zondag, oktober 01, 2023

Computer IconDe computer of Pc (personal computer) beschouwen we heden als iets vanzelfsprekend. We gebruiken die dingen dan ook voor bijna elk aspect van ons leven. Zo kennen we allemaal e-mails, streaming, sociale media, enzoverder. Ook op het werk spelen computers steeds meer een belangrijke rol. Maar hebt u er eigenlijk al eens bij stilgestaan waar deze technologie vandaan komt? Nee? Mooi dan zal deze geschiedenisles misschien van pas komen.

Weet jij wie de eerste computer uitvond of de eerste moderne computer (dat is heel wat anders)? Is er een verschil tussen beiden? Dat is nu precies waarbij je willen helpen.

Wat is een computer?

Een computer wordt gedefinieerd als een elektronisch apparaat dat informatie kan ontvangen om deze dan te verwerken en/of onderwerpen aan een reeks bewerkingen, vooraf bepaald door een programma met het oog om een resultaat te produceren als informatie of signalen.

Het origineel:

Computers waren niet altijd en overal in de nabijheid. De eerste generatie van Apple, HP of Dell waren enorm mechanisch aangedreven machines. Het waren eerder 'molens' die gebruik maken van relais, telefoonapparatuur en vacuümbuizen. De meeste originele computerconcepten werden gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo is de meest bekende 'The Bombe' gemaakt door Alan Turing, gebruikt om te helpen met het ontcijferen van de Duitse Enigma-codes. In dit artikel gaan we ons echter focussen op de pc, de versie van de computer die we allemaal gewoon zijn en het het beste kennen. U krijgt van ons een soort tijdlijn van de belangrijkste ontwikkelingen in de technologiesector.

De computer was een enorme sprong voorwaarts voor de destijds bestaande technologieën en dat was allemaal te wijten aan de ontwikkeling van de eerste microprocessor die toeliet dat machines goedkoper konden worden gemaakt, maar vooral veel efficiënter consumptiegoederen konden produceren. Nog even meegeven dat de term pc een heel scala bestrijkt, gaande van desktop, laptop of tablet, en dan is de lijst nog verre van klaar.

De geschiedenis van de computer (Pc).

Maar zoals beloofd hier de tijdlijn van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van 'De computer'!

1801: In Frankrijk bedenkt Joseph Marie Jacquard een weefgetouw dat met geponste houten kaarten werkt om weefsels automatisch te weven. Vroegere computers zouden soortgelijke ponskaarten gebruiken.

1822: Engels wiskundige Charles Babbage bedenkt een door stoom aangedreven rekenmachine die tabellen met getallen kan berekenen. Het project, gefinancierd door de Engelse regering, is een mislukking. Meer dan een eeuw later werd echter de eerste computer ter wereld gebouwd.

1890: Herman Hollerith ontwerpt een ponskaartsysteem om de volkstelling van 1880 te berekenen. De taak werd in 'slechts' drie jaar volbracht en zou de overheid uiteindelijk $5 miljoen besparen. Hij vestigt een bedrijf dat uiteindelijk IBM wordt.

1936: Alan Turing presenteert het idee van een universele machine, later de Turing-machine genoemd, die in staat is alles te berekenen dat berekenbaar is. Het centrale concept van de moderne computer was gebaseerd op zijn ideeën.

1937: J.V. Atanasoff, een professor in natuurkunde en wiskunde aan de Iowa State University, probeert de eerste computer te bouwen zonder versnellingen, nokken, riemen of schachten.

1939: Hewlett-Packard wordt opgericht door David Packard en Bill Hewlett in een garage in Palo Alto, Californië, volgens het Computer History Museum.

1941: Atanasoff en zijn afgestudeerde student, Clifford Berry, ontwerpen een computer die 29 vergelijkingen tegelijk kan oplossen. Dit is de eerste keer dat een computer informatie kan opslaan in zijn hoofdgeheugen.

1943-1944: Twee hoogleraren van de Universiteit van Pennsylvania, John Mauchly en J. Presper Eckert, bouwen de elektronische numerieke integrator en rekenmachine (ENIAC). Het ding wordt beschouwd als de grootvader van digitale computers, vulde een ruimte van om en bij de 72 vierkante meter en heeft 18.000 vacuümbuizen aan boord.

1946: Mauchly en Presper verlaten de University of Pennsylvania en ontvangen financiering van het Census Bureau om de UNIVAC te bouwen, de eerste commerciële computer voor zakelijke en overheidstoepassingen.

1947: William Shockley, John Bardeen en Walter Brattain van Bell Laboratories vinden de transistor uit. Ze ontdekten hoe ze een elektrische schakelaar konden maken met vaste materialen zodat er geen vacuüm meer nodig was.

1953: Grace Hopper ontwikkelt de eerste computertaal, die uiteindelijk bekend wordt als COBOL. Thomas Johnson Watson Jr., zoon van IBM-topman Thomas Johnson Watson Sr., bedenkt de IBM 701 EDPM om de Verenigde Naties te helpen bij het volgen van Korea tijdens de oorlog.

