maandag, november 29, 2021

MS Outlook 2013 IconDe elektronische post (e-mail in dit geval) wordt gebruikt voor zakelijke en persoonlijke communicatie, en uitwisseling van informatie. Net zoals bij fysieke verzendingen (brieven en pakjes) is het soms essentieel om de levering en ontvangst van informatie door de ontvanger te verzekeren.Bij Microsoft Outlook kan u dat doen door de ontvangstbevestiging of leesbevestiging te activeren. Lees in deze tip hoe u dat doet.

Om de aflevering en ontvangst van de e-mail te verzekeren, heeft Microsoft Outlook de functie ontvangst- en leesbevestiging geïntegreerd. De afzender kan deze ontvangstbevestigingen zowel op desktop als op webversie (Outlook.com) inschakelen.

Ontvangstbevestiging of leesbevestiging activeren in MS Outlook:

Ontvangstbevestiging laat enkel weten dat de e-mail met succes is afgeleverd bij de ontvanger. De ontvangstbevestiging staat niet onder controle van een ontvanger, het wordt automatisch gegenereerd zodra het bericht zijn bestemming heeft bereikt. Het bevestigt enkel dat de mail de inbox van de ontvanger heeft bereikt. Anderzijds bevestigt een leesbevestiging dat het bericht door de ontvanger is gelezen, ongeacht het antwoord. De ontvanger heeft echter de mogelijkheid om het verzenden van het ontvangstbewijs naar de afzender te weigeren. Het leesbare ontvangstbewijs wordt pas gegenereerd nadat de e-mail door de ontvanger is geopend. Het enige wat u nu nog moet weten is dat u een ontvangst- en leesbevestiging op verschillende manieren kan instellen. We overlopen even de mogelijkheden.

Ontvangst- en leesbevestiging in Outlook aanvragen voor één enkele e-mail:

Het is mogelijk dat gebruikers niet voor alle e-mails in Outlook een ontvangst- of leesbevestiging nodig hebben. Vandaar leggen we eerst uit hoe dat instelt bij een verzenden van een enkele mail.

 • Open Microsoft Outlook.
 • Klik op: Nieuwe e-mail > Opties.
 • In het vak Tracering van het lint, plaatst u een selectievakje bij: Vragen om ontvangstbevestiging en/of Vragen om leesbevestiging.

Leesbevestiging1

Ontvangst- en leesbevestiging inschakelen in Outlook voor alle verzonden e-mail:

Misschien is een ontvangst- of leesbevestiging wel noodzakelijk, bijvoorbeeld als u om professionele redenen vaak mails moet versturen. Als dat in uw situatie het geval is kan u beter de ontvangst- en leesbevestiging activeren binnen de opties van MS Outlook zodat er standaard altijd een ontvangst- of leesbevestiging wordt meegezonden.

 • Open Microsoft Outlook en klik op de Bestand > Opties.
 • Klik vervolgens op Opties in de menubalk die op het scherm verschijnt.

Opties Outlook 2016

 • Selecteer het tabblad: E Mail
 • Scrol naar beneden tot de rubriek: Controleren.
 • Plaats vervolgens vinkjes bij de gewenste opties zoals bij de Ontvangstbevestiging om te bevestigen dat het bericht op de e-mailserver van de ontvanger is afgeleverd en Leesbevestiging om te bevestigen dat de ontvanger het bericht heeft bekeken.

Leesbevestiging2

Door de bovenstaande opties te activeren zal er een ontvangst- en leesbevestiging meegezonden worden aan al uw met outlook verzonden e-mails.

Opmerking: Mogelijk wenst u niet iedereen te irriteren met het verzenden van een leesbevestiging. De optie Elke keer vragen om een leesbevestiging te verzenden is in deze situatie de beste oplossing.

Succes!

Recente Reacties

 • Pieter zei Meer
  Duidelijk handleiding Idea . Dank je, had me reeds suf gezocht...
 • Peter Janssen zei Meer
  Prima oplossing! Nu nog kijken wat er op blijft staan na het schonen van de PC. Hier word ik heel blij van  Smile
 • Desi zei Meer
  Mijn beeldscherm blijft ineens zwart na het opstarten. De computer draait wel. Als ik op ctrl...
 • Alex zei Meer
  Er zijn veel opstartprogramma's beschikbaar. Ik gebruik Startup Manager For Windows Free. Het is...