woensdag, oktober 27, 2021

Windows Update IconMicrosoft kwam afgelopen dagen op de proppen met een update, meer bepaald update 20H2.Mogelijk hebt u deze al gedownload en geïnstalleerd en u afgevraagd wat er nu weer zal veranderen of verandert is. Wel, wij deden het voor u. Onze conclusie? Er is niet veel nieuws, en dat is groot nieuws!

Windows update oktober 2020 versie 20H2: Woord vooraf.

In een recente geschiedenis werd een besturingssysteem regelmatig gepatched zoals ze dat in het jargon noemen. Menig Windows gebruikers zullen zich ongetwijfeld nog wel de patching Tuesdays herinneren. Deze patches bevatte een aantal verbeteringen en dichtte vooral een aantal veiligheidslekken. Het voortdurend 'patchen' bezorgde de softwaregigant een slecht imago. Niet verwonderlijk als u de gebruikers voortdurend lastig valt met updates om verbeteringen aan te brengen, maar, waarvan achteraf blijkt dat 1 verbetering soms 2 andere fouten of lekken veroorzaakte. Om hun image op te poetsen veranderde Microsoft het geweer van schouder. Patching Teusdays werden afgevoerd en het besturingssysteem zou updates ontvangen met 'ronkende' namen of codes (denk maar aan de verjaardagsupdate van enkele jaren terug). Deze updates bevatten uiteraard verbeteringen en wijzigingen, maar de naam 'patches' gebruiken ze liever niet meer. Om te voorkomen dat gebruikers alsnog de indruk zouden krijgen dat het om het dichttimmeren van veiligheidslekken gaat, worden er voortdurend wijzigingen aangebracht aan de gebruikersinterface. In die mate zelfs, dat we bij PCLeek hopeloos achterop raken met het updaten van onze schermafdrukken. De update van oktober 2020 van Windows 10 (versie 20H2) biedt enkele opmerkelijke wijzigingen - het klassieke systeemvenster in het configuratiescherm verdwijnt - maar bevat meestal kleinere wijzigingen. kortom, update 20H2 lijkt dan toch meer op een grote patch.

Natuurlijk hadden we vorig jaar een kleinere update met 19H2 (de update van november 2019) gevolgd door een grotere update met 20H1 (de update van mei 2020). Maar Microsoft stond erop dat het niet van plan was om elk jaar een kleine update uit te voeren, gevolgd door een grote update. Deze keer had 20H2 gemakkelijk weer een grote release kunnen zijn vol met (nieuwe?) functies. In plaats daarvan neemt Microsoft de bestaande 20H1-update over en polijst deze nog verder.

Windows update oktober 2020 versie 20H2: Wat is nieuw?

Om te beginnen met het begin. Volgens Microsoft zou deze update snel te installeren zijn, net als 19H2. Als u de update van mei 2020 (20H1) al uitvoert, gaat de installatie ervan net zo snel als het installeren van een normale maandelijkse update. U hoeft dus niet lang te downloaden, of opnieuw op te starten.

Microsoft heeft het systeemconfiguratiescherm verwijderd:

Zoals u al kon lezen in ons voorwoord is er al 1 onderdeel gesloopt uit het Configuratiescherm. Als u het Configuratiescherm opent (alle pictogrammen) en op systeem klikt, opent de instellingen-app.

Dit is op zich niet zo erg als het klinkt. Alle informatie in het paneel Instellingen in het Configuratiescherm blijven beschikbaar in de app Instellingen. Er is een handige knop 'Kopiëren' om alle tekst naar je klembord te kopiëren, en je vindt zelfs knoppen voor het openen van geavanceerde systeeminstellingen zoals BitLocker-instellingen en Apparaatbeheer onder aan de pagina.

20h2 1

U mag er vanuit gaan dat dit een een stap is in het lange, langzame proces van Microsoft om het configuratiescherm langzaam uit te faseren.

