maandag, november 29, 2021

Beeldscherm IconLed-beeldschermen zijn aan een opmars bezig. Steeds meer fabrikanten bieden led-technologie aan en steeds meer consumenten ‘happen toe’. Maar zijn led-beeldschermen echt zoveel beter als de fabrikanten beweren?

Is de beeldkwaliteit dan echt zo superieur aan de LCD tegenhangers? Zijn er verschillende led-technieken die gebruikt worden in beeldschermen? PCLeek trok op onderzoek en beantwoordt de meest voorkomende vragen, in mensentaal, zoals u dat van ons gewoon bent.

Als we ons onder de mensen begeven, stellen we vast dat er nog heel wat verwarring bestaat over led-beeldschermen. Zo zijn er nog steeds mensen die denken dat een led-beeldscherm opgebouwd is uit miljoenen kleine led-lampjes. Dat is dus NIET zo! Als men over een led-TV of led-monitor spreekt, bedoeld men eigenlijk dat de lampen (Cold Cathode Fluorescent Lampen) die achter de diffuser met vloeibare kristallen (LCD) geplaatst zijn, vervangen zijn door led-lampjes. Uiteraard bestaan er beeldschermen die volledig uit led-lampjes zijn opgebouwd, maar dat zijn dan zogenaamde videowalls, beeldschermen van (minstens) enkele vierkante meters groot en meestal gebruikt voor reclame doeleinden, bevestigt aan gebouwen of geplaatst in stadions. Dit soort schermen wordt dus meestal ‘bekeken’ van tientallen meters afstand omdat men (voorlopig) de techniek niet heeft om de led-lampjes zeer klein (ter grootte van een pixel) te maken.

Wat is led.

Led, is een afkorting voor Light Emitting Diode wat vrij vertaald naar het Nederlands zoveel wil zeggen als lichtuitstralende diode. Nu gaan we niet de hele geschiedenis en technieken van led uit de doeken doen, we veronderstellen dat u wel een idee hebt hoe een led er uit ziet. Alleen willen we nog kwijt dat led in verschillende kleuren beschikbaar zijn en dat de blauwe pas in de jaren ’90 betaalbaar en met redelijke helderheid op de markt kwamen zodat RGB-mengeling mogelijk werd.

Wat zijn de voordelen van led?

 • Led kan veel meer licht produceren met minder energie.
 • Er wordt geen kwik gebruikt in het productieproces, wat de led milieuvriendelijker maakt.
 • Led neemt minder plaats in dan klassieke ‘lampen’.
 • Produceert minder warmte
 • Led kan in groep geplaatst worden zodat, als er 1 led stuk gaat, er nog voldoende licht overblijft en u er nauwelijks wat van merkt.
 • Het bereik (optische golflengte) van led is groter in verhouding met fluorescerende lampen (LCD)

Nu u de voordelen van led kent, kent u meteen ook de voordelen van beeldschermen dat led-technologie gebruiken. De led-beeldschermen zijn energiezuiniger, milieuvriendelijker en dunner dan de LCD familie. Dankzij led kunt u beeldschermen kopen die amper 3cm dik zijn, een hoger contrast, en een rijkere kleurverzadiging bieden.

Welke varianten van led-technieken bestaan er?

Zoals u weet gebruikt elke fabrikant zo zijn eigen methodes om led te gebruiken. Zo pakte Samsung in 2006 uit met een model dat voor de achtergrond verlichting, de klassieke lampen (CCFL) verving door rode, groene en blauwe leds. Helaas was een dikke diffuser (zeg maar filter) nog steeds nodig, bovendien waren de productiekosten, door het groot aantal benodigde leds, te hoog waardoor het eindproduct nauwelijks winstgevend kon worden gemaakt. Deze techniek (rood, groene en blauwe leds als achtergrond verlichting) wordt RGB-Backlight genoemd.

Aangezien RGB-Backlight om economische redenen niet haalbaar was moesten de fabrikanten op zoek naar een andere oplossing. Die kwam er in de vorm van Backlight white led. Backlight white led is dezelfde techniek als RGB-Backlight, met dat verschil dat er enkel witte leds gebruikt worden als achtergrondverlichting. Door dit te doen hebben fabrikanten minder leds nodig wat dan weer tot gevolg heeft dat er minder energie verstookt wordt en minder warmte vrij komt. Nadeel aan deze techniek is dat het kleurenspectrum kleiner is, maar omdat geen enkele content (film, zenders, dvd, etc.) het volledige gamma kan benutten, merkt u daar weinig van.

Op zoek naar nog betere technieken, werd dan Backlight white LED with Local dimming geïntroduceerd. Bij Backlight white LED with Local dimming komt het er eigenlijk op neer dat men de leds lokaal kan activeren/deactiveren/dimmen. Dit zorgde voor nooit eerder geziene contrastwaarden en zwart was nog nooit eerder zo zwart. Helaas is deze techniek niet ideaal voor Full HD schermen omdat 1 led een oppervlakte 71 horizontale en 40 verticale pixels van het scherm belicht. Hierdoor worden details kleiner dan 71/40 wazig.

LCD VS led

Zijn beeldschermen met led-techniek dan echt superieur aan LCD? Wel, ze verbruiken minder energie, ze zijn milieuvriendelijker en zijn doorgaans ‘platter’. In vergelijking met LCD-schermen zijn led-beeldschermen dan weer duurder. Uit diverse tests die we bekeken en lazen blijkt echter, dat de beeldkwaliteit niet altijd beter is als die van de LCD-tegenhangers, waarschijnlijk komt dit doordat de led-technologie nog in volle ontwikkeling is en de fabrikanten nog steeds op zoek zijn naar de ideale architectuur en techniek.

Wordt vervolgd…

Recente Reacties

 • Pieter zei Meer
  Duidelijk handleiding Idea . Dank je, had me reeds suf gezocht...
 • Peter Janssen zei Meer
  Prima oplossing! Nu nog kijken wat er op blijft staan na het schonen van de PC. Hier word ik heel blij van  Smile
 • Desi zei Meer
  Mijn beeldscherm blijft ineens zwart na het opstarten. De computer draait wel. Als ik op ctrl...
 • Alex zei Meer
  Er zijn veel opstartprogramma's beschikbaar. Ik gebruik Startup Manager For Windows Free. Het is...