zondag, januari 23, 2022

Laptop IconSteeds meer mensen kiezen voor een mobiele computer (laptop), maar is dat wel verstandig? PCLeek vergelijkt de voor- en nadelen van een laptop en desktop computer op basis van prestaties, budget en mogelijkheden.

Vooraleer u overweegt een nieuwe computer te kopen is de eerste vraag die bij u opkomt waarschijnlijk: Een laptop of desktop? Een goede afweging, want het verschil wordt klein, net zoals het prijsverschil trouwens, maar toch zijn er enkele aspecten waar u best rekening mee houdt.

Laptop of desktop? Het gebruik:

De eerste vraag die zichzelf moet stellen is natuurlijk, waarvoor u het toestel zal gebruiken. Een laptop is ontworpen om mobiel te zijn, zodat u het toestel overal mee naartoe kunt nemen. Hebt u geen plannen in die aard, valt het grootste voordeel van een laptop weg. Overweegt u desondanks toch een laptop, omdat u verlegen zit om ruimte in de huiskamer bijvoorbeeld (wat ook een niet te versmaden voordeel is) doet u er toch best aan de voor- en nadelen ten opzichte van een desktop te overwegen.

Laptop of desktop? De prestaties:

Een laptop presteert doorgaans minder als een vergelijkbare dektop computer, om de doodeenvoudige redenen dat alles compacter gebouwd wordt en minder goed gekoeld kan worden. Doordat de processor en (eventueel) grafische kaart minder goed gekoeld kunnen worden, zijn de fabrikanten verplicht om te snoeien in de prestaties om overhitting te voorkomen.

Maar dat is lang niet de enige reden waarom een laptop minder presteert. Zoals al gezegd in de inleiding, moet een laptop mobiel zijn. Het toestel wordt daarom voorzien van elektriciteit door middel van een batterij. Aan een batterij met een levensduur van 10 minuten hebt u natuurlijk niks, daarom zijn de componenten in een laptop zodanig gemaakt dat ze zuinig omspringen met stroom. Zo zal een processor in een laptop een stuk zuiniger zijn dat eentje in een desktop. Dat dit nadelig is voor de prestaties, is een logisch gevolg. Dankzij de Multi- core processors (meerdere processors in 1) slagen de fabrikanten er toch in om het prestatieverschil te beperken, maar de kloof met een desktop blijft, omdat ook hier multi-core processors gebruikt worden. Hoe dan ook, de batterij is en blijft (voorlopig) het zwakke punt bij laptops.

Over de opslagcapaciteit van de harde schijven kunnen we kort zijn. Moderne laptops moeten qua opslagcapaciteit nog nauwelijks onder doen voor hun desktop varianten, maar ook hier laat zich een verschil opmerken, zo werken harde schijven in een laptop doorgaans trager dan deze in desktop computers omdat er in het toerental van de schijven vaak nog verschillen op te merken zijn. Als u dit alles samen optelt, weet u meteen waarom laptops doorgaans minder presteren als desktops.

Wilt u toch voor een laptop kiezen met prestaties vergelijkbaar met een desktop, dan overweegt u best een zogenaamde desktopvervanger, Een desktopvervanger is een laptop met krachtige componenten en prestaties vergelijkbaar met een desktop uit de betere klasse. Nadeel van dit soort laptops is dan weer dat ze (meestal) vrij groot en zwaar zijn. Bovendien is de levensduur van de batterij beperkt door de krachtigere componenten (meer verbruik), waardoor u natuurlijk inboet aan mobiliteit, bovendien zijn desktopvervangers vrij duur.

Laptop of desktop? De uitrusting:

De gemiddelde laptop mag dan niet uitblinken qua prestaties ten opzichte van een vergelijkbare desktop, de uitrusting is vaak een ander verhaal Zo zijn laptops (bijna altijd) voorzien van een draadloze internet adapter, een ingebouwde webcam met bijhorende micro, blue tooth en soms zelf een TV tuner kaart met afstandsbediening. Zaken die in een desktop vaak optioneel zijn. Ook voor de aansluitingsmogelijkheden hoeft u een laptop niet links te laten liggen. Meestal zijn een PC Card of PCI Express sleuf voorzien waarmee u desgewenst extra toestellen kan aansluiten.

Laptop of desktop? Upgrade mogelijkheden:

Over de upgrade mogelijkheden van een laptop, hoeft u zich geen illusies te maken, die is meestal beperkt tot het uitbreiden van het RAM geheugen en/of het vervangen van een grotere harde schijf. Bij desktops daarentegen, kunt u zowat alles uitbreiden of upgraden.

Laptop of desktop? Onderhoud en herstellingen:

Bij defecten aan een laptop bent u meestal aangewezen op de service van het verkooppunt of de fabrikant. Dit hoeft niet per se een nadeel te zijn, maar uit ervaring weten we dat de wachttijd soms aardig kan oplopen en dat de onderdelen doorgaans een stuk duurder zijn dan die van een vergelijkbare desktop. Bij desktops kunt natuurlijk ook gebruik maken van de service na verkoop, maar de kans dat er in jouw kennissenkring iemand rondloopt, die snel even een harde schijf of grafische kaart vervangt is velen malen groter. Maar het grootste nadeel van een laptop is natuurlijk dat u bij een eventueel defect, het hele toestel moet missen, terwijl u bij een desktop het defecte apparaat demonteert of loskoppelt, denken we maar aan het beeldscherm bijvoorbeeld en dat brengt ons meteen bij het volgende punt in onze vergelijking tussen laptop of desktop.

Laptop of desktop? Het beeldscherm:

Met een desktop hebt u de mogelijkheid om een beeldscherm aan te sluiten naar keuze. We hebben dan natuurlijk niet enkel over het merk maar vooral over de grootte. Een vette 24 inch (of groter) is bij een desktop meestal geen probleem. Bij een laptop daarentegen bent u beperkt in de keuze van de beeldschermgrootte, vaak 15" of 17" (uitzonderlijk 19"). Moet u nog weten dat de prijs van een laptop voor een deel bepaald wordt door de grootte van het beeldscherm. Het scherm wisselen bij defecten, is bij een laptop al helemaal uit den boze.

De vergelijking:

Laptop:

Voordelen:

 • + Mobiel
 • + Complete uitrusting
 • + Prijsverschil met desktop wordt kleiner
 • + Weinig ruimte nodig in huiskamer

Nadelen:

 • - Upgrade mogelijkheden
 • - Prestaties (tenzij u kiest voor een dure desktopvervanger)
 • - Duurdere onderdelen bij defecten
 • - Grootte en keuze beeldscherm beperkt

Desktop:

Voordelen:

 • + Betere prestaties
 • + Doorgaans goedkoper als vergelijkbare laptop.
 • + Goedkopere onderdelen bij defecten (minder afhankelijk van fabrikant)
 • + Upgrade mogelijkheden
 • + Vrij in keuze grootte en type beeldscherm

Nadelen:

 • - Niet mobiel
 • - Uitrusting is vaak optioneel.
 • - Voldoende ruimte nodig
 • - Hoger energie verbruik

Als u kiest voor een laptop hebt u nog een extra voordeel zoals u kan zien in onderstaand filmpje:

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!