zaterdag, januari 22, 2022

RAM IconDDR5, de volgende generatie RAM, wordt rond de nazomer of herfst van 2021 in de winkelschappen verwacht. DDR5 is de opvolger van DDR4 RAM. DDR5 belooft hogere snelheden, beter energiebeheer en -efficiëntie, en meer RAM in een enkele stick. Nu al je bestelling plaatsten of toch nog even wachten? Hoe zit het met de compatibiliteit?

Kan u zomaar overschakelen naar DDR5 RAM?

Van zodra DDR5 beschikbaar wordt en u wenst over te schakelen, moet u wel weten dat u de juiste CPU en het juiste moederbord nodig hebt die dit type RAM ondersteunen. De eerste de eerste leveringen van DDR5 zullen naar verwachting verschijnen op hetzelfde moment als Intels aankomende Alder Lake CPU's (verwacht de tweede helft van 2021). Een aantal bedrijven is zich momenteel aan het voorbereiden voor de grote omschakeling naar DDR5 zoals daar zijn Corsair, Kingston en TeamGroup.

Net als bij eerdere overgangen, zullen vroege DDR5-ondersteunende processoren waarschijnlijk zowel DDR4 RAM als DDR5 ondersteunen. Moederborden zullen echter niet 'backwards' compatibel zijn. Een moederbord zal ofwel DDR4 ofwel DDR5 ondersteunen, maar niet beide. De reden hiervoor is dat RAM-sticks "gecodeerd" zijn op basis van hun generatie, wat betekent dat de inkeping die u in RAM-sticks ziet, van plaats verandert op basis van de generatie. De zogenaamde generatiesleutel maakt het onmogelijk om DDR4 RAM in een DDR5-compatibel moederbord te plaatsen en vice versa. En zelfs als ze er wel in passen, zou het systeem niet werken met het verkeerde RAM-geheugen.

Ddr5 1

Hoe zit het met de AMD liefhebbers?

AMD heeft aangekondigd dat het wat processoren betreft, de eerste generatie vanaf juni 2021 DDR5 zullen ondersteunen. Insiders verwachten echter dat dit zal gebeuren met nieuwe releases in 2022.

Wat zijn de voordelen van DDR5 of althans wat wordt er beloofd?

Wanneer de eerste DDR5-compatibele CPU's uitkomen, beloven de bijbehorende DDR5 RAM-modules een aantal leuke voordelen ten opzichte van vorige generaties.

 • Ten eerste is er de capaciteit.

DDR5 maakt hogere capaciteiten mogelijk. Een RAM-module is de daadwerkelijke stick RAM die u in een moederbord steekt. "Module" is een afgekorte verwijzing naar "dual in-line memory module" of DIMM. Als iemand verwijst naar een DIMM of module, hebben ze het over een stick RAM. Met DDR5 kunnen deze modules een veel grotere capaciteit hebben dan de huidige DDR4 DIMM's. De capaciteit van DDR5 is theoretisch maximaal 128 GB.Het zal nog wel even duren voordat we daadwerkelijk RAM-sticks van 128 GB zien, dus verwacht niet dat u deze in de nabije toekomst zal kunnen kopen. Zelfs al zou het kunnen, zoveel RAM is meer dan overkill voor de huidige thuis en gaming PC behoeften. Als ze er komen, zal het waarschijnlijk gaan om servers en andere zakelijke toepassingen, althans in de nabije toekomst.

 • DDR5 RAM is sneller.

Iedereen wil snellere RAM om hun PC responsiever te maken, en DDR5 zal, uiteraard, hogere snelheden hebben dan DDR4. De meeste aankondigingen voor DDR5 RAM die in 2021 uitkomen, zeggen dat de sticks snelheden zullen hebben van rond de 4.800MHz of hoger. Ter vergelijking: high-end snelheden voor DDR4 liggen rond de 3.600 tot 4.000MHz, terwijl 2.666MHz gebruikelijker is op alledaagse pc's.

Naast de 4.800 MHz en hoger zullen DDR5 DIMM's waarschijnlijk ook langzamere snelheden hebben, rond de 3.200 MHz of minder. In het algemeen streeft de industrie echter naar steeds hogere snelheden die veel hoger liggen dan DDR4, zoals RAM die 8.400 MHz haalt. Dat is een verbluffende snelheid, maar het is onduidelijk hoe lang het zal duren voordat we zoiets in massaproductie zullen zien.

 • DDR5 kan minder stroom gebruiken.

DDR5 zou ook een lager voltage hebben, tot 1,1 volt in plaats van de standaard 1,2 volt. Vaak verwachten we dat naarmate de snelheden hoger worden, het voltage toeneemt, en dat zal waarschijnlijk het geval zijn voor mensen die hun RAM thuis overklokken. RAM-fabrikanten kijken echter naar het produceren van supersnel RAM bij lagere voltages. In april 2020 zei SK Hynix dat het van plan is om supersnelle DDR5-8400 RAM te ontwikkelen, met de eerder genoemde 1,1 volt. Afwachten of het allemaal zo een vaart zal lopen.

Een ander voordeel van DDR5 is dat het de spanningsregeling op de modules zelf zal afhandelen, in tegenstelling tot de noodzaak dat het moederbord dit afhandelt. Bovendien kan DDR5 RAM 'on-die' foutcorrectiecode hebben, wat helpt bij het detecteren en corrigeren van geheugenfouten op het RAM-geheugen zelf.

Bestelling plaatsen of wachten?

Zoals wel vaker met 'nieuwe' technologieën is het vaak beter om "even de kat uit de boom" te kijken. In het begin zullen de nieuwe DDR5 RAM en compatibele onderdelen duurder zijn dan DDR4-componenten. Bovendien duurt het meestal ook een tijd vooraleer de nieuwere technologie de gemaakte beloftes inlost.

DDR5 is veelbelovend, en er zal in het begin verleidelijk spul zijn voor de liefhebbers. Maar als u nog even kunt wachten, kunt u waarschijnlijk geld besparen en wellicht zelfs betere prestaties behalen dan de oorspronkelijke DDR5-componenten. Laat ze maar rustig doorontwikkelen en wacht best nog even af.

Succes!

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!