zondag, oktober 01, 2023

Sleep IconMet Windows hebt u diverse mogelijkheden om de computer ‘tijdelijk’ uit te schakelen. De slaapstand, de sluimerstand en de hybride slaapstand. Verwarring alom en geen mens dat nog snapt wat men bedoeld.

Voor elke situatie dat u de computer verlaat, is er een gepaste optie en kan u weer wat besparen op jouw energiefactuur. PCLeek legt uit wat de slaapstand, sluimerstand en hybride slaapstand precies zijn en bij welke situatie u deze het best gebruikt.

Slaapstand, sluimerstand of Hybride slaapstand?

1: De slaapstand.

Microsoft zegt: De slaapstand is een energiebesparende stand waar de computer snel uit kan worden gehaald (gewoonlijk binnen een aantal seconden) wanneer u uw werkzaamheden hervat. Het inschakelen van de slaapstand is vergelijkbaar met het pauzeren van een dvd-speler: de computer zet onmiddellijk alle bewerkingen stil en start deze weer op het moment dat u uw werkzaamheden hervat.

PCLeek zegt: Al je werk, geopende vensters en geopende programma’s worden opgeslagen in het geheugen. U kunt dus snel verder werken na een slaapstand. Nadeel is echter dat de computer niet zonder energie (elektriciteit) mag vallen aangezien het geheugen onder stroom moet blijven staan. Dus niet uit het stopcontact trekken!

Ideale situatie voor de slaapstand: U verlaat de computer voor een ‘kortere’ periode. Een plaspauze of een telefoontje van je baas bijvoorbeeld.

Slaapstand, sluimerstand of Hybride slaapstand?

2: De sluimerstand.

Microsoft zegt: De sluimerstand is een energiebesparende stand die voornamelijk is ontworpen voor laptops. Terwijl bij de slaapstand uw instellingen in het geheugen worden opgeslagen en er een kleine hoeveelheid stroom wordt verbruikt, worden uw geopende bestanden en programma's in de sluimerstand op de harde schijf opgeslagen en wordt de computer uitgeschakeld. Van alle energiebesparende modi die er in Windows beschikbaar zijn, is de sluimerstand de zuinigste. Gebruik de sluimerstand op een laptop wanneer u weet dat u de computer gedurende een langere periode niet zult gebruiken en in die tijd niet in de gelegenheid bent om de accu op te laden.

PCLeek zegt: Al de geopende programma’s, vensters etc., worden opgeslagen op de harde schijf zodat al jouw werk bewaard blijft, zelfs als u de stekker (achteraf) uit het contact haalt. Het opnieuw ‘starten’ duurt wat langer aangezien alles terug van de harde schijf moet worden ingelezen. Door steevast de sluimerstand te gebruiken kunt u weer wat besparen op je energiefactuur.

Ideale situatie voor de sluimerstand: U verlaat de computer voor een langere periode. U ex belt of je huidige partner moet zo nodig naar de winkel, om maar enkel voorbeelden van ‘langere periode’ op te noemen. Eigenlijk is de sluimerstand altijd de beste optie omdat u toch nooit de telefoon opneemt als je baas belt en u toch geen tijd hebt voor een plaspauze als u op Internet ronddwaalt (zie slaapstand).

Slaapstand, sluimerstand of Hybride slaapstand?

3: De Hybride slaapstand.

Microsoft zegt: De hybride slaapstand is voornamelijk ontworpen voor desktopcomputers. De hybride slaapstand in een combinatie van de slaapstand en de sluimerstand. Geopende documenten en programma worden in het geheugen en op de harde schijf geplaatst en vervolgens wordt op de computer een modus geactiveerd waarin weinig energie wordt verbruikt, zodat u uw werk snel kunt hervatten. Als er plotseling een stroomstoring optreedt, kan Windows uw werk vanaf de harde schijf herstellen. Als de hybride slaapstand is ingeschakeld, wordt de computer automatisch in de hybride slaapstand gezet als u de slaapstand activeert. Op desktopcomputers is de hybride slaapstand standaard ingeschakeld.

PCLeek zegt: U hebt schrik dat er ook maar iets verloren gaat van je geopende documenten, programma’s etc. van zodra u de computer voor een langere periode verlaat. Alles wordt opgeslagen in het geheugen en op de harde schijf zodat u, wat er ook gebeurd, altijd het ‘werk’ kan hervatten.

Ideale situatie voor de Hybride slaapstand: U verlaat de computer voor een langere periode. U gebruikt een desktop en woont in een boomhut waarvan de elektriciteitsvoorziening ‘onzeker’ is. Of, u gebruikt een Laptop waarvan u nog niet eens wist dat er een batterij in zat. Of, u bent een geboren gelukzak en weet van uzelf dat, als er wat kan mislopen, het ook zal mis lopen.

Sigh!

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...