woensdag, september 22, 2021

Windows10 IconMicrosoft kondigde destijds aan dat het gratis upgraden naar Windows 10 zou eindigen op 29 juli 2016, daarna zou u moeten betalen. Intussen weten u en ik wel beter.

Microsoft heeft zowat alle truuken van de foor gebruikt om u te overhalen over te stappen naar Windows 10. In de eerste fase werd u verteld dat u precies 1 jaar de tijd zou krijgen om gratis te upgraden. Nadien werd er een update verspreidt die gebruikers een (irritant) pop-upvenster toonde waarin u aangemoedigd werd om te upgraden naar versie 10 van het besturingssysteem, tot ergernis van vele gebruikers. Inmiddels is Windows 10 anderhalf jaar oud en velen hebben inderdaad geüpgraded naar de nieuwste telg van de Microsoft familie. Een grote groep gebruikers liet zich echter niet afschrikken, intimideren of overhalen om de upgrade uit te voeren. In de discussie over het waarom wel, of niet, gaan we ons niet mengen. In dit artikel willen we u enkel meedelen dat u (voorlopig althans) nog steeds kan upgraden naar Windows 10, maar dan moet wel enkele zaken weten. Die gaan wij u natuurlijk graag vertellen.

Alsnog gratis upgraden naar Windows 10? Wat heb je nodig?

 • Een computer met een legitieme versie van Windows7 (Service Pack1), Windows 8 of Windows 8.1.
 • Mogelijk, een (lege) USB-stick (of eentje die geformatteerd mag worden) van minstens 4 Gigabyte.
 • Niet echt nodig, maar altijd handig, de productsleutel (verderop meer daarover).

Alsnog gratis upgraden naar Windows 10? Waarom kan je nog altijd gratis upgraden naar Windows 10?

Volgens Microsoft komt u in aanmerking voor de gratis upgrade als u ondersteunende technologieën, zoals daar zijn het vergrootglas (om het scherm beter te zien), een verteller om tekst hardop voor te lezen, sneltoetsen en een toetsenbord op het scherm nodig acht om een computer te kunnen gebruiken. Dergelijke tech is "ontworpen om extra toegankelijkheid voor personen die fysieke of cognitieve problemen, beperkingen en handicaps hebben", aldus Microsoft. Kortom, u mag (nog steeds) gratis upgraden indien er 'mankementen' zijn aan uw oren, ogen of poten.

Volgens ons wil Microsoft gewoon dat iedereen upgrade naar Windows 10 (zelfs nog op moment van schrijven). Bij onze test bleek namelijk dat er tijdens het upgraden, nergens enige controle is om te controleren of er wel degelijk iets mis is met je 'ogen, oren of poten'.

Alsnog gratis upgraden naar Windows 10? Waar en hoe?

Alsnog gratis upgraden naar Windows 10? Enkele weetjes en opmerkingen.

 • Zoals u eerder al kon lezen in dit artikel raden we u aan om toch het serienummer bij de hand te houden. Waarom? Heel simpel, als u een upgrade uitvoert vanuit een legitieme versie van Windows (7sp1, 8, 8.1) wordt Windows 10 in principe automatisch geactiveerd. Het serienummer van Windows 10 wordt opgeslagen in het UEFI (zeg maar BIOS) van het moederbord. Als u na de upgrade inlogt met je Microsoft-account, wordt je pc automatisch toegevoegd aan 'mijn apparaten" dat bij je account hoort. Mocht u na de upgrade Windows 10 niet geactiveerd krijgen omdat er wat mis is met je moederbord en u bovendien niet beschikt over een Microsoft-account, hebt u tenminste nog altijd het serienummer als u noodgedwongen contact moet opnemen met Microsoft.
 • Het upgradeproces loopt niet altijd van een leien dakje. Begin alvast met het loskoppelen van externe apparaten apparaten die u niet onmiddellijk nodig hebt.
 • Lukt het niet met de assistent die u eerder downloadde? Maak dan een 'bootable USB stick' met het zogenaamde 'Media Creation Tool' dat u kan downloaden. Download het MCT naar een computer en start het programma op. Op een bepaald ogenblik wordt u gevraagd of u DVD of USB Stick wil gebruiken. Hou er rekening mee dat deze geformatteerd wordt. Nadat het proces voltooid is kan u de computer (die u wil upgraden) opstarten vanaf de USB-stick.
 • Schakel je antivirus uit vooraleer u begint.
 • Maak een back-up van je belangrijke bestanden.

Succes!

Recente Reacties

 • Superleek zei Meer
  @Gert

  Ik denk dat onderstaand 1 van de eenvoudigste methodes is:

  Gmail-berichten selectief...
 • Gert zei Meer
  Ik wil al mijn oudere e-mails in een map plaatsen - zodat ik ze nog steeds kan raadplegen en...
 • Kees zei Meer
  Dankjewel voor dez informatie.
 • Superleek zei Meer
  1. Open de Google Maps app.
  2. Typ de coördinaten in de zoekbalk - gebruik makend van het graden,...