws. Bij de volgende update zal u de actieve uren (de tijd dat u de computer meestal gebruikt), manueel kunnen instellen. Door de actieve uren in te stellen, kan u voorkomen dat Windows allerlei zaken uitvoert, ook al bent u 'inactief'. Ha!

10: Ubuntu & Bash:

Toegegeven, deze nieuwigheid zullen enkel ontwikkelaars (programmeurs) naar waarde schatten. Door de toevoeging van Ubuntu & Bash zullen ontwikkelaars toegang hebben tot de Linux command line op een Windows-machine. Tot heden, moesten deze mensen met meerdere systemen aan de slag, of extra software installeren om dit doel te bereiken.

Win10 Update 1jaar B

Opgelet: Het is lang niet zeker of al deze aangekondigde nieuwigheden ook effectief tot de update zullen behoren. Enig voorbehoud is aan te raden.

Recente Reacties

 • Superleek zei Meer
  @Gert

  Ik denk dat onderstaand 1 van de eenvoudigste methodes is:

  Gmail-berichten selectief...
 • Gert zei Meer
  Ik wil al mijn oudere e-mails in een map plaatsen - zodat ik ze nog steeds kan raadplegen en...
 • Kees zei Meer
  Dankjewel voor dez informatie.
 • Superleek zei Meer
  1. Open de Google Maps app.
  2. Typ de coördinaten in de zoekbalk - gebruik makend van het graden,...