Rode Knop IconIn 2013 zal de aarde worden aangevallen vanuit de ruimte, maar vooraleer u begint te vrezen voor groene mannetjes met lazerwapens willen we nog meegeven dat het een ‘aanval’ betreft van een heel andere orde.

Onze manier van leven en afhankelijkheid van technologie heeft natuurlijk tot gevolg dat we bijzonder kwetsbaar zijn. Stel u maar eens voor, geen GSM’s, Internet, computers of navigatiesystemen meer.

“De zon ontwaakt uit een diepe slaap. We verwachten dan ook een toenemende zonneactiviteit de komende jaren” zegt Richard Fisher, hoofd van Nasa’s Heliophysics Division. “Tegelijkertijd ontwikkelde onze samenleving een ongeziene gevoeligheid voor zonnestormen.”

Fisher’s deed deze uitspraken naar aanloop van Space Weather Enterprise Forum 2010 van afgelopen week waar wetenschappers verzamelden om te bespreken hoe we ons kunnen voorbereiden op de massale zonnestormen die verwacht worden anno 2013.

“We weten dat het op komst is, maar we weten niet hoe erg het zal worden” verklaarde de man aan de Daily Telegraph. “Alle communicatieapparatuur zal verstoord worden, satellieten, autonavigatie, vliegreizen, het bankwezen, computers, kortom alles wat elektronisch is.” “Het zal enorme problemen veroorzaken op de wereld” aldus nog Fisher.

De Aarde werd al eerder getroffen door een zogenaamde zonnestorm, maar nog nooit eerder was de beschaving zo afhankelijk van technologie en elektronische infrastructuur.

In 1859 bijvoorbeeld. Toen ‘De perfect Spacestorm ervoor zorgde dat er kortsluiting ontstond in de telegraaflijnen tussen de VS en Europa, bovendien werden er branden veroorzaakt en was het poollicht zichtbaar tot in het zuiden van Rome, Havana en Hawaï aldus de NASA

In 1921 werd het transportsysteem van Ney York zo goed als lam gelegd en in 1989 werd de Canadese stad Quebec in duisternis gehuld omdat het elektriciteitsnet onderuit werd gehaald.

Fisher voorziet ernstige problemen met de verhoogde zonneactiviteit in 2013 “ Het probleem nu is, dat de moderne samenleving meer dan ooit voorheen afhankelijk is van elektronica. Veel meer dan de laatste keer dat dit gebeurde” zei hij. “De economische impact zou u het best kunnen vergelijken met dat van een grote orkaan of storm, we nemen het zeer serieus”.

Wat u precies kan verstaan onder deze vergelijking van economische impact staat te lezen in een verslag van de American National Academy of Sciences. “ De economische en maatschappelijke kosten, veroorzaakt als gevolg van geomagnetische stromen, kunnen ongekende hoogten bereiken” concludeert het rapport. 1000 tot 2000 miljard dollar in het eerste jaar, afhankelijk van de schade.

Fisher vertelde ook nog tegen de Telegraph “Als je weet dat er gevaar komt, en je hebt tijd genoeg om voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je het voorkomen”

Wilt u zelf volgen wat de zon over de aarde strooit, kunt u dat hier doen. Maar maak u vooral niet ongerust over deze voorspellingen, want als we de Maya-kalender mogen geloven is het al afgelopen in ….. 2012!

Intussen zijn we over de helft van 2014, en we lopen hier nog altijd rond. Moraal van het verhaal? Of, we hebben veel geluk gehad, of, sommige zaken zijn gewoonweg niet te voorspellen...

Bron: The Register