zaterdag, september 30, 2023

Beeldscherm Icon

Een regelmatig terugkerend probleem is dat van een computer (of scherm) dat plots in zwart gaat. Zomaar, geen beeld meer? Het gebeurd vaker dan u denkt. Helaas is de oorzaak hiervan niet altijd even duidelijk, maar wij zijn er om u te helpen.

Beeldscherm computer valt uit (zwart): De oorzaken en oplossingen

Beeldscherm computer valt uit (zwart): Overhitting

Als uw beeldscherm na enkele minuten na het opstarten 'in zwart' gaat, is  de kans is groot dat oververhitting van de grafische kaart de boosdoener is. Juist ja, maar hoe controleert u dat dan? Zoals vaak, bestaat er altijd wel een programmaatje dat u helpt om een diagnose te stellen. Neem nu bijvoorbeeld Gpu-Z (niet verwarren met Cpu-Z). Een programma vergelijkbaar met Cpu-Z, maar met dat verschil dat het zich enkel richt op de grafische kaart. Zo achterhaalt u niet enkel de technische details van een grafische kaart, zoals de kloksnelheid van de grafische processor en het geheugen, maar kan u ook de temperatuur en de snelheid van de koeler controleren (Onder het tabblad Sensors).

Gpu Z1

Gpu Z2

In normale omstandigheden kunt u er van uitgaan dat temperaturen om en bij de 70'C 'normaal' zijn. Van zodra 85'C overschreden wordt, mag u zich zorgen beginnen maken.

De oplossing?

U moet weten dat Gpu-Z het probleem van ‘een zwart scherm’ niet oplost, maar enkel helpt bij het stellen van de diagnose. Als blijkt dat de temperaturen de oorzaak van het probleem zijn, neemt u best contact op met de leverancier of verkooppunt van de grafische kaart. Het reinigen of vervangen van de ventilatoren zou kunnen helpen, maar dat doet u best voorzichtig of met hulp van een professional.

Beeldscherm computer valt uit (zwart): Stuurprogramma

Een andere mogelijke oorzaak van een beeldscherm dat in 'zwart' gaat zijn fouten in het stuurprogramma. Hebt u onlangs het stuurprogramma geüpdatet via de website van de fabrikant, of via (optionele) Windows-updates, is de kans reëel dat dit de oorzaak is van het falen van het beeldscherm.

De oplossing?

Terug grijpen naar het vorige stuurprogramma is sterk aan te bevelen want nieuw is niet altijd beter. Nu begrijpen we ook wel dat het moeilijk is om het vorige stuurprogramma opnieuw te installeren als u geen beeld meer hebt, maar systeemherstel werk vaak ook. Opstarten via een herstel-cd kan ook lukken.

Beeldscherm computer valt uit (zwart): De voeding

Geloof het of niet, maar de voeding kan eveneens een oorzaak zijn voor het 'in zwart gaan' van een beeldscherm. Een grafische kaart is vaak één van de grootste energievreters in een computer. Het zal u niet verwonderen dat een voeding, net als andere componenten, onderhevig is aan slijtage. Dikwijls zijn vuil en stof de boosdoeners waardoor de capaciteit van de voeding afneemt. Een rechtstreeks gevolg is dat de grafische kaart onvoldoende 'stroom' krijgt wat op zijn beurt resulteert in een zwart beeldscherm.

Oplossing?

Het (voorzichtig) reinigen van de voeding zou soelaas kunnen brengen, maar de voeding vervangen door een nieuw exemplaar is altijd beter (en duurder, maar soit).

Beeldscherm computer valt uit (zwart): Het beeldscherm

Als het beeldscherm in zwart gaat, wil dat niet altijd betekenen dat de computer faalt. Soms is de oorzaak het beeldscherm zelf. Het is een publiek geheim dat veel fabrikanten voedingen in beeldscherm monteren met een levensduur van +/- 5 jaar. Als uw beeldscherm deze respectabele (kuch) leeftijd bereikt heeft, doet u er best aan het beeldscherm eens op een ander toestel aan te sluiten.

Oplossing?

Als het beeldscherm ook faalt indien u het aansluit op een andere computer, is het aan vervanging toe. Naar de hersteldienst brengen kan ook, maar daar krijgt u meer dan waarschijnlijk een antwoord in de aard van "Voor de kosten van de herstelling, hebt u ook al een nieuw beeldscherm Meneer/Mevrouw". Kassa kassa!

Beeldscherm computer valt uit (zwart): Virussen en malware

Yup! Ook virussen en malware kunnen de oorzaak zijn van een beeldscherm dat in zwart gaat.

Oplossing?

Een up-to-date antivirusprogramma laten scannen.

Beeldscherm computer valt uit (zwart): Traceer de oorzaak.

Zoals bij elk 'computerprobleem' is het altijd een goed idee om proberen te achterhalen wanneer het probleem begon. Als u zich het moment nog kan herinneren wanneer de problemen begonnen, is het achterhalen van de oorzaak al een stuk gemakkelijker. En dat is voor het 'in zwart' gaan van een beeldscherm niet anders. Zo kan u zichzelf bijvoorbeeld afvragen:

 • Heb recentelijk stuurprogramma's bijgewerkt?
 • Heb ik onlangs louche websites bezocht of nieuwe software geïnstalleerd? (virussen en malware).
 • Is de computer onlangs blootgesteld aan hogere temperaturen dan normaal?
 • Maken de ventilatoren (voeding, grafische kaart) meer lawaai dan normaal?
 • Heb ik onlangs de kabels vervangen (zowel beeldscherm als pc)?

Als u één van deze vragen kan beantwoorden is de oorzaak vinden al een stuk gemakkelijker.

Succes!

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...