zaterdag, oktober 16, 2021

Logo Pcleek2015 WebKent u de belangrijkste technologie trends van afgelopen jaar (2018)? Wellicht wel, want bewust of onbewust, maakt u er deel van uit. Maar wees gerust, dit geen lijst van PCLeek, maar is afkomstig van Mary Meekers. Mary wie?

Op het eind van een jaar staat het Internet vol met lijstjes, gaande van meest bekeken video's, tot meest gedownloade apps. Eén van de meest gelezen en gerenommeerde jaaroverzichten komt van Mary Meekers. Mary Meekers maakt elk jaar een rapport over de belangrijkste trends van het afgelopen jaar. Niks bijzonders zult u denken, er zijn er wel meer die dat doen. Wel, u hebt gelijk, maar met dat verschil dat als Mary Meekers haar mond open doet, de hele technologiesector aandachtig toeschouwer is.

Wie is Mary Meeker?

Mary Meeker (geboren in september 1959) is een Amerikaanse durfkapitalist en voormalig effectenanalist bij Wall Street. Haar primaire werk is Internet en nieuwe technologieën. Ze is een partner bij het risicokapitaalbedrijf Kleiner Perkins Caufield & Byers. In 2014 was ze genoteerd als de 77e machtigste vrouw ter wereld door Forbes. Kortom, iedereen die een beetje thuis is in de wereld van Internet en technologie, heeft haar naam al eens gehoord of zien passeren.

De belangrijkste technologie trends uit 2018 (volgens Meeker)

 • Internetgebruik: In 2018 zat de helft van de wereldbevolking, of ongeveer 3,6 miljard mensen, op internet. Dat is voor een groot deel te danken aan goedkopere Android telefoons en Wifi dat steeds meer beschikbaar wordt. Individuele services hebben een moeilijke tijd om nieuwe gebruikers toe te voegen naarmate het web meer verzadigd raakt.
 • Mobiel gebruik: Terwijl de verkoop van smartphones stilaan stagneert en de groei van het internetgebruik vertraagt, besteden Amerikaanse volwassenen (De rest van de wereld ook volgens ons) meer tijd online dankzij het mobieltje, met 5,9 uur per dag in 2017 versus 5,6 uur in 2016.
 • Mobiele advertenties: Mensen brengen meer tijd door aan hun smartphone maar de reclame volgt langzamer, waardoor er een mobiele advertentiemogelijkheid van $ 7 miljard ontstaat, hoewel platforms in toenemende mate verantwoordelijk zijn voor het aanbieden van veilige inhoud voor het hosten van deze advertenties.
 • Crypto: De belangstelling voor cryptogeld explodeert nu het aantal gebruikers van Coinbase sinds januari 2017 bijna is verviervoudigd.
 • Stem: De spraaktechnologie bevindt zich op een omslagpunt omdat spraakherkenning 95% accuraat is. De verkoopexplosie voor Amazon Echo steeg van meer dan 10 miljoen in 2017 tot tot meer dan 30 miljoen eind 2017 begin 2018.
 • Dagelijks gebruik: Opbrengstenwinsten voor diensten zoals Facebook zijn nauw gekoppeld aan de dagelijkse groei van gebruikers, wat laat zien hoe winstgevend het is om een ​​normale gewoonte te worden.
 • Technische investering: We staan ​​op een historisch hoog niveau voor publieke en private investeringen in technologie. De zes grootste openbare investeerders voor R & D (Research en Development/ onderzoek en ontwikkeling) zijn technologiebedrijven.
 • E-commerce vs Brick & Mortar: De groei van e-commerce neemt toe. 13% van alle retail aankopen gebeurt online en pakketzendingen nemen snel toe, wat grote kansen voor nieuwe winkel-apps geeft.
 • Amazon: Steeds meer mensen zoeken naar producten op Amazon dan op zoekmachines, maar Jeff Bezos (Hij is een technologische zakenman die een rol heeft gespeeld bij het groeien van de e-commerce als maker en CEO van de site Amazon.com) vertrouwt nog steeds op platformen zoals Facebook en YouTube om mensen te inspireren om dingen te willen.
 • Abonnementsdiensten worden massaal geaccepteerd. Netflix zag een stijging van 25%, de New York Times 43% en Spotify 48% tegenover een jaar eerder. Door een gratis deel toe te voegen versnelt het succespercentage. Iets wat we trouwens ook zien in Belgische en Nederlandse diensten, kranten en tijdschriften.
 • Onderwijs: Nooit eerder zochten werknemers zoveel naar herscholing en onderwijs. Dit gaat van how-to video's op YouTube tot online cursussen. Vooral te wijten aan de steeds hogere baanvereisten en integratie van technologie op de werkvloer.
 • Freelancen: Medewerkers zijn op zoek naar planning en flexibiliteit van thuis uit. Dankzij het Internet groeide het freelance-werk waardoor een bedrijf 3x sneller groeit dan het personeelsbestand. Het on-demand personeelsbestand groeide in 2017 met 23% dankzij Uber, Airbnb, Etsy, Upwork en Doordash.
 • Transport: Mensen kopen minder auto's, houden ze langer, en verschuiven de vervoersuitgaven naar alternatieven. Niet dat wij daar iets van merken als we buiten komen, maar blijkbaar is het een trend.
  Enterprise: Consumerization van de onderneming (De term ‘Consumerization of IT’ omvat het gebruik van technologie in een dagelijkse, op consumenten gerichte context. Het gebruiksgemak, de toegevoegde waarde en de eenvoud van uitwisseling van content maken dat deze technologie onmiskenbaar verbonden is met ons persoonlijke leven, thuis en op het werk. Thuis opgedane ervaring met nieuwe technologie wordt op eenvoudige wijze ingebracht in de werkomgeving en stimuleert innovatie. Hierdoor ontstaan nieuwe ideeën resulterend in betere werkprocessen en een hogere productiviteit.) door betere interfaces stimuleert de groei van bedrijven als Dropbox en Slack.
 • China: Alibaba breidt zich uit buiten China, maar Amazon is nog steeds de grootste.
 • Privacy: China kan sneller groeien omdat gebruikers veel meer bereid zijn om hun persoonlijke gegevens te gebruiken voor productvoordelen dan Amerikanen.Gevolg is dat China steeds meer plaatsen inneemt in de top 20 van de grootste internetbedrijven. Bovendien doen ze grote investeringen in AI (Artificiële Intelligentie).
 • Immigratie: is van cruciaal belang voor een sterke economie, aangezien 56% van de grootste Amerikaanse bedrijven werd opgericht door een immigrant van de eerste of tweede generatie.

Het moge duidelijk zijn dat deze trend zich vooral uitten op het Amerikaans continent, maar dat neemt niet weg dat ze ook in onze contreien van toepassing zijn. Trends komen steevast overwaaien en beïnvloeden ons dagelijks leven, of u dat nu graag hebt of niet. Mary Meeker is dan wel actief in de technologiesector, het moge duidelijk zijn dat de dame met deze lijst duidelijk wil maken waar er snel en veel geld te verdienen valt, het is niet voor niks een durfkapitaliste.

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!