1954: De FORTRAN-programmeertaal, een afkorting voor FORMULTA TRANslation, is ontwikkeld door een team van programmeurs bij IBM onder leiding van John Backus, volgens de Universiteit van Michigan.

1958: Jack Kilby en Robert Noyce onthullen het geïntegreerde circuit, bekend als de computerchip. Kilby ontving in 2000 de Nobelprijs voor de natuurkunde voor zijn werk.

1964: Douglas Engelbart toont een prototype van de moderne computer, met een muis en een grafische gebruikersinterface (GUI). Dit markeert de evolutie van de computer van een gespecialiseerde machine voor wetenschappers en wiskundigen naar technologie die beter toegankelijk is voor het grote publiek.

1969: Een groep ontwikkelaars van Bell Labs produceert UNIX, een besturingssysteem dat compatibiliteitsproblemen aanpakt. UNIX, geschreven in de C-programmeertaal, was bruikbaar op meerdere platforms en werd het besturingssysteem naar keuze bij mainframes bij grote bedrijven en overheidsinstanties. Vanwege het trage karakter van het systeem, kreeg het nooit echt meer grip bij thuisgebruikers.

1970: De nieuw gevormde Intel onthult de Intel 1103, de eerste Dynamic Access Memory (DRAM) -chip.

1971: Alan Shugart leidt een team van IBM-ingenieurs die de "floppy disk" uitvinden, waardoor gegevens tussen computers kunnen worden gedeeld.

1973: Robert Metcalfe, een medewerker van het onderzoekspersoneel voor Xerox, ontwikkelt Ethernet voor het aansluiten van meerdere computers en andere hardware.

1974-1977: Een aantal personal computers kwamen op de markt, waaronder Scelbi & Mark-8 Altair, IBM 5100, TRS-80 van Radio Shack - liefkozend bekend als de "Trash 80" - en de Commodore PET.

History Mark8

1975: Het januari-nummer van het tijdschrift Popular Electronics bevat de Altair 8080, die wordt beschreven als de 's werelds eerste minicomputer-kit voor concurrerende commerciële modellen.' Twee 'computer-geeks', Paul Allen en Bill Gates, bieden aan om software te schrijven voor de Altair, met behulp van de nieuwe BASIC-taal. Op 4 april, na het succes van deze eerste onderneming, vormen de twee jeugdvrienden hun eigen softwarebedrijf, Microsoft.

1976: Steve Jobs en Steve Wozniak starten Apple Computers op April Fool's Day (1ste april dus) en rollen de Apple I uit, de eerste computer met een printplaat, volgens de Stanford University.

1977: De TRS-80 werd geïntroduceerd en was een van de eerste machines waarvan de documentatie bedoeld was voor niet-nerds

1977: Van Radio Shack's eerste productiemodel van de TRS-80 werden 'slechts' 3.000 exemplaren gemaakt. Het ding verkocht als een trein, want voor het eerst konden niet-geeks programma's schrijven en een computer laten doen wat ze wilden.

1977: Jobs en Wozniak geven het bedrijf Apple vorm en laten de Apple II zien op de eerste West Coast Computer Faire. Apple II biedt kleurenafbeeldingen en bevat een audiocassettedrive voor opslag.

1978: Accountants verheugen zich over de introductie van VisiCalc, het eerste geautomatiseerde spreadsheetprogramma.

1979: Word-verwerking wordt realiteit nu MicroPro International WordStar op de markt brengt. "De bepalende verandering was het toevoegen van marges en woordafspraken", zei schepper Rob Barnaby in e-mail aan Mike Petrie in 2000. "Verdere wijzigingen waren onder meer het verwijderen van de commandomodus en het toevoegen van een afdrukfunctie. Ik was de technische brein: ik ontdekte hoe om het te doen, en deed het en documenteerde het. "

1981: De eerste IBM personal computer met de codenaam "Acorn" wordt geïntroduceerd. Het maakt gebruik van Microsoft's MS-DOS-besturingssysteem. Het heeft een Intel-chip, twee diskettes en een optionele kleurenmonitor. Sears & Roebuck en Computerland verkopen de machines, waarmee het de eerste keer is dat een computer beschikbaar is via externe distributeurs. Het maakt ook de term pc populair.

1983: Lisa van Apple is de eerste pc met een grafische gebruikersinterface. Het bevat ook een vervolgkeuzemenu en pictogrammen. Het flopt maar evolueert uiteindelijk naar de Macintosh. De Gavilan SC is de eerste draagbare computer met de bekende flip-formfactor en de eerste die als een 'laptop' op de markt wordt gebracht.

1985: Microsoft kondigt Windows aan, volgens Encyclopedia Britannica. Dit was het antwoord van het bedrijf op de GUI van Apple. Commodore onthult de Amiga 1000, die geavanceerde audio- en videomogelijkheden biedt.

