Recent toegevoegd

Chrome: Hoe lettergrootte en lettertype aanpassen?

ChromeOok met Chrome kunt u de lettergrootte en of lettertype aanpassen om websites beter leesbaar te maken. Hoe u dat doet leest u in onderstaande tip.

Lees meer...

Ook bij PCLeek!

Ontdek meer dan 1000 verborgen pictogrammen in Windows

Preferences IconIn Windows zijn er meer dan 1000 pictogrammen verscholen. Vindt, of ontdekt u ze, kan u ze ook gebruiken. Lees er alles over in deze tip.

Lees meer...

Admin IconDeze tip legt uit hoe u een programma of app automatisch als administrator uitvoert (opent). Waarom dat nuttig kan zijn en vooral hoe u dat klaarspeelt, leest u in deze tip.

Hoe een programma of app als administrator uitvoeren?

Om veiligheidsredenen besloot Microsoft om toepassingen te beknotten in hun 'rechten'. De softwaregigant voerde in het verleden deze wijzigingen door nadat een aantal malafide ontwikkelaars hun product (lees software) misbruikte om essentiële bestanden van het besturingssysteem te manipuleren. Dit gebeurde nadat een 'gebruiker' een toepassing gedownload (en geïnstalleerd) had. Het idee achter deze beveiligingstechniek is niet slecht, maar heeft wel 'bijwerkingen'. Zo kan het gebeuren dat u software (uit betrouwbare bron) nodig hebt, maar deze niet kan werken zonder toegang tot bepaalde mappen en bestanden van het besturingssysteem. De oplossing die Microsoft verzon om dit euvel aan te pakken, is de gebruikers de mogelijkheid bieden om toepassingen of apps te voorzien van administratorrechten. Ook dat is geen slecht idee, ware het niet dat er ook hier 'irritante' gevolgen kunnen zijn. We verduidelijken en geven de oplossing in onderstaande tip.

Indien een toepassing of app administratorrechten vereist om te kunnen functioneren kan u verschillende 'dingen' doen.

Administrator Uitvoeren 1

  • Indien er een dialoogvenster verschijnt: Uw toestemming is nodig …  of wilt u het programma toestaan..., klikt u op Doorgaan of Ja.
  • Het programma wordt vervolgens uitgevoerd als administrator.

Het irritante aan 'dit zaakje' is dat indien u een toepassing die administratorrechten nodig heeft, vaak gebruikt, u deze procedure telkens opnieuw moet uitvoeren. U begrijpt dat dit puur tijdverlies is. Gelukkig kan u ook hier een mouw aanpassen. U kan er namelijk voor zorgen dat een toepassing automatisch en altijd als administrator uitgevoerd wordt.

Hoe een programma of app automatisch als administrator uitvoeren?

  • Klik met rechts (rechtermuisknop) op de snelkoppeling van de toepassing. In het menu dat verschijnt, kiest u voor: Eigenschappen.

Eigenschappen Toepassing Openen

  • In het dialoogvenster dat volgt, selecteert u het tabblad: Compatibiliteit.
  • Plaats een vinkje bij: Dit programma als Administrator uitvoeren.

Administrator Uitvoeren 2

De wijzigingen worden ENKEL doorgevoerd voor het account dat de wijzigingen aanbrengt!

  • Deelt u de computer met andere personen, en u wenst dat de toepassing voor alle gebruikers administratorrechten heeft, klikt u op de knop: Instellingen voor alle gebruikers wijzigen.
  • Er opent een tweede dialoogvenster, waar u opnieuw een vinkje plaatst bij: Dit programma als Administrator uitvoeren.
  • bevestig met OK (2x).

Succes!