maandag, november 29, 2021

Windows10 IconWindows 10 bevat nogal wat ingebouwde reclame. Dit gaat niet enkel over de gratis upgrade-aanbieding: Zelfs als je een nieuwe pc koopt met een Windows 10-licentie of de nodige €'s besteedt aan een exemplaar van Windows 10 Professional, zie je advertenties in je besturingssysteem. Gelukkig kan je het grootste deel er van uitschakelen. Hoe? Dat leest u in deze tip.

Het uitschakelen van de ingebouwde advertenties in Windows 10 gebeurt in verschillende stappen, om de simpele redenen dat de advertenties in verschillende onderdelen van het besturingssysteem getoond worden. Van ons alvast een overzicht.

Hoe schakel ik advertenties uit op het vergrendelscherm van Windows 10?

Windows 10 geeft nu advertenties weer op het vergrendelscherm via Windows Spotlight. Soms toont Windows Spotlight gewoon leuke wallpapers, maar ook advertenties voor allerlei zaken uit de Windows Store sluipen ertussen.

 • Om van deze vergrendelscherm advertenties af te komen, ga je naar Instellingen > Personalisatie > Vergrendelscherm en stel je de achtergrond in op "Afbeelding" of "Diavoorstelling" in plaats van Windows Spotlight.

Advertenties W10 1

 • U wilt waarschijnlijk ook de optie: "Leuke weetjes, tips en meer over Windows en Cortana op uw vergrendelscherm" hier uitschakelen. Dat kan door de schuifregelaar op Uit te zetten.

Stop Voorgestelde toepassingen in het startmenu:

Windows 10 toont af en toe "voorgestelde apps" in het Startmenu. Voorgestelde apps zijn niet per se gratis en we hebben al gemerkt dat Microsoft deze functie gebruikt om reclame te maken voor producten uit de Windows Store (vooral spelletjes, die je overigens niet moet kopen). Tot daar aan toe, maar geef toe dat ze vooral waardevolle ruimte in uw Startmenu in beslag nemen.

 • Om te voorkomen dat voorgestelde apps in het Startmenu verschijnen, gaat u naar: Instellingen > Personalisatie > Start en zet u de instelling "Af en toe suggesties tonen in Start" op "Uit".

Advertenties W10 2

Hoe de Pop-up meldingen van de taakbalk van Windows 10 uitschakelen?

Windows 10 geeft pop-up advertenties op de taakbalk weer, die Microsoft "tips, trucs en suggesties" noemt. Deze tips bevatten aanbevelingen om Microsoft Edge te gebruiken voor een betere levensduur van de batterij, en een aanmoediging om Microsoft Edge te gebruiken zodat u Microsoft Rewards punten kunt verdienen.

Als u uw eigen voorkeursapplicaties wilt gebruiken zonder dat Microsoft u lastigvalt, kan u deze tips uit te schakelen.

 • Ga hiervoor naar Instellingen > Systeem > Meldingen en acties.
 •  Schakel de optie "Tips, trucs en suggesties krijgen terwijl u Windows gebruikt" uit.

Advertenties W10 3

Sinds de laatste update heeft Microsoft nieuwe "suggesties" toegevoegd die als meldingen verschijnen. Deze advertenties informeren u over verschillende Windows-functies en verschijnen als normale meldingen op het bureaublad. Mogelijk ziet u bijvoorbeeld een melding die u vertelt dat u Cortana moet instellen. Net als andere meldingen worden ze ook opgeslagen in het Actiecentrum, zodat u ze later kunt zien.

 • Om deze "suggesties" die als meldingen worden weergegeven uit te schakelen, gaat u naar; Instellingen > Systeem > Meldingen en stelt u "Het Windows-welkomstscherm weergeven na updates en bij tussenpozen bij mijn aanmelden om te laten zien wat er nieuw en aanbevolen is" in op "Uit" (uitvinken dus).

Hoe advertenties verwijderen uit Windows Verkenner?

Eveneens na een recente Update toont Microsoft advertenties die OneDrive en Office 365 met een banner bovenaan het Verkenner dialoogvenster aanbevelen. Deze banners kunnen worden uitgeschakeld via de opties van Windows Verkenner.

 • Open de opties voor Verkenner.

Opties Verkenner Openen

 • Selecteer het tabblad "Weergave" bovenaan het dialoogvenster.
 • Haal het vinkje eg bij: Meldingen weergeven van synchronisatieprovider.

Advertenties W10 4

Hoe kan ik de "Verkrijg Office"-meldingen op Windows 10 uitschakelen?

Windows 10 bevat een "Verkrijg Office"-toepassing met meldingen die u voorstellen om Office 365 te downloaden en een maand lang gratis te proberen. Om deze Office-meldingen te stoppen doet u het volgende:

 • Navigeer naar Instellingen > Systeem > Meldingen & Acties.
 • Scrol u naar beneden en zet de meldingen voor de app "Krijg Office" op "Uit".

U kan de 'Krijg' Office app ook gewoon vinden in uw Startmenu, er met de rechtermuisknop op klikken en "De-installeren" selecteren. Het is echter mogelijk dat de app terugkomt wanneer u Windows 10 in de toekomst bijwerkt.

Wat kan u nog doen?

Candy Crush Saga en andere automatisch geïnstalleerde apps verwijderen!

Windows 10 downloadt automatisch apps zoals Candy Crush Soda Saga, Flipboard, Twitter en Minecraft: als je je voor de eerste keer aanmeldt. PC-fabrikanten kunnen ook hun eigen apps en live tiles (tegels) toevoegen die standaard worden geïnstalleerd.

Deze apps worden geïnstalleerd als onderdeel van de "Microsoft Consumer Experience". Er was een groepsbeleidsinstelling om dit uit te schakelen, maar deze werd in de zogenaamde Verjaardags Update uit de consumentenversies van Windows 10 verwijderd. Alleen Windows 10 Enterprise-gebruikers en Windows 10 Professional gebruikers kunnen dit via deze weg uitschakelen.

Anderen kunnen deze deze apps en tegels echter wel verwijderen.

 • Om dit te doen, opent u gewoon uw Startmenu, zoekt u de apps die u niet wilt gebruiken,
 • Klik er op met de rechtermuisknop op deze apps en selecteert: Verwijderen.
 • Sommige apps krijgen gewoon een tegel, maar zijn nog niet gedownload. Om deze tegels te verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de tegel en selecteert u "Van Start losmaken". U ziet geen "Uninstall" optie omdat de tegels gewoon links zijn die u naar de Windows Store brengen waar u de app kunt downloaden.

Succes!

Recente Reacties

 • Pieter zei Meer
  Duidelijk handleiding Idea . Dank je, had me reeds suf gezocht...
 • Peter Janssen zei Meer
  Prima oplossing! Nu nog kijken wat er op blijft staan na het schonen van de PC. Hier word ik heel blij van  Smile
 • Desi zei Meer
  Mijn beeldscherm blijft ineens zwart na het opstarten. De computer draait wel. Als ik op ctrl...
 • Alex zei Meer
  Er zijn veel opstartprogramma's beschikbaar. Ik gebruik Startup Manager For Windows Free. Het is...