1985: De eerste dot-com-domeinnaam wordt geregistreerd op 15 maart, jaren voordat het World Wide Web het officiële begin zou markeren van de internetgeschiedenis. The Symbolics Computer Company, een kleine computerfabrikant uit Massachusetts, registreert Symbolics.com. Meer dan twee jaar later waren slechts 100 dot-coms geregistreerd.

1986: Compaq brengt de Deskpro 386 op de markt. De 32-bits architectuur biedt een vergelijkbare snelheid als mainframes.

History Desktop365

1990: Tim Berners-Lee, een onderzoeker bij CERN, het hoogenergetische fysica laboratorium in Genève, ontwikkelt HyperText Markup Language (HTML), wat aanleiding geeft tot het World Wide Web.

1993: De Pentium-microprocessor verbetert het gebruik van grafische afbeeldingen en muziek op pc's.

1994: pc's worden speelautomaten als "Command & Conquer", "Alone in the Dark 2", "Theme Park", "Magic Carpet", "Descent" en "Little Big Adventure" behoren tot de games die op de markt verkrijgbaar zijn.

1996: Sergey Brin en Larry Page ontwikkelen de Google-zoekmachine aan de Stanford University.

1997: Microsoft investeert $ 150 miljoen in Apple, dat op dat moment worstelde met het beëindigen van de rechtszaak van Apple tegen Microsoft waarin Microsoft beweerde dat het de 'look and feel' van het besturingssysteem had gekopieerd.

1999: de term wifi wordt onderdeel van de computertaal en gebruikers beginnen verbinding te maken met internet zonder kabels.

2001: Apple onthult het Mac OS X-besturingssysteem, dat een beschermde geheugenarchitectuur en preventieve multitasking biedt, naast andere voordelen. Om niet achter te blijven, rolt Microsoft Windows XP uit, met een aanzienlijk opnieuw ontworpen grafische gebruikersinterface.

2003: de eerste 64-bits processor, AMD's Athlon 64, wordt beschikbaar voor de consumentenmarkt.

2004: Mozilla's Firefox 1.0 daagt Microsoft's Internet Explorer uit, de dominante webbrowser. Facebook, een sociale netwerksite, wordt gelanceerd.

2005: YouTube, een dienst voor het delen van video's, is opgericht. Google verwerft Android, een op Linux gebaseerd besturingssysteem voor mobiele telefoons.

2006: Apple introduceert de MacBook Pro, de eerste Intel-gebaseerde dual-core mobiele computer en een op Intel gebaseerde iMac. Nintendo's Wii-spelconsole komt op de markt.

2007: De iPhone brengt veel computerfuncties naar de smartphone.

2009: Microsoft lanceert Windows 7, dat de mogelijkheid biedt om toepassingen op de taakbalk vast te zetten en verbeteringen aan te brengen in aanraking en handschriftherkenning, naast andere functies.

2010: Apple onthult de iPad, dat verandert de manier waarop consumenten media bekijken en is het begin van het toen nog slapende tabletcomputersegment.

2011: Google brengt de Chromebook uit, een laptop waarop Google Chrome OS wordt uitgevoerd.

2012: Facebook bereikt 1 miljard gebruikers op 4 oktober.

2015: Apple brengt de Apple Watch uit. Microsoft brengt Windows 10 uit.

2016: de eerste herprogrammeerbare kwantumcomputer is gemaakt. "Tot nu toe was er nog geen quantum-computerplatform dat de mogelijkheid had om nieuwe algoritmen in hun systeem te programmeren, ze zijn meestal allemaal aangepast om een ??bepaald algoritme aan te vallen", zegt hoofdauteur Shantanu Debnath, een kwantumfysicus en optische ingenieur aan de Universiteit van Maryland, College Park.

2017: Het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) ontwikkelt een nieuw programma "Molecular Informatics" dat moleculen als computers gebruikt. "Chemie biedt een rijke verzameling eigenschappen die we mogelijk kunnen gebruiken voor snelle, schaalbare informatieopslag en -verwerking", zegt Anne Fischer, programmamanager bij het Defense Sciences Office van DARPA, in een verklaring. "Miljoenen moleculen bestaan, en elk molecuul heeft een unieke driedimensionale atomaire structuur evenals variabelen zoals vorm, grootte of zelfs kleur. Deze rijkdom biedt een enorme ontwerpruimte voor het verkennen van nieuwe en veelzijdige manieren om te coderen en te verwerken data voorbij de 0s en 1s van de huidige op logica gebaseerde, digitale architecturen. "

2018: De wet GDPR van de Europese Unie (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is op 25 mei 2018 van kracht geworden voor bedrijven die zaken doen in de EU. Enkele van de nieuwe wetten die GDPR toepast, zijn onder meer:
Bedrijven moeten de mogelijkheid bieden voor mensen om gegevens over zichzelf te bekijken, downloaden en verwijderen die op de servers van het bedrijf zijn opgeslagen.
Als een bedrijf een datalek heeft, moet dit binnen 72 uur na ontdekking bekend worden gemaakt.

Met dank aan: https://www.livescience.com

 

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...