zondag, januari 23, 2022

Printer IconAls u thuis, of op het werk een (netwerk)printer deelt met meerdere computers, hebt u ongetwijfeld al de foutmelding zien verschijnen "De printer wordt door een andere computer gebruikt". Van ons krijgt u alvast 4 mogelijke oplossingen aangeboden.

Wanneer meerdere computers een printer gebruiken, kan het gebeuren dat deze een tijdje wordt vergrendeld. Gevolg is dat, van zodra u een bestand probeert af te drukken,  u de foutmelding "Een andere computer gebruikt de printer" ziet verschijnen. Door de band genomen betekent dit dat het vorige proces de vergrendeling niet heeft vrijgegeven. In deze tip doen we dan ook uit de doeken hoe u dit probleem kan oplossen.

De foutmelding "Een andere computer gebruikt de printer" treedt meestal op wanneer meerdere computers toegang hebben tot dezelfde printer. Dat is eigenlijk ook de bedoeling van een netwerkprinter, maar toch loopt het vaak fout.Van ons krijgt u alvast 4 mogelijke oplossingen aangeboden. Op een dienblaadje, zoals u van ons gewoon bent.

Help! De printer wordt door een andere computer gebruikt. 4 mogelijke oplossingen.

1: De printer ontkoppelen, of om de term uit het vakjargon te gebruiken hard power recycle.

Soms zit de printer gewoon vast in een van de eerdere opdrachten. Dus elke keer dat een andere computer verbinding probeert te maken, geeft deze de foutmelding. Een van de beste manieren is om de printer "hard-power recyclen" is om de printer uit te schakelen. Trek de stekker uit het stopcontact en wacht minstens 1 minuut om de printer weer te starten. Maak weer verbinding met het netwerk of de computer en probeer een document af te drukken. Door de printer volledig los te koppelen (en even te wachten) krijgt het printergeheugen de tijd om 'leeg te lopen' waardoor de 'bezette status' verdwijnt en de printer weer 'beschikbaar' is.

2: Start Print Spooler Service opnieuw

De Print Spooler Service houdt een rij afdruktaken bij en zorgt voor interactie met de printer. Door deze service uit te schakelen en weer in te schakelen maakt u de rij met afdruktaken leeg.

 • Druk op de Windows-toets + R om Uitvoeren te openen.
 • In het Uitvoeren dialoogvenster typt  u vervolgens services.msc en druk op Enter om Services Manager te openen.

Services Msc Openen

 • In dialoogvenster dat volgt (gebruik de P-toets op het toetsenbord om naar services te gaan die beginnen P) en zoek Print Spooler.
 • Klik met de rechtermuisknop op de service Print Spool en kies Opnieuw starten in het contextmenu.

  Printer Probleem1

 • Probeer opnieuw af te drukken om te controleren of het foutbericht verdwenen is.

3: Update het printerstuurprogramma.

Een andere oplossing is om het printerstuurprogramma bij te werken of opnieuw te installeren. Het vernieuwt alles, inclusief een beschadigd stuurprogramma of een vastgelopen wachtrij.

 • Open het apparaatbeheer. Dat kan bijvoorbeeld door met de rechtermuisknop op de startknop te klikken > Apparaatbeheer.

Apparaatbeheer Openen

 • Navigeer naar de betreffende printer en vouw de onderliggende items open.
 • Klik met de rechtermuisknop op de printer en selecteer Stuurprogramma bijwerken in de menuoptie.

Printer Probleem2

 • Werk het stuurprogramma bij.

Er zijn twee manieren om het stuurprogramma te upgraden. U kunt Windows een stuurprogramma laten zoeken via de Windows-updateservice - of als u een nieuw stuurprogramma hebt gedownload van de OEM-website, kunt u dit hier gebruiken.

4: Verwijder alles IN de map Spool:

 • Open Windows Verkenner (Windows-toets + E) en navigeer naar: C:\Windows\System32\spool\ PRINTERS (Hier worden namelijk alle printertaken bewaard).
 • Verwijder allen bestanden IN deze map en probeer opnieuw een document af te drukken.

Printer Probleem3

Hopelijk hebben deze tips je geholpen om het probleem "De printer wordt gebruikt door een andere computer" op te lossen.

Succes!

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!