De nieuwe Microsoft Edge is nu ingebouwd:

Of iedereen even gelukkig zal zijn met het feit dat de nieuwe Microsoft Edge-browser voortaan volledig geïntegreerd is in het besturingssysteem, laten we in het midden. Bij Microsoft zelf zijn ze er alvast enthousiast over. Het spreekt dat de update 20H2 ook enkele verbeteringen en wijzigingen betreffende Edge bevat, zoals onder andere de nieuwe tabbladpagina.

20h2 2

Open de Android-apps van uw Samsung-telefoon op uw pc:

Microsoft breidt de 'Jouw telefoon'-app uit met meer functies die zijn ontworpen voor' bepaalde Samsung-apparaten '. Als u een van deze telefoons heeft, heeft u nu rechtstreeks toegang tot de Android-apps van uw telefoon op uw Windows 10-pc. Ze worden op uw telefoon uitgevoerd, maar u kunt ze starten, bekijken en gebruiken op uw Windows 10-desktop. De Instagram app is hier een mooi voorbeeld van. Volgens Microsoft zal de lijst met apparaten en apps in de toekomst nog uitgebreid. Zo zullen volgens Microsoft, en we citeren "Later dit jaar zullen Samsung Galaxy Note20-gebruikers de kracht en het gemak ervaren van het naast elkaar draaien van meerdere apps". "We zullen blijven samenwerken met Samsung om deze functie naar andere apparaten te brengen". Apps worden in afzonderlijke vensters gestart, zodat u met meerdere apps tegelijkertijd kunt communiceren.

De website van Microsoft biedt meer informatie over de functie "Apps", inclusief een volledige lijst met ondersteunde apparaten die de functie "Apps" kunnen gebruiken. Helaas (?) is ondergetekende  na jaren Android gebruiker te zijn geweest, onlangs overgeschakeld naar iphone. Dus schermafdrukken kunnen we niet aanbieden.

De nieuwe lichte tegelachtergronden van Windows 10 vergelijken met de oudere blauwe.

Het menu Start krijgt 'themabewuste tegels'. Nu is de tegelachtergrond licht of donker, zodat deze past bij het Windows 10-thema dat u gebruikt: licht of donker.

Eerder gebruikte het Start-menu uw accentkleur, wat betekent dat het standaard Windows 10-thema verschillende blauwe pictogrammen op een blauwe achtergrond gebruikte. De verschuiving naar het gebruik van standaard themakleuren betekent dat de nieuwe toepassingspictogrammen van Windows 10 er beter uitzien in het menu Start.

U kunt echter nog steeds die tegels krijgen die bij uw thema passen. Ga gewoon naar: Instellingen> Persoonlijke instellingen> Kleuren, schakel de donkere modus in (of schakel in ieder geval donker in voor "uw standaard Windows-modus") en vertel Windows om de accentkleur weer te geven op "Start, taakbalk en actiecentrum".

20h2 3

20h2 4

Alt + Tab toont standaard Edge Browser-tabbladen

Windows 10 geeft nu browsertabbladen weer in uw Alt + Tab-schakelaar, als u Edge gebruikt. In plaats van slechts één Edge-miniatuur voor elk browservenster weer te geven, ziet u een aantal verschillende tabbladen in de Alt + Tab-schakelaar. Dus, als u meerdere webpagina's tegelijk gebruikt, kunt u deze snel vinden en ertussen schakelen met Alt + Tab. Als je dit niet leuk vindt? Geen probleem! U kan dat perfect aanpassen.

Ga naar: Instellingen> Systeem> Multitasking en je configureert Alt + Tab om je meest recente drie of vijf tabbladen weer te geven - of zet het volledig uit voor een meer klassieke Alt + Tab-ervaring.

20h2 5

Vermoedelijk zullen andere browsers zoals Google Chrome en Mozilla Firefox ervoor kiezen om in de toekomst dezelfde functie te integreren met de Alt + Tab-switcher en alsook browsertabbladen weer te geven. De nieuwe Edge deelt immers zijn open-source Chromium-codebase met Google Chrome.

