zaterdag, oktober 16, 2021

Malware IconMalware (verzamelnaam voor spyware, virussen, etc.) heeft al doden veroorzaakt. Gelooft u ons niet?

Op PCLeek hebben we het wel vaker gehad over virussen, spyware en andere ondingen die op uw computer terecht kunnen komen. Meestal bieden we downloads, of reiken we tips aan, dat uw computer helpt beschermen tegen dit soort zaken. Als u dan toch eens ‘prijs’ hebt, blijft de schade meestal beperkt tot het slecht functioneren van de computer, of in het slechtste geval, het opnieuw installeren van het besturingssysteem of identiteitsdiefstal.

Malware veroorzaakt crash met vliegtuig

Als u de volgende keer weer eens in zak en as zit en denkt dat uw leven geen zin meer heeft omdat jouw computer vierkant (of helemaal niet meer) draait, bedenk dan dat malware al mensenlevens heeft gekost. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de crash van het vliegtuig van Spanair, vlucht 5022, in 2008 veroorzaakt werd door … malware.

Uit een intern rapport blijkt namelijk dat de computer, dat technische mankementen controleert voor het opstijgen, faalde. Oorzaak blijkt malware te zijn, meer bepaald van het type Trojan horse. Er zouden maar liefst 3 mankementen niet gedetecteerd zijn waardoor het vliegtuig meteen na het opstijgen crashte. Zo zou het zijn opstegen zijn met ingeschoven ‘flappen’ (we zijn geen kenners) omdat er geen hoorbaar alarm afgespeeld werd doordat de stroomtoevoer naar het ‘take-off’ alarmsysteem mislukte. 2 eerdere ‘gebeurtenissen’ werden evenmin gemeld door het automatische systeem. Gevolg, 154 doden.

Over de vraag, hoe de malware in het systeem geraakt is, is nog geen duidelijkheid, maar volgens Jamz Yaneeza, hoofd onderzoeker bij Trend Micro, zou apparatuur van derden (USB stick) wellicht de oorzaak kunnen zijn.

O. Sami Saydjari, president van het Cyber Defense Agency zei het volgende over deze gebeurtenis: “Elke computer verbonden met een netwerk, is kwetsbaar voor een malware infectie”. “Standaarden zijn niet ingesteld om de kritieke infrastructuren te beschermen”. ”Een incident zoals dit, kan zich opnieuw voordoen en zal dat wellicht ook”.

Wel, ga dat maar eens uitleggen aan de familieleden van de nabestaanden.

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!