zaterdag, januari 22, 2022

Beeldscherm IconEr is wel degelijk een link tussen het EK voetbal en PCLeek! We verduidelijken dat even. Zoals u misschien weet is het EK- en WK-voetbal het moment voor elektrofabrikanten om u om de oren te slingeren met reclame over en van beeldschermen en televisies. Voor ons het moment dus om u te vertellen waarom de contrastverhouding van beeldschermen zo belangrijk zijn.

Waarom is de contrastverhouding van beeldschermen zo belangrijk?

Contrastverhouding: De term uitgelegd:

Contrastverhouding is een term die wordt gebruikt om het verschil te meten tussen de maximale en minimale helderheid van een beeldscherm. Het is het verschil tussen het witst mogelijke wit en het donkerst mogelijke zwart. Het wordt gemeten door een zwart-wit dambordpatroon (zoals hieronder weergegeven) om de waarden te vergelijken.

Dambordpatroon

Omdat het om een verhouding gaat, wordt de contrastverhouding van een beeldscherm weergegeven als een getal zoals 1000:1. Wanneer een beeldscherm een contrastverhouding van 1000:1 heeft, betekent dit dat een wit beeld over het hele veld 1000 keer helderder is dan een zwart beeld. Hoe groter het getal, hoe beter het beeldscherm in staat is een natuurlijk ogend beeld te produceren.

De contrastverhouding in de praktijk:

De contrastverhouding van een beeldscherm is sterk afhankelijk van de onderliggende technologie. OLED-schermen hebben een zeer verkoopbare "oneindige" contrastverhouding, terwijl de beste LCD's, zoals die van Samsung, een contrastverhouding van meer dan 7000:1 hebben. Contrastverhouding wordt gezien als een van de belangrijkste aspecten van beeldkwaliteit, dus streef naar een zo hoog mogelijke waarde indien je budget het toelaat. U kunt bijvoorbeeld een website als tweakers.net gebruiken om de contrastverhouding van tv's en de contrastverhouding van computermonitoren te vergelijken.

De contrastverhouding zegt meestal veel over het zwartniveau van een beeldscherm. Hoe donker een beeldscherm kan worden, hangt uiteindelijk af van het type beeldscherm dat het is.

LCD-televisies en monitoren met LED-verlichting moeten een helder licht door de dunne-filmtransistorlaag (TFT) van een beeldscherm laten schijnen om een beeld te produceren. Bij de weergave van zwart doet het beeldscherm zijn best om zoveel mogelijk van dit licht te blokkeren. Bij oudere LCD-technologie resulteert dit vaak in een slechte zwartweergave. Zwart verschijnt dan als donkere grijstinten, of er zijn delen van het scherm waar het licht gemakkelijker door valt, wat resulteert in een slechte uniformiteit.
Vergelijk dit met zelfemitterende beeldschermtechnologieën zoals OLED, die een theoretisch "oneindige" contrastverhouding bereiken. Omdat de pixels volledig kunnen worden uitgeschakeld, kan het display naast helder wit ook zuiver zwart weergeven. Dit maakt OLED-schermen zo aantrekkelijk, hoewel ze ook nadelen hebben.

LCD is op dit gebied geen complete mislukking, want nieuwere Mini-LED-schermen bieden algoritmegestuurde achtergrondverlichting die wordt gedimd. Hierdoor komt de LCD-technologie veel dichter in de buurt van de inktzwarte kleuren van een OLED door de lichtniveaus over het oppervlak van het display te variëren. Helaas hebben deze schermen nog steeds last van problemen zoals ghosting en black crush.

Wat is Black Crush?

"Crushed blacks" betekent dat details in de zeer donkere gebieden verloren gaan. Het is een stuk makkelijker te zien dan te definiëren.

Wat is Ghosting?

Ghosting is een effect dat optreedt bij monitoren met een lage reactietijd. Doordat pixels te langzaam van kleur te veranderen, lijkt het alsof een geest je bewegingen volgt. Dit is vooral erg storend tijdens het gamen, maar het kan ook voorkomen tijdens het scrollen of bekijken van een video.

Succes!

 

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!