Verbeteringen aan op de taakbalk vastgezette sites in Edge

Microsoft heeft ervoor gezorgd dat vastgezette sites op de taakbalk ook beter werken. Wanneer u een website aan uw taakbalk vastmaakt met Microsoft Edge, kunt u nu op dat taakbalkpictogram klikken (of er met de muis overheen gaan) om al uw browsertabbladen voor die website te zien.

Dus als u Gmail vastzet op uw taakbalk in Edge en u heeft Gmail-tabbladen geopend in verschillende browservensters, kunt u op het Gmail-pictogram klikken om ze te vinden, zelfs als ze begraven liggen in andere Edge-browservensters.

Geen luidruchtige Focus Assist-meldingen meer:

Als je de Focus Assist-functie van Windows 10 hebt gebruikt, die automatisch meldingen verbergt terwijl je games speelt en andere applicaties op volledig scherm gebruikt, naast andere taken, heb je wellicht gemerkt dat deze nogal storend (luidruchtig) kunnen zijn. In 'de geest' om je niet lastig te vallen met meldingen, verschijnt Focus Assist om je een melding te laten zien in de aard van "hey, het zal je geen meldingen laten zien!" Als je klaar bent met je "gefocuste" activiteit, laat Focus Assist een samenvatting zien van alle meldingen die je hebt gemist. Nu schakelt Microsoft al deze Focus Assist-meldingen standaard uit, hoewel u ze nog steeds opnieuw kunt inschakelen in Instellingen.

Vernieuwingsfrequentie-opties in Instellingen:

U kunt voortaan de vernieuwingsfrequentie van uw pc wijzigen in de app Instellingen, zonder het oude configuratiescherm te bezoeken. Om deze optie te vinden, gaat u naar Instellingen> Systeem> Beeldscherm> Geavanceerde beeldscherminstellingen. Onderaan het venster ziet u de optie Vernieuwingsfrequentie.

20h2 6

Als u een monitor bezit met een hoge verversingssnelheid, kan u deze best hoger zetten voor een vloeiendere en betere visuele ervaring.

Tabletopties onder Instellingen> Systeem> Tablet op Windows 10.

Als u destijds een toetsenbord loskoppelde van een 2-in-1-apparaat, verscheen er een melding en werd je gevraagd of je de tabletmodus wilde inschakelen. Nu schakelt Windows automatisch over naar de nieuwe tabletervaring die is toegevoegd in de update van mei 2020 zonder de prompt of melding. U kan dit gedrag echter wijzigen indien de nieuwe methode u niet bevalt, bijvoorbeeld om te voorkomen dat Windows 10 automatisch naar de tabletmodus gaat, door naar Instellingen> Systeem> Tablet te gaan.

Windows update oktober 2020 versie 20H2: De kleine wijzigingen:

Verbeteringen in meldingen:

De meldingen van Windows 10 bevatten nu een toepassingslogo, zodat u gemakkelijk kunt zien welke toepassing ze heeft gegenereerd, en een 'x'-knop zodat u ze snel kunt sluiten.

Standaardaanpassingen van taakbalkpictogrammen:

Een kleine wijziging in Windows 10 de standaardindeling van taakbalkpictogrammen aanpassen, afhankelijk van waarvoor u uw pc gebruikt. Als je een Android-telefoon koppelt tijdens het instellen, zie je een pictogram Jouw telefoon op de taakbalk. Als je een Xbox Live-account hebt en je een gaming-pc gebruikt, zie je een Xbox-pictogram op de taakbalk. U kunt nog steeds pictogrammen toevoegen of verwijderen die u leuk vindt.

Modern Device Management (MDM) verbeteringen:

Voor IT-professionals die meerdere apparaten beheren, breidt Microsoft het Modern Device Management-beleid uit met nieuwe "Lokale gebruikers en groepen" -instellingen die overeenkomen met de opties die beschikbaar zijn voor apparaten die worden beheerd via Groepsbeleid.

Succes